xlxl67
Köpte lite billiga frysta fileer av dessa fisksorter. Skall ha kokt potatis till men vad mer kan göra med fisken och vad kan man ha till för gott? Antingen ugn eller stekt får det bli.
Blomstertanten
Sejfile, skivade tomater, lök, grädde,salt, peppar, kryddgrönt varvat. In i ugnen på 200 i ca 15-20 minuter. Klart! biggrin.gif
Mollis
Panera filéerna, stek i smör och gör en god pikant sås:

Panering till ca 400 gram fisk:

1 ägg
1 dl ströbröd
Salt
Vitpeppar
smör att steka i

Sås:

1 dl Gräddfil eller Creme Fraische
2-3 msk Majonnäs
2-3 msk Finfinhackad smörgåsgurka
lite kapris
ev lite finfinhackad gul lök
salt
vitpeppar


Eva 33c
Vi har ett standardrecept på just sejfile som hängt med de senaste 30 åren. Lika gott varje gång och snabbt och enkelt:
Skiva det frysta fiskblocket, ca 2cm breda bitar
lägg i ugnsform
Salt o peppra, sen majonnäs uppe på. Mängden inte så kinkig, jag brukar spritsa på från tuben en slinga på varje skiva. Sen curry på det.
In i ugnen, 225 gr, i ca 20-30 minuter beoende på hur tinad filen är innan.
Majonnäsen och curryn bildar en jättegod sås i formen.
Margith
Mollis recept är exakt det jag brukar göra. Fast jag byter ut smörgåsgurkan mot Bostongurka smile.gif

Här är en annan favorit hos oss:

Bre ut filéerna i en ugnsfast form.
Salt och vitpeppar.
Tryck ut nästan en hel tub räkost över.
Slå på 3 dl vispgrädde.

In i ugnen 200-225 grader, 20-30 minuter. Beror på hur tjocka filéerna är.

Servera med pressad potatis, för såsen är bäst!
Myosotis
[attachment=67195:fish_on_himself.jpg]

flirting.gif
omk
laugh.gif

Vad gäller makrill, är det absolut godaste att panera och steka i riktigt smör !

Till panering brukar jag blanda lika delar vetemjöl och ströbröd (det blir inte lika "blött" som med enbart ströbröd, tycker jag). Ibland blandar jag i hackad dill i ströbrödsblandningen. tummenupp.gif
Om filéerna är färska, vänder jag i uppvispat ägg innan panering, annars inte. De frysta blir mera vattniga efter tining än de färska är och paneringen fäster utan ägg.
Jag brukar vänta med saltet tills servering.

Edit; lägg makrillen i stekpannan med skinnsidan nedåt först, annars drar filén lätt ihop sig !! Stek 3-4 min på var sida. Medelhög värme.
Tikka
Jag fick mycket makrill i höstas när jag fiskade o jag steker mina fileér som dom är med salt o peppar eller citronpeppar i smör. Skinnsidan nedåt sen en vändning så e de klara.
Till brukar jag göra stuvad spenat med lite salt peppar o muskot i.
Vill man kan man ha kokt eller stekt potatis till.
Lyckat till! smile.gif
omk
CITAT (Tikka @ 11-01-2012, 19:37) *
... citronpeppar i smör ...

Åh, vad GOTT det låter ! Och enkelt ! Vilket bra tips !
Tack Tikka !
Motti
När vi var i Havstensund och durjade Makrill så fick vi lära oss att Makrill ska vändas i ströbröd med salt och peppar och stekas i smör på låg värme ätas med potatis och dillsås och färsk citron .
Wilmer
Jag tror inte någon nämnde min variant?

Sejblock
grädde
KAVIAR

Vill man lyxa sig lite dill också. Samma värme etc. som förslagen ovan..... Tycker just sejen blir fin med kaviar och gräddsåsen.
Pirum
 Makrill blir bäst om den paneras i rågmjöl, enda kryddan man behöver är salt, och sedan steker man med smör i gjutjärnspanna. Ja, på det sista fuskar jag, teflonpannan är min bäste vän för den går lättare att diska ur och så fastnar ju inte fiskeländena...men den blir bättre i gjutjärnspanna egentligen. 
Natur liv
Ibland får man hitta på varianter på maträtter när man saknar ingredienser. När jag skulle panera fiskfiléer en gång för flera år sedan hittade jag varken ströbröd eller torrt bröd. Så jag fick ta vad som fanns ... pepparkakor. Döm om min förvåning när det visade sig passa utmärkt som panering. Lite kryddigt sådär.

Mitt tips är alltså att byta ut ströbrödet vid panering mot smulade pepparkakor.
xlxl67
Är detta sejen?

CITAT (Mollis @ 11-01-2012, 08:58) *
Panera filéerna, stek i smör och gör en god pikant sås:

Panering till ca 400 gram fisk:

1 ägg
1 dl ströbröd
Salt
Vitpeppar
smör att steka i

Sås:

1 dl Gräddfil eller Creme Fraische
2-3 msk Majonnäs
2-3 msk Finfinhackad smörgåsgurka
lite kapris
ev lite finfinhackad gul lök
salt
vitpeppar

Blomstertanten
Du får chansa giggle.gif
xlxl67
Haha vågar jag ta ett sådant järvt beslut tro? wink.gif
malcolm
Jag brukar dubbelpanera filéerna, dvs. först vända dem i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd blandat med kryddor och salt. Det är bra om fisken får ligga i några minuter och torka så håller paneringen bättre, är det mycket som skall stekas så gör jag det i en långpanna i ugnen och smöret/margarinet skall inte vara brynt utan bara ha smält när man lägger i fisken.
Mollis
CITAT (xlxl67 @ 16-01-2012, 16:55) *
Är detta sejen?


Ja mitt recept var tänkt till sejen, ursäkta att jag glömde nämna det.

mvh Mollis
herkules
jag är ingen fiskälskare, makrill har jag tex aldrig ätit.
med torskfilé kan jag ibland blanda creme fraiche, hackad gul eller röd lök och en tub såndär stark kaviar, typ drottningens? jaja, röra ihop allt det, bred på fiskfileérna och in i ugnen lika lång tid som det tar för potatisen att koka. går att äta faktiskt smile.gif

ja just det, eftersom det funkar till torsk så måste det ju funka till sej tänker jag.
Wierga
Till ett paket frysta makrillfiléer (tror det är runt 400g) eller färska!

Tina fisken. Rör ihop en förpackning fetaost och lite rapsolja så att fetaosten blir något kladdig och håller samman.
Skär filéerna mitt itu och bred fetaoströran på hälften av bitarna. Sprinkla över oregano och lägg på de resterande bitarna, med skinnsidan utåt.
Stek i olja några minuter på varje sida. Blir supergott! :)
mamamaggan
Sejen kan jag tänka mig att göra med som torsk


Lägg sejen i en ugnsform .

Salta och peppra.

Gör en vanlig vit sås , krydda med salt och peppar.

Slå såsen över fisken .

Skala räkor och peta ner i såsen.

In i ugnen på 175 grader i 40 - 70 minuter beroende på hur tjock fisk du har , kolla med jämna mellanrum om den verkar vara klar d v s inte längre är blank.


Ett av min mammas recept på makrill går ut på att steka den och sedan lägga in den i ättikslag med lök precis som med strömmingsflundror.




Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon