batski
Sjukvårdens kostråd utmanas i ny studie

Då ligger jag bra till tongue.gif
*Stintan*
Som om träbockarna på livsmedelsverket skulle bry sig sad.gif Tur att man kan välja själv vad man ska äta.
Ugglemormor
Just precis! .... tummenupp.gif tills man inte kan äta själv och blir matad ........ rotfl.gif ingen hitt!
Christa
CITAT (*Stintan* @ 24-08-2011, 13:10) *
Som om träbockarna på livsmedelsverket skulle bry sig sad.gif Tur att man kan välja själv vad man ska äta.


Fast det som kallas "Den nya dieten" i den här studien består ju i stort sett av sådant som LCHF förespråkarna anser är dålig mat och som Livsmedelsverket tycker är bra mat.
*Stintan*
CITAT (Christa @ 25-08-2011, 14:27) *
Fast det som kallas "Den nya dieten" i den här studien består ju i stort sett av sådant som LCHF förespråkarna anser är dålig mat och som Livsmedelsverket tycker är bra mat.


Jag förstår inte vad du menar? -"Det här visar hur fullständigt fel Livsmedelsverket har när de rekommenderar fettsnål kost till befolkningen."!
Christa
CITAT (*Stintan* @ 25-08-2011, 14:39) *
Jag förstår inte vad du menar? -"Det här visar hur fullständigt fel Livsmedelsverket har när de rekommenderar fettsnål kost till befolkningen."!


Det är ju både spannmål, soja och becell i "Den nya dieten". Det är ju matvaror som LCHF-gänget brukar skjuta skarpt emot.

Det enda ni har gemensamt är nötter.
*Stintan*
CITAT (Christa @ 25-08-2011, 16:24) *
Det är ju både spannmål, soja och becell i "Den nya dieten". Det är ju matvaror som LCHF-gänget brukar skjuta skarpt emot.

Det enda ni har gemensamt är nötter.


Spannmål och margariner går bort javisst men det finns dom som äter soja i begränsad omfattning. Det jag mest reagerade på var att den nya kosten inte var fettsnål till skillnad mot den som livsmedelsverket propagerar för. Att margariner inte är nyttigt borde väl snart alla veta fast det kanske inte dessa forskare uppmärksammat än vilket är märkligt.
batski
CITAT (*Stintan* @ 25-08-2011, 16:57) *
Att margariner inte är nyttigt borde väl snart alla veta fast det kanske inte dessa forskare uppmärksammat än vilket är märkligt.


Det beror väl på i fall de innehåller transfetter eller inte.
Christa
CITAT (*Stintan* @ 25-08-2011, 16:57) *
Spannmål och margariner går bort javisst men det finns dom som äter soja i begränsad omfattning. Det jag mest reagerade på var att den nya kosten inte var fettsnål till skillnad mot den som livsmedelsverket propagerar för. Att margariner inte är nyttigt borde väl snart alla veta fast det kanske inte dessa forskare uppmärksammat än vilket är märkligt.


Det står inget i Livsmedelsverkets kostråd om att man inte skall äta dom matvaror som ingår i den "Den nya kosten".
Gossen Ruda
CITAT (batski @ 25-08-2011, 17:04) *
Det beror väl på i fall de innehåller transfetter eller inte.

Jo. I vår familj har vi alltid ätit margarin, Milda och Flora. Pappa blev drygt 90 och det var inte åderförkalkning som tog livet av honom.
*Stintan*
CITAT (Christa @ 25-08-2011, 17:14) *
Det står inget i Livsmedelsverkets kostråd om att man inte skall äta dom matvaror som ingår i den "Den nya kosten".


Den nya kosten det talas om i artikeln var inte fettsnål i motsats till livsmedelsverkets rekommendationer enligt skribenten. Men det kanske bara är så att de kommit på att det är bra att äta just de saker som räknades upp och isåfall kan man ju inte ens tala om "en ny kost".
Artikeln säger ju egentligen inte så mycket.

CITAT (Gossen Ruda @ 25-08-2011, 17:18) *
Jo. I vår familj har vi alltid ätit margarin, Milda och Flora. Pappa blev drygt 90 och det var inte åderförkalkning som tog livet av honom.


