CITAT (capsicumgabbe @ 08-08-2011, 22:19)

Det finns ett ämne i bla tomat som heter Lykopen, det är den som gör att tomaten får sin röda färg.
Lykopenet slutar att bildas om tomaten har det varmare än 35 grader därav den gula fläcken nära skaftet. Försök att hålla en lägre temperatur växthuset.
Intressant, gäller det just när den ska till att mogna då?.... eller påverkar temperaturen även det här medan den är grön?
Det är ju väldigt olika på sorter också, det är ju vissa sorter som har särskild tendens att få gröna nackar. Jag har över 20 olika tomatsorter i år och det är särskilt en sort som råkat ut för det här. Sorten 'Stupice' som är en normalstor tomat och den av de stora som började mogna klart tidigast. När de första klasarna på den mognade
var det väldigt varmt medan det nu när övriga sorter börjar mogna är något svalare. Blir det av den anledningen färre gröna nackar på de som mognar nu och även på 'Stupice'?
De körsbärstomater som mognade tidigt, medan det var jättevarmt, klarade sig från problemet helt.