Som hemmaodlare har man sina lyckliga stunder.......
I somras hade jag en massa tomatplantor av sorten "Gardeners delight" vid en gassig södergavel.
De gav mycket och jag har fullt med små tomater i frysen.
I dag gjorde jag en egen hitte-på-tomatsoppa:
ca 8 dl tomater som mixas med stavmixer.
hackar gul lök och vitlök som jag fräste i lite smör. Salt och svartpeppar.
pudrar över lite mjöl och tillsätter tomaten.
Späder med ca 3 dl vatten och tillsätter 2 hönsbuljongtärningar.
Koka ihop.
Tillsätt ca 1,5 dl matlagningsgrädde. Kok upp igen. Klipp ner färsk basilika.
Det här låter trivialt, men det blev den godaste tomatsoppa jag gjort.
Vilket jag tillskriver tomaterna.
Soppan smakade verkligen tomat.
Det här låter trivialt, men det var en sensation.
Annars har jag brukat öppna en burk krossade tomater till soppan. Det går också bra, men det
här var fantastiskt.
merlin68
30-10-2011, 16:27
Låter himla gott

Brukar göra en liknande soppa med franska örter i eller bara basilika. En bra skvätt grädde och/eller creme fraiche eller gräddfil i. Vitlöksstekta krutonger till:) Gör även en asiatisk variant med sambal olek, pressat citron, soja, kokosmjölk, ingefära och lite kyckling eller tofu.
Jag tyckte att detta lät helt trivialt när jag hade skrivit inlägget, men faktum är att det var himmelsvid skillnad.
Och det handlar om att använda riktiga tomater.
Nästa år ska jag har dubbelt så många plantor.
Jag använde egna tomater i en gulasch som jag gjorde i lergryta idag. Samma sak. Supergott.
netaave
15-12-2011, 00:30
Det går ju att frysa tomater, jag gör det när jag får mycket, dels hackar jag o fryser som krossat, dels kan man faktiskt frysa hela också.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.