Min farfar blev 98 och åt i hela sitt liv riktigt smör så bonde han var. Han dog inte heller av åderförkalkning.
Gossen Ruda
CITAT (*Stintan* @ 25-08-2011, 17:29) *
Min farfar blev 98 och åt i hela sitt liv riktigt smör så bonde han var. Han dog inte heller av åderförkalkning.

Födointagets sammansättning tillsammans med livsstil, arv mm är så komplicerat att det nog är svårt att dra för mycket slutsatser om enskilda födoämnen.
*Stintan*
CITAT (Gossen Ruda @ 25-08-2011, 17:53) *
Födointagets sammansättning tillsammans med livsstil, arv mm är så komplicerat att det nog är svårt att dra för mycket slutsatser om enskilda födoämnen.


Precis men det är ju bra om man kan få bort skadliga ämnen ur livsmedel.
Azur
Hela fältet nutrition är en skamfläck för vetenskapen. Det borde vara ett lättstuderat fält, med tanke på att det finns hur mycket pengar som helst och man lätt kan göra kontrollerade försök, men ändå lyckas man inte designa försök eller frågeställningar så man får några svar. Fast det hindrar inte att man går ut med rekommendationer baserade på ingenting utom tyckande, som man sen vägrar ändra.

Såvitt jag vet finns t.ex. inga bevis för att salt i kosten höjer blodtryck, att kolesterol i kosten har nånting alls med åderförkalkning att göra, eller att kaffe är onyttigt.
Christa
CITAT (*Stintan* @ 25-08-2011, 17:29) *
Den nya kosten det talas om i artikeln var inte fettsnål i motsats till livsmedelsverkets rekommendationer enligt skribenten. Men det kanske bara är så att de kommit på att det är bra att äta just de saker som räknades upp och isåfall kan man ju inte ens tala om "en ny kost".
Artikeln säger ju egentligen inte så mycket.
Min farfar blev 98 och åt i hela sitt liv riktigt smör så bonde han var. Han dog inte heller av åderförkalkning.


Den största skillnaden mellan de två kosterna i studien är egentligen att den så kallade traditionella innehåller bröd och frukt. Det vore intressant att veta sammansättningen på brödet och hur mycket bröd de ätit. Dels hur mycket per dag och dels hur mycket åt gången.

Det vore också intressant att veta hur mycket frukt de ätit och när och i förhållande till annat födointag.

Livsmedelsverkets allmänna råd till hela befolkningen säger max 30 energiprocent fett. Det tycker inte jag är så lite.

Har för mig att de skriver att brödet helst skall innehålla hela korn men jag hinner inte kolla nu.

Sojaprodukter har ju extremt lågt GI och Livsmedelsverket är ju inte emot den typen av fett som ingår i vegetabilier.
*Stintan*
Som jag sa så tycker jag att artikeln är alltför knapphändig men det står ". En grupp fick följa den traditionella lågfettkosten, som i dag rekommenderas inom sjukvården och av Livsmedelsverket". Vi vet egentligen ingenting om vad de övriga grupperna åt mer än att det ingick mycket grönsaker men lade även till nötter, sojaprotein, växtsteroler i margarin och fibrer från till exempel havregryn i deras kost.

På slutet står det "Göran Berglund, som är professor vid Lunds universitet, tycker att den nya studien är viktig:

– Det här visar hur fullständigt fel Livsmedelsverket har när de rekommenderar fettsnål kost till befolkningen. Jag hoppas att detta blir en ögonöppnare för dem, säger han"

Menar du då att han har fel när han säger detta?

batski
CITAT (Azur @ 25-08-2011, 18:00) *
Hela fältet nutrition är en skamfläck för vetenskapen. Det borde vara ett lättstuderat fält, med tanke på att det finns hur mycket pengar som helst och man lätt kan göra kontrollerade försök, men ändå lyckas man inte designa försök eller frågeställningar så man får några svar. Fast det hindrar inte att man går ut med rekommendationer baserade på ingenting utom tyckande, som man sen vägrar ändra.


Håller med att det nog läggs ner för lite på såna här koststudier.

CITAT (Azur @ 25-08-2011, 18:00) *
Såvitt jag vet finns t.ex. inga bevis för att salt i kosten höjer blodtryck, att kolesterol i kosten har nånting alls med åderförkalkning att göra, eller att kaffe är onyttigt.


Är du helt säker på det? Jag trodde verkligen såna studier fanns..
kerstin z5-6
kolesterol är och förblir en mätbar komponet i blod..huruvida högt eller lågt leder till sjukdom har man ännu inte en aning om.
Christa
CITAT (*Stintan* @ 25-08-2011, 18:50) *
Som jag sa så tycker jag att artikeln är alltför knapphändig men det står ". En grupp fick följa den traditionella lågfettkosten, som i dag rekommenderas inom sjukvården och av Livsmedelsverket". Vi vet egentligen ingenting om vad de övriga grupperna åt mer än att det ingick mycket grönsaker men lade även till nötter, sojaprotein, växtsteroler i margarin och fibrer från till exempel havregryn i deras kost.

På slutet står det "Göran Berglund, som är professor vid Lunds universitet, tycker att den nya studien är viktig:

– Det här visar hur fullständigt fel Livsmedelsverket har när de rekommenderar fettsnål kost till befolkningen. Jag hoppas att detta blir en ögonöppnare för dem, säger han"

Menar du då att han har fel när han säger detta?


För att kunna säga något om läkarens uttalande så skulle jag behöva veta mer exakt vad de åt och dessutom hur mycket de rörde sig och i vilken fysiskt kondition de var. Dessutom är det väldigt intressant om grupperna fick i sig lika många kcal per dygn. Om de inte fick det så är ju grupperna inte jämförbara.

När det gäller läkare så finns det ju LCHF-are även bland dom och enligt enligt en diabetessjuksköterska så är läkare inte speciellt kunniga inom nutrition.

Sedan kan man ju konstatera att skillnade i blodfettsänkning är mellan grupperna är 10 % och man skulle också behöva veta vad utgångsläget var och vilken blodfettprofil de har. Alltså fördelningen mellan HDL, LDL, VlDL och triglycerider.

När det gäller Livsmedelsverkets kostråd så tycker jag att de inte skulle klumpa ihop frukt och grönsaker. De säger ju minst ett halvt kilo frukt och grönt per dag. Ett halvt kilo frukt per dag är nog för mycket för de flesta. Särskilt om man äter bröd också. I texten till råden står det visserligen hur stor andel grönsaker de tycker att man skall äta men det är ju inte det som basuneras ut. Vad sjukvården ger för råd till patienter med hälsoproblem vet jag inte.

När det gäller bröd så säger kostråden 70 g fullkorn per dag för kvinnor i genomsnitt. Det motsvarar enligt SLV •1 portion havregrynsgröt och 1 portion fullkornspasta.

Det är alltså inte speciellt mycket. Många som äter bröd äter alldeles för mycket i förhållande till hur mycket energi de gör av med på dagen.

I de allmänna kostråden står att om man följer allt det andra och dessutom motionerar så kan man äta lite godis också men vad sjukvården ger för råd till sina patienter vet jag ju inte. De borde ju vara annorlunda än Slv´s generella råd.
*Stintan*
CITAT (Christa @ 25-08-2011, 22:13) *
För att kunna säga något om läkarens uttalande så skulle jag behöva veta mer exakt vad de åt och dessutom hur mycket de rörde sig och i vilken fysiskt kondition de var. Dessutom är det väldigt intressant om grupperna fick i sig lika många kcal per dygn. Om de inte fick det så är ju grupperna inte jämförbara.

När det gäller läkare så finns det ju LCHF-are även bland dom och enligt enligt en diabetessjuksköterska så är läkare inte speciellt kunniga inom nutrition.

Sedan kan man ju konstatera att skillnade i blodfettsänkning är mellan grupperna är 10 % och man skulle också behöva veta vad utgångsläget var och vilken blodfettprofil de har. Alltså fördelningen mellan HDL, LDL, VlDL och triglycerider.

När det gäller Livsmedelsverkets kostråd så tycker jag att de inte skulle klumpa ihop frukt och grönsaker. De säger ju minst ett halvt kilo frukt och grönt per dag. Ett halvt kilo frukt per dag är nog för mycket för de flesta. Särskilt om man äter bröd också. I texten till råden står det visserligen hur stor andel grönsaker de tycker att man skall äta men det är ju inte det som basuneras ut. Vad sjukvården ger för råd till patienter med hälsoproblem vet jag inte.

När det gäller bröd så säger kostråden 70 g fullkorn per dag för kvinnor i genomsnitt. Det motsvarar enligt SLV •1 portion havregrynsgröt och 1 portion fullkornspasta.

Det är alltså inte speciellt mycket. Många som äter bröd äter alldeles för mycket i förhållande till hur mycket energi de gör av med på dagen.

I de allmänna kostråden står att om man följer allt det andra och dessutom motionerar så kan man äta lite godis också men vad sjukvården ger för råd till sina patienter vet jag ju inte. De borde ju vara annorlunda än Slv´s generella råd.


Men det är ju det jag säger att artikeln är för knapphändig. Du är rolig du "enligt en diabetessjuksköterska så är läkare inte speciellt kunniga inom nutrition". Jisses självklart finns det läkare som är mycket kunniga inom området fast inte alla såklart för alla läkare har inte intresse och behov av att vara det. Det går självklart inte att generalisera som du gör.

Jag struntar i livsmedelsverkets kostråd eftersom jag inte litar på dom för fem öre. Jag äter det jag vet att jag mår bra av.
Christa
CITAT (*Stintan* @ 25-08-2011, 22:37) *
Men det är ju det jag säger att artikeln är för knapphändig. Du är rolig du "enligt en diabetessjuksköterska så är läkare inte speciellt kunniga inom nutrition". Jisses självklart finns det läkare som är mycket kunniga inom området fast inte alla såklart för alla läkare har inte intresse och behov av att vara det. Det går självklart inte att generalisera som du gör.

Jag struntar i livsmedelsverkets kostråd eftersom jag inte litar på dom för fem öre. Jag äter det jag vet att jag mår bra av.


Men om du anser att deras kostråd är fel och att dom är träbockar så är det väl rimligt att du vågar ha en seriös diskussion om innehållet i kostråden och hur generella kostråd borde se ut istället?

Jag skrev ju en hel del som gäller just kostråden och inte studien.

Det är f öv trist att svenska forskare endast publicerar sina studier på engelska. Det blir så tidsödande att läsa dom.
*Stintan*
CITAT (Christa @ 26-08-2011, 07:03) *
Men om du anser att deras kostråd är fel och att dom är träbockar så är det väl rimligt att du vågar ha en seriös diskussion om innehållet i kostråden och hur generella kostråd borde se ut istället?

Jag skrev ju en hel del som gäller just kostråden och inte studien.

Det är f öv trist att svenska forskare endast publicerar sina studier på engelska. Det blir så tidsödande att läsa dom.


Nej Christa vi har haft många såna diskussioner förr och jag tycker inte det leder någon vart eftersom du har invändningar mot allt jag säger, beroende på att vi har så olika inställning till kost överhuvudtaget. Det är inte en fråga om att våga ha en seriös diskussion utan att jag inte på långa vägar är lika kostfixerad som du. Dessutom har jag inte specialkunskap nog för att uttala mig om hur generella kostråd borde se ut. Kostråd revideras över tiden men livsmedelsverket och socialstyrelsen är tröga institutioner som tar oerhört lång tid på sig, för att inte tala om hur många dietister sitter fast i gammalt tänk.
Ugglemormor
Min farfar blev 104 år och dog av sjukhussjuka när han skadade sitt ben. Rak som en fura och gick med långa promenader ändå tills han halkade i duschen. Han behövde varken glasögon, käpp eller annat hjälpmedel.
Hans frukost skulle alltig vara risgrynsgröt med röd mjölk och en matsked ren smör och rejält med grädde till kaffet.
Han hade hela sitt liv normala blodvärlden, även att barnbarnen trodde att han åt fel, men så fel ungarna hade det.
Christa
CITAT (Ugglemormor @ 26-08-2011, 20:29) *
Min farfar blev 104 år och dog av sjukhussjuka när han skadade sitt ben. Rak som en fura och gick med långa promenader ändå tills han halkade i duschen. Han behövde varken glasögon, käpp eller annat hjälpmedel.
Hans frukost skulle alltig vara risgrynsgröt med röd mjölk och en matsked ren smör och rejält med grädde till kaffet.
Han hade hela sitt liv normala blodvärlden, även att barnbarnen trodde att han åt fel, men så fel ungarna hade det.


Det kanske var promenaderna som höll honom frisk. Tidigare generationer har ju också använt sin kropp mer över huvud taget. Nu har vi hjälpmedel till det mesta, förflyttar oss med bil eller buss, häckar framför datorn eller TV´n osv.

Om man inte sitter stilla så mycket och har en kropp i god trim behöver inte vara lika noga med maten.

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon