All pil växer fort, både grenar och rötter. Håller man ett pilträd eller häck beskuren från början håller man dock tillbaka också rottillväxten. Har man vatten- eller avloppsledningar i närheten och om dessa dessutom är av den gamla typen betong, bör man dock undvika pil över huvud taget.
Det finns inte många flätade pilhäckar som är 10 år, iallafall inte som jag stött på. Hur de ser ut efter några år beror mycket på hur de etablerade sig de första åren och hur man höll efter med flätning och beskärning. Häckar på 5-7 år som står i mager jord har jag sett, och de växer glest med långa, smala spröt som är svåra att fläta in om man inte går efter ungefär som med björnbär någon gång varannan vecka under växtsäsongen. Flätningen från början brukar gå bra, men sedan uppstår kvastar i topparna som är svåra att få bukt med om amn inte vill att de ska växa fritt. Klipper man av dem svarar pilen med att skjuta grenar längre ned, som kan upplevas som om de stör den flätade strukturen. En pilhäck vill gärna bli hög - 3-5 meter så det gäller att man är beredd att fläta och beskära från stege.
Typiskt för pilhäck som berså, staket eller avskiljare är ju att den växer snabbt och inte är så bred. Men nackdelarna om man inte ägnar den skötsel är rätt många. Ett alternativ till smal häck eller berså är att spaljera fruktträd i den form man vill ha.
Här rak, fristående spalje i päron. Ca 1,50 hög och 35 cm bred. Höjden uppnår man på ca 2-3 år, stamtockleken tar längre tid men tätheten kan bli så här på 5-10 år.