Berberis? Du måste skämta!!!!!
Har jättedåliga erfarenheter från en Berberis häck längs uppgången till hudet; den är numera bortplockad (en av de bästa sakerna vi gjort) och ersatt med en syrenhäck (som kanske haren tendens till att bli bredare än vad jag hade tänkt mig, men man blir i alla fall inte anfallen av den).
Berberis har en tendens till spretighet eller i alla fall tiilväxt på ganska långa skott, och vill man hålla efter den så att den inte tar för mycket plats så är det beskäring ett flertal gånger per år som gäller. Kommer man i närkontakt med den (eller bara går förbi den) så kan man vara säker på att få plocka ut de där läskiga taggarna ur fingrar och armar och råkar en bit bli sittandes kvar nån dag gör de där såren riktigt äckligt ont.
Buxbom är snäll och beskedlig och tål bra att hållas smal eller formklippas på önskat sätt. Behöver inte heller klippas så tok-ofta. Bara man beskär den i form så håller den sig även tät. Våran buxbom hade kanske en tendens till att komma igång och växa litet långsamt. Buxbom kan även hållas väldigt låg om man skulle vilja det.
Thujahäckar som hållits efter med kippning kan också bli väldigt snygga och håller sig smala och på plats. De skickar inte helller upp några långa nya skott direkt efter klippning som tex. våran 200 m långa hagtornshäck gör

. Deras avklipp är inte heller aggressivt.
Hagtorn är ju en klassisk häckväxt men den är litet knepig att hålla smal (de flesta av våra grannar misslyckas med det) och behöver gärna beskäras ett par gånger om året för att bli tät och fin och smal. Den har 3-4 cm långa taggar som inte är så roliga att hantera (häckavklippet eller allmän klantighet) och för egen del skule jag inte sätta den som ny häck.
Syrenhäck var vad vi ersatte våran Berberishäck med och det blev väl litet sådär. Syren är ju fin och "snäll" (sticks inte) men den breder ut sig, även vid rötterna och den är inte lätt att håla smal. Beskär man den för hårt blir det också väldigt glest.