Full version: Slånbär
KatteLatte
Upptäckte förra året att det finns massor med slånbär i närheten av oss. Blev litet nyfiken eftersom man har ju hört så mycket om dom.

Litet googlande, ut och plocka, och sen in med påsen i frysen. (Och nu är det väl lagom att plocka igen och frysa ned, innan fåglarna tar deom; det varattans vad snabbt de försvann efter första frosten förra året).

Nu lär ju slånbär vara litet speciella - skall ej kokas såvitt jag har förstått, och slånbärssaft skall väl lagas så man häller över kokande vatten ettt par dagar i följd.

Alldeles för pilligt för min smak; har någon av er där ute ett mera lättlagat tillvägagångssätt för just slånbär?

Lämpar de sig till något annat än likör och saft?
Eva i Skåne
Har inget tips att komma med, men vill verkligen poängtera det du skriver. Låt inte bären koka!!! Jag gjorde det en gång, men det blev fullständigt odrickbart.
Annars är det slånbärsdricka jag tänker på i första hand, kanske gele, men det är varianten du nämner att hälla vattnet på bären och låta stå som gäller.
Slånbärsdricka är god måltidsdryck.
Tikka
Min mamma gjorde alltid slånbärssaft o oj vad jag kan längta efter den sträva smaken...har inte gjort det själv någon gång tyvärr. Men likör har jag gjort, den är god att spetsa trattisarna när de steks så blir svampen lite karamelliserad wink.gif Mums! Klart man kan dricka likören oxå wink.gif smile.gif
Slånbärs gelé gör min pappa. Borde inte vara så svårt då det finns gelésocker idag att köpa.
Jag har inte heller direkt några tips så mest nostalgi kände jag...men jag hittade nåt på nätet som verkade spännande att prova smile.gif http://taffel.se/recept/rodkal-med-apelsin-och-slanbar
Meriona
jag har bara plockat slånbär en enda gång då Wilmer lockade ut mig bland stickebuskarna och vi plockade hinkvis. Snaps skulle vi göra och det gjorde vi, var och en på sitt håll. Det blev jävulskt devil.gif gott! Men mycket av spriten blev kvar i bären, så det var lite resursslöseri på sätt och vis, men så god snaps har jag nog aldrig nånsin druckit.
Biggan_
CITAT (Meriona @ 07-10-2011, 21:50) *
jag har bara plockat slånbär en enda gång då Wilmer lockade ut mig bland stickebuskarna och vi plockade hinkvis. Snaps skulle vi göra och det gjorde vi, var och en på sitt håll. Det blev jävulskt devil.gif gott! Men mycket av spriten blev kvar i bären, så det var lite resursslöseri på sätt och vis, men så god snaps har jag nog aldrig nånsin druckit.


Ni kunde ju ha bären som lördagsgodis sen när snapsen var slut! biggrin.gif
Meriona
HU! -fear-.gif
*Stintan*
Slånbärslikör går inte av för hackor heller. rolleyes.gif
kiki
Tips: När du hällt av den färdiga likören, häll på lite granna socker på bären så dras både smak och sprit ut till en liten smarrig efterlikör! Ljus men god!
netaave
SLÅNBÄRSLIKÖR


God likör kan man göra av slånbär. Men liksom till saft ska det vara mogna och ha fått en frostknäpp – på busken eller i frysen.
2 liter slånbär fylls på flaskor. Bekvämast sådana med vid öppning. Stick gärna bären med en gaffel, så att skalen pickas.
Häll sedan på okryddat brännvin så det täcker. 1 flaska ( 75 cl ) kan gå åt. Låt det sedan stå 4 veckor.
Koka sedan socker, vatten och kryddor till en simmig lag.

LAG:
½ kg strösocker
2 ½ dl vatten
¼ vaniljstång
1 bit kanel
1 tsk anis
5-10 kryddnejlikor

Låt lagen kallna, sila den därefter, sila även bort bären från spriten. Rör sen i spriten i lagen.
Rör om då och då under ½ timme.
Häll likören på flaskor och lagra dem 2-3 månader.


Slånbärssaft



till varje kg (1,5 l) mogna frostbitna slånbär
1 l vatten

Till varje l avrunnen saft
1 krm bensonat
6 dl socker

Rensa och skölj bären, lägg dem i en bunke eller hink
Koka upp vattnet och häll det över bären
Täck och låt stå svalt till nästa dag

Häll av saften och koka upp den
häll tillbaks den över bären
Täck och låt stå svalt till nästa dag

Upprepa detta ytterligare 2 ggr

Sila bären
mät och koka upp saften
rör ner sockret och koka upp på nytt
skumma
tillsätt bensonat utrört i lite av saften
Häll upp på rena varma flaskor ända upp till kanten
Förvara svalt










Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon