adilovan
27-12-2011, 21:54
Jag har precis köpt och flyttat in i ett hus.
Såg att det fanns en kompost på tomten men när jag tittade lite närmare på den såg den inte så hälsosam ut. Mest en hög med diverse trädgårdsavfall och det ser ut att växa saker i komposten. Den hålls ihop av ett gäng pinnar som är nerkörda i marken och jag får inte känslan av att det tillverkas så värst mycket jord, det tycks mest bara vara en hög med diverse.
Jag har dessutom ett vinteräppelträd som inte blivit plockat, har fyllt en sån där grön "nät"korg med ruttna falläpplen och minst lika mycket ligger kvar. Det kan jag väl börja en ny kompost med?
Hur börjar jag och vad ska jag tänka på?
Kompost? Komposten som följde med huset.
Gunilla T
28-12-2011, 11:01
Detdär ser ju inte så funktionellt ut, det blir troligen för torrt för att en bra kompostering skall komma igång och resultatet blir troligen en ogräshög.
Börja med att bygga en ordentlig kompost, helst med tre fack. Du börjar med att fylla fack 1 det första året. Nästa år flyttar du materialet till fack 2 och det får samtidigt en luftning (syresättning) vilket är nödvändigt för att nedbrytningen skall fungera bra. Tredje året flyttar du materialet till fack 3 och du börjar nu ha ett väl förmultnat material som liknar och luktar jord - klart att använda. Du fyller fack 1 med nytt kompostmaterial varje år.
Du kan säkert hitta ritningar till komposter på nätet. Undvik gröna kompostgaller, de brukar inte fungera särskilt bra, det blir för torrt.
Du kan kompostera allt organiskt material, en blandning av kolrikt och kväverikt material ger bästa resultat. Kol får du från kvistar och grenar som samtidigt gör kompostmaterialet luftigt så det inte packar ihop, enbart gräsklipp eller löv får den effekten.
Det går alldeles utmärkt att blanda fallfrukt i komposten men inte för mycket på en gång, då blir det för blött, blanda olika material.
Komposten är en jordfabrik som jobbar dygnet runt under säsongen, på vintern stannar processen av pga kylan. Materialet bryts ner av svampar, bakterier, mikroorganismer, småkryp och maskar. Värmen som utvecklas kommer av organismernas arbete när de omvandlar vårt avfall till bra jord. En näve kompostjord kan innehålla flera miljarder levande organismer.
Kompostjorden ger oss framförallt en mull som är rik på mikroliv och som håller fukten väl. Kompostjorden behöver inte vara särskilt näringsrik (beroende av vad som komposterats förstås) så den ersätter inte gödsel men är oerhört viktig för mullhalten i rabatten.
Lycka till! Det är roligt att kompostera.
octachoron
28-12-2011, 18:13
Man behöver inte ha så många fack och flytta materialet så mycket.
En enklare version som jag själv använder är två plastkuber (kommunens gamla officella kompostlådor) som vardera rymmer mindre än en kubikmeter. Då jag lägger ut mestadels grönt (kväverikt) avfall så kompletterar jag med brunt (kolrikt) avfall. Då det brukar vara svårt att få tag i kolrikt material på vissa tider av året så lägger jag i kartong, t ex äggkartonger, pappershållare osv. De är ju naturligt oregelbundna så de gör också komposten luftig.
Jag kan tömma en kompost om året, komposteringen går kanske inte riktigt lika fort som i en kompost man vänder regelbundet men på sommaren kan man med blotta ögat se hur komposten arbetar och materialet sjunker ihop. Enda gången som jag inte kan fylla på komposterna är på våren, då är de fulla med fryst material.
Läste en hel del praktiska tips om kompostering i en engelsk bok: "Kompostboken" av Ken Thompson.
Han tar upp en del myter om kompostering och ger goda råd för hemmakomposteraren.
RibesRubusVitis
28-12-2011, 20:15
Jag har flera olika komposter och tycker att det är jättebekvämt eftersom allt stannar i trädgården och jag slipper forsla bort en massa. Jag har en kompostgrop som var murad för längesedan och fanns redan när jag köpte mitt gamla hus. I den lägger jag klippta kvistar och äpplen och annat avfall som trädgården producerar (inte ogräs). Jag gjorde ett lock till den av spjälor och fodrade det med finmaskigt nylonnät för att det skulle komma in luft. Den tittar jag till någon gång då och då och rör runt lite om det behövs. Jag tömmer den vart 3:e år ungefär. Jag hade en liknande som Gunilla T också för det räcker inte till annars, den är nu utsliten och murken så jag skall göra en ny när jag får tid. Den kompost som ger min bästa jord är varmkomposten (färdigköpt )som är klädd med tjock frigolit använder jag året om. I den lägger jag även hushållsavfall och klipper ner tomatplantor och andra växter som kommer upp lite varstans. Nu vet du nog allt och kan välja din egen grej. Ha så kul i trädgården.
adilovan
29-12-2011, 21:42
Vet och vet fru blom.

Allt är ju relativt.
Men jag har någonstans att börja nysta.
Min far har tre komposter byggda av vanligt grönt kompostgaller, han är helnöjd med dem. De står i ett hörn av trädgården där de har höga växter på tre sidor, eller ja fyra om man räknar "taket". Det kanske hjälper till att hålla dem fuktiga, tycker alltid det är murrigt och småkallt i komposthörnet, även en högsommardag.
Ska väl fnurla lite på det där med att bygga. Har inte direkt råd att köpa något färdigt och är ensam med en tvååring som inte går på förskola och en bebis som tittar ut någon gång senare i vinter, så det känns inte helt som ett lätt projekt heller.
Var gör jag av mina mängder falläpplen så länge? Bara lägger i påsar och fyller upp vanliga soptunnan kvällen innan sophämtning, eller ska de ligga kvar och ruttna på marken?
Det låter som fullt upp för dig ja ! Kommer i håg den tiden som tröttsam och rolig.Jag låter äpplena ligga kvar åt fåglarna.
Åsa, mälardalen zon 2
30-12-2011, 10:03
Kan lägga till att ju mer finrdelat material man lägger ner i komposten desto snabbare får man jord, stora grenar och sånt kan ta väldigt många år och det är svårt vända en kompost med såna i. +man behöver inte kompostmedel och sånt går bra med lite hästgödsel man hittat på nån gå¨ngväg alt. vattna med urinvatten det sätter fart det med.
Kan även tipsa om att LIDL sä'ljer komposter ibland jag köpte en som bestod av pressenning och 4st metallpinnar för runt 20kr och den höll faktiskt i ca 3år funkade bättre än de där gallerkomposterna iallafall. +Jag har köpt en sån där plastkompost med lock på LIDL med tror den kostade runt 300-400kr, funkar bra den med
BigDaddy
22-01-2012, 18:20
Jag har funderat på en sak. När man har öppen botten nedtill i komposten, försvinner det näring nedåt från den?
Är det bättre att ha en botten i komposten så att ingen näring försvinner?
Jag har en varmkompost som heter Mully Polar, den har tjocka frigolitväggar och en bottenplatta med små fyrkaantiga hål. Den har producerat utmärkt kompost i tjugo år. Det går inte att ha tätt åt alla håll då fungerar inte processen. Vissa tror att råttor och nöss skall ta sig in det händer inte de gillar inte miljön.
Miljoval
05-02-2012, 21:51
Hej,
Kompost är så kul att jag har sammanfattat lite noter oå min Miljövals-sida, du hittar artikeln här:
http://www.miljoval.nu/kompostera-mera-miljovals-kompostguide/ ://http://www.miljoval.nu/kompostera-m...-kompostguide/ Du skall också hitta mitt isolerade hemmabygge där, som jag nu haft i tre år, funkar helt ok. Kan tillägga att nu när det är -15 grader kallt är den helt genomfrusen, men den kommer igen.... var så säker! :-)
Ovan gäller varmkomposter för hushållsavfall... jag har också en tråd här på Odla.nu som visar mitt andra hemmabygge, kompost för trädgårdsavfall. I den komposten har vi grym omsättning på trädgårdsavfall... ;-)
(
länk här)
MVH
Miljoval
adilovan
01-03-2012, 14:04
har hört mig för bland folk jag känner som har hus och sett över min ekonomi.
köpte igår ett sånt där grönt galler för att ha något att börja med. för min del måste det inte gå fort eller vara det superbästaste, jag vill bara ha något.
tänker mig att jag lägger en del från den där avfallshögen runt kanterna och i botten och sen dumpar i vinteräpplena som jag krattade ihop i vintras.
tänkte bara kolla, kommer sniglar åt dem om de ligger "i mitten" med annat bös under och runt omkring?
Eva i Västerås
01-03-2012, 20:08
Sniglarna föredrar färskare material.
Har dom inte övervintrat i skräpet eller äpplena, så inte kommer dom dit när det börjar grönska runtom.
Det är bra om du klipper riset så fint du orkar och blandar ris/skräp och äpplen och löv, ju mer blandat desto bättre. Annars har du fint material från äpplena som du inte kommer åt för det är stora kvistar iblandat.
Det riktigt grova kan du bryta i bitar och skicka med soporna om du inte vill bränna det.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.