marie86
15-09-2011, 10:02
Jag undrar hur man eg räknar ut hur mycket kalorier det är i en hemmagjord maträtt/bakverk.
det verkar ju vara så att vissa livsmedel blir mindre kalorier om man blandar det med något annat, alltså att man inte bara kan plussa alla ingredienser och få ett rätt svar. eller?
du som tänker svara att det inte är bra/lönt att räkna kalorier behöver inte ta sig tid att skriva svar.
*Stintan*
15-09-2011, 10:22
Det finns bra matdagböcker på nätet du kan ta hjälp av när du ska räkna ut kalorier. Jag har aldrig hört att ett livsmedel plötsligt skulle innehålla färre kalorier för att man blandar det med något annat. 100 g socker får inte färre kalorier för att du blandar det med vatten men däremot blir det färre kalorier i 100 g av sockervattnet.
Piccante
15-09-2011, 10:33
enda sättet att få färre kalorier vid blandning och tillagning är ju om någon beståndsdel i maten bryts ned vid uppvärmning. Men det krävs väl nästan total förbränning (äta kol) eller kraftiga processer för att det ska ske.
Jubbe063
15-09-2011, 10:52
Menar du inte kolhydrater när du frågade om det går att blanda med annat för att minska kolhydrater? För det kan göras med spjälkande medel och vissa enzym som binder upp dessa till andra ämnen.
Men en kalori är alltid en kalori oavsett om det är VIA protein, fett eller kolhydrater. Kalorier är ett mått på energimängd. Protein, fett, kolhydrater etc innehåller energi, dvs kalorier. Sen varierar ju mängden kalorier per gram mellan olika kolhydrater, fetter etc...... Så vill du minska kalorier i en maträtt måste du använda indigrienser med lågt energiinnehåll. Eller späda ut kalorimängden med kalorier substans.
Alla livsmedel innehåller energi i någon form och mängden mäts i kcal och kJ. Fettinnehållermest energi och i runda tal innehåller 1 gram fett 9 kcal. Proteineroch kolhydrater har en lägre energitäthet och innehåller 4 kcal per gram.
Energiintag och energiförbrukning bör hos individer i vuxen ålder vara lika stora om inte viktökning eller viktminskning önskas. Problemet är att vi har olika verkningsgrad vilket vid lika energiintag gör att den energimängd som en individ kan utnyttja i arbete är olika vilket leder till olika vikt. Över- respektive underkonsumtion av energi leder inte alltid till negativa konsekvenser för hälsan. N
Vatten är väldigt kalori snålt. Drick bara inte kolsyrat vatten då påskyndar du växthuseffekten.
Christa
15-09-2011, 18:50
Livsmedelsverket har en databas där kaloriinnehållet finns med.
Du kan sänka GI på en maträtt eller måltid genom att blanda in mer hårdsmälta livsmedel men antalet kcal påverkas inte. Om du t ex har hela korn i ett bakverk så får du lägre GI.
Lägre GI på en måltid innebär att det tar längre tid innan kolhydraterna brutits ner och kommit ut i blodet.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.