Full version: Havtornsbär
ekebacken
Hur torkar jag Havtornsbär och vad kan man använda dom till.? Tar gärna emot tips!
Överbölingen
Jössös! Hur mycket som helst kan man göra.
Marmelad
Gelé
Torkar ( i ugn ca70°) spillet efter saftning och har som dessertkrydda.
På/i bakverk. Goda kakor = snittar, typ toscarutor fast bara tinade bär + torkfnaset.
Likör
Som saft/juice. och blanda i drinkar. Mycket C-vitamin.
Några bär i isvattnet vid bordet
En matsked bär som dekor och smaksättare vid tallriksservering av både kött och fisk. Smaken håller för båda delarna.

PS. En liten varning för att äta för mycket. Det kan bli racerbajs nästa dag av marmelad och gelé.
DS.
ekebacken
Tack, har gjort marmelad och lagt resterande i frysen. Men.... vad menar du med rester från saftning ska man inte torka dom hela? Jag har inga mängder max ett par liter.
Överbölingen
Frugan tar till vara allt. Men jag ställer mig tveksam till torkning av hela bär. Tror att det går dåligt. Vi skördade allra första gången när det var runt -10°. Syran i bärens ytskikt hade inte fryst men väl kärnan. Detta trots att vi hade läst någonstans att det var som med rönnbär. Flopphandling. Däremot fryser vi bär. Från 1 kg påsar och en hoper med 250 gr påsar. De senare är till för bakverk, deserter, smaksättning och dekor. De större för gelé och marmelad mm.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon