sjuan
Jag håller på och planerar en ny perennrabatt och skulle vilja sätta ett träd eller kanske en större buske i rabatten. Vi bor i ett vitt trähus på landet med mycket kullersten och grusgångar- lite gammaldags stil. Rabatten har skugga ngr timmar på fm , resten sol. Det är tung lerjord och allt får planteras upphöjt pga dålig dränering vintertid. Det gör inget om trädet blir ganska stort med tiden men kanske inte enormt. Jag hade en tanke om att ett flerstammigt träd vore fint? Har sett en fin naverlönn, eller är den lite tråkig? Japansk lönn känns inte som det passar i stilen i övrigt. Katsura? Eller är den för "japansk", och tar allt vatten läste jag(men det kanske bara är bra i leran)?

Tacksam för andra tips på träd!


/Ulrika , zon 2
Cilla
Naverlönnen Acer campestre kan vara fin! Lite strikt i formen är den, om det är det du söker.

En ginnalalönn Acer ginnala har också intressanta blad, intressant hängande blom, fina fröställningar och varm höstfärg. Mer oregelbunden krona, bäst som flerstammig tycker jag.


Ett långsamväxande träd som inte blir mer än 5 meter högt ungefär är kopparlönnen Acer griseum. Roliga små blad som blir illande orangeröda på hösten, flagande blanka stammar. Också bäst som flerstammig. Lite oregelbundet växtsätt.


En högre lönn med stora blad, helt gula på hösten, är strimlönnarna. Finns olika sorter, Acer tegmentosum är den jag har erfarenhet, klarar zon 3 och ger mycket vackra stammar.


Med upphöjd plantering kanske glanskörsbär Prunus Serrula vara fin. Om du planterar upphöjt ger den fin rödglänsande stam. I övrigt skir krona, smala blad och oansenlig blom.


lika litet som glanskörsbäret med bronsglänsande stammar och kan ha lika regelbundet växtsätt som naverlönnen är näverhäggen Prunus maackii. Som flerstammig behöver den inte upplevas som så stel i ett stenparti, som enstammig tror jag den kan se ut som en nedstucken glass...


Carmencitarönnen har gracilt växtsätt med märkare och styvare blad än vår vanliga rönn

Ullungrönnen Sorbus ullung 'Dodong' är ett större träd med större blad, men lika fin höstfärg (som eplanta, www.eplanta.com).


Rödeken Quercus rubra är mycket charmig även som liten, ung planta och har härliga höstfärger.


Och så var det ju största magnolian förstås, kan bli riktig bjässe. Magnolia kobus.
Huggorm
Magnolia kobus är inget dumt alternativ, och i zon två finns det ju även andra magnolior som kan passa. Annars är väll katsuran ett utmärkt val? Jag tycker inte den ser överdrivet japansk ut, inte som vissa av lönnarna med flikiga löv eller extrema färger. Det är snarare ett väldigt vackert träd.

Över huvud taget är ju Cillas förslag väldigt bra, det finns inte mycket att tillägga där.
sjuan
Tack så hemskt mycket för fantastiskt utförligt svar med fina bilder!! Lutar nog åt någon av lönnarna, tror jag. Läste att de helst vill ha lite sur gjord, vilket vi ju inte har. Hur viktigt är det?
Cilla
Enligt min erfarenhet inte så viktigt så länge den inte är basisk och/eller kalkad.

Dock viktigt för lönnarna att de har vida, mullrika bäddar att växa i i början. Man kan torvblanda eller lägga torv överst i bädden för att efterlikna lite surare jord. (vanlig säckjord består av rätt mycket torv).
Harvey
Silverpäron, Magnolia eller stammad syren tycker jag är fint i rabatter. Undrar om inte Robinia borde gå hos dig med, klotrobinia är ju väldigt fin, men kanske mer modern i sitt utseende än gammaldags.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon