Full version: Karl-Johan?
Bettis
Hittade denna nu på morgonen när jag var ute med hundarna. Blev lite osäker men visst är det väl en Karl-Johan??? eller confused.gif
*Stintan*
Nerj det är ingen Karl-Johan utan en tegelsopp.
Bettis
oj då!! jaha där ser du vad jag kan om svamp giggle.gif håller mig nog till kantarellerna, den här går väl i soporna då! tack för hjälpen!
*Stintan*
Den är fullt ätbar och en bra blandsvamp.
Gossen Ruda
Trots att den blånar vid tryck och ituskärning.
KatteLatte
Rörsvampar är rätt snälla. Det finns 2 som man inte skall plocka; djävulssopp och (oj nu står det stil i hjärnan). Skivlingar (med lameller under) tycker jag är knepigare.

Karl-Johan är knubbigare, ffa i foten. Hatten är mörkare, åt det brunare hållet. Sen finns det lite olika varianter.

Foten har som ett nätmönster på sig; det nätmönstret skall vara vitt. Är det gul-brunaktigt är det gallsopp. (Eller var det tvärtom). Gallsoppp smakar super-beskt och får du litet gallsopp i en svampblandning är den förstörd. Jag smakar alltid på svampen när jag plockar Karl-Johan; du märker om det är gallsopp. Karl-Johan skall smaka litet angenämt nötaktigt.
Myosotis
CITAT (Bettis @ 18-08-2011, 08:51) *
oj då!! jaha där ser du vad jag kan om svamp giggle.gif håller mig nog till kantarellerna, den här går väl i soporna då! tack för hjälpen!

Nej! Inte slänga! Alla soppor är ätliga så länge du undviker dem som är röda under. Helt idiotsäkert, vi vågar inte plocka några skivlingar alls förutom kantareller, inte ens trattkantareller, men soppar är garanterat ofarliga.
Gossen Ruda
Det största porblemet med soppar är annars att det är många andra som gillar dem. De brukar oftast vara mer eller mindre larvätna.
vildvittra
Gallsopp ska man se upp för!lite gulgrön i färgen annars väldigt lik karl johan
tegelsopp är en god blandsvamp:) håll utkik efter larvingrepp- jag skär helt sonika bort sådant
Bettis
thanks.gif alla! ja någon svampexpert är jag ju som sagt inte men då kastar jag den inte (dör jag så ska ni få med mig att göra flirting.gif) , då har jag en annan liten fråga, kan man torka den?? om man skivar den tunnt?? eller vad gör jag med den?
*Stintan*
Ja man kan torka den annars kan man ju plocka lite mer svamp och göra en god svampstuvning till omeletten rolleyes.gif
KatteLatte
Torka går bra, tunna skivor och bli inte rädd ifall den ändrar färg.

Torkad svamp för användning blöts upp i kokande/varmt vatten (bara provat en gång) eller man kan knapra på den som chips ;-)
ingrid fuxwall
Om man torkar den och sedan smular sönder den får man en väldigt bra krydda.
amaira
Vill bara säga att det var ett himla fint foto. smile.gif
Tikka
Fint fynd smile.gif O fin bild!
Soppen tillhör strävsopparna som du hittat, ätlig som redan sagts här ovanför.
Här finns att läsa lite om olika soppar http://www.svampguiden.com/soppar.asp
Christa
CITAT (vildvittra @ 18-08-2011, 11:21) *
Gallsopp ska man se upp för!lite gulgrön i färgen annars väldigt lik karl johan
tegelsopp är en god blandsvamp:) håll utkik efter larvingrepp- jag skär helt sonika bort sådant


Gallsopp har jag lagt i kylen en gång i tron att det var en Karl-Johan. Det var nästan mörkt ute och jag lade påsen direkt i kylen när jag kom hem.

När jag skulle rensa svampen kände jag dock igen gallsoppen eftersom mamma gjort samma misstag en gång. Har för mig att den var lite lätt vitrosa under. Nästan vit men en svag ton av rosa.

Den är inte god!!!
Meriona
Ja den går i rosa på undersidan. Man kan också dra bort hatthuden, gallsoppen har kritvitt kött under, men KJ har lite brunrosa.
Överbölingen
Så härserde ut.
[attachment=64179:DagensKarl_Johan.jpg]
Meriona
FY fasen! NU blev jag ruttet avundsjuk! sad.gif
Överbölingen
Meronia!
Det behöver du inte bli. Det är nämligen så att tallmon, en knapp km från vårt ställe, har ett utbrett mycel av Karljohan på minst en kvkm yta. Där finns blåbär, lingon och kråkbär. Så det är bara på detta viset och "vi rår inte för det" smiley_small_hug.gif
Meriona
Hmmm och inte horder av stadsbor heller som krigar gissar jag. ohmy.gif Jag är fortfarande grön, vad du än säger. tongue.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon