Funderar på att anlägga ett köksland på gården men behöver hjälp med en strategi

Jag har 2 jordtyper att välja mellan då tomten är i 2 etager där den över delen ligger på en del av Uppsalaåsen och ger en hårt packad morän full av knytnävsstora stenar. Den andra jordarten är hårt packad lera som är om möjligt ännu jobbigare att gräva i då den fastnar på spaden hela tiden.
Går det att få till något över en säsong eller är det mer långsiktigt planerande med lupiner och andra markförbättrare som gäller? Går det alls att få fason på moränjorden eller är kanske upphöjd bädd på den dränerande moränen bättre än jordförbättrad lera?
Bägge platserna är fulla med meterhöga tistlar, gurkört och nässlor idag. Går dessa att konkurera ut med lämplig markförbättrare eller får man lov att gräva upp och sikta sanden / leran?
Jag antar att det ända positiva är att jag har tillgång till skopvis av såväl brunnen som färsk hästgödsel.