Peztis
Satt och funderade på om man kan börja förbereda lite och göra egen brunkål samt rödkål till julen. Men frysen är ju så full!

Så då funderade jag på om man inte skulle kunna peta ned det i glasburkar och sedan sjuda i vatten och konservera... Borde inte det funka?

Jag vet att man kan köpa färdig men det är ju roligare att göra själv.
Överbölingen
Men Peztis, när man häller varm sylt i varma glasburkar typ majonäs så hör man efter någon timme ett litet klick när locket sugs fast. Dvs att luft fickan ovanpå sylten har krympt när den svalnade och locket blir tätt.

Den konserveringsmetoden har vi använt i många år. Vi har fortfarande en och annan geléburk från tiden runt 2005.

"Konservera" du din kål!
Peztis
Ja, det har du alldeles rätt i.

Men varför gör man då så ibland att man dessutom kokar/sjuder burkarna i ca 20 min?

Det är i alla fall värt att försöka!
Kryddan03
CITAT (Peztis @ 30-11-2011, 16:08) *
Ja, det har du alldeles rätt i.

Men varför gör man då så ibland att man dessutom kokar/sjuder burkarna i ca 20 min?

Det är i alla fall värt att försöka!

Fast det låter mer som hermetisk konservering. Då lägger man ju i det man vill konservera - tillagat eller rått - försluter den och "kokar" den i särskild "apparat", kastrull eller ugn för att sterilisera och skapa vakuum. Koktiden beror på om innehållet är rått eller tillagat. Fördelen med den metoden är, enligt "Hemkonservering. Modern handbok i konservering av bär, frukt och grönsaker", nionde upplagan från 1941" att man bl a kan konservera hela frukter och grönsaker när man senare "önskar servera dem [...] hela, vackra och ej söndermosade". Dessutom skall det bevara C-vitamin bättre och man behöver lite eller inget annat konserveringsmedel typ socker, salt eller surt.
Vi får försöka se till att du får en kopia av den boken någon gång. Den är jätterolig att läsa och många goda, "gammaldags" recept som fortfarande funkar. (Tänkte på din äppelfråga i höstas: http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=110879&hl= giggle.gif )

Vad gäller rödkålen borde det inte vara problem då jag antar att ditt recept också innehåller vinäger så den är ju nästan redan "inlagd". Brunkålen är jag inte säker på då den oftast innehåller ganska mycket fett, men också socker/sirap som ju är konserverande. Brukar du ha rimmat sidfläsk i? Vågar inte svara på den m a o. Rent teoretiskt borde i och för sig hermetisk konservering funka men, som sagt, jag svär mig fri wink.gif.

P S Hittade den på Bokbörsen. Det fanns flera annonser bl a denna: http://www.bokborsen.se/-bok-till-salu-17793436_1.htm smile.gif
smuleborg
Snurrekål, brunkål, håller sig några dagar (kanske mer än så) i kylskåpet. Och får då gotta sig. Och så Rödkålen. Konservera? Jag har inte ens tänkt på det. Det är snurrekålen som tar längst tid att göra. Håller sig som jag ser det minst en vecka i kylen. Jag skulle inte ens tänka tanken att göra den nu.
Peztis
Kryddan, du har rätt! Får ta och kolla upp det där! biggrin.gif

Ska kanske tillägga at jag aldrig har gjort brunkål, bara rödkål en gång.
Kan tänkte att man brukar ju kunna köpa det i konservburk i affären så då borde det väl funka att konservera och ställa svalt i skafferiet.
Peztis
Idag har jag gjort brunkål i ugnen som jag sedan har konserverat. Smakade gott i alla fall! Etiketter och ned i skafferiet i morgon.

Rödkålen kvar...
smuleborg
Intressant, snurrekålen/brunkålen. Rapportera gärna efter jul.

Rödkålen tycker jag går så snabbt att göra att den inte behöver göras i förväg.
Peztis
Nu står det fyra burkar med brunkål och fem med rödkål i skafferiet!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon