Full version: Beskurna lönnar
pikapicha
Troligen i höstas kapades dessa lönnar (se bifogade bild i vårt bostadsrättsområde. Kan man verkligen kapa lönnar (om man måste) på detta sätt? När är bästa tiden för att beskära dem?
Huggorm
Det ser ut som någon primitiv form av hamling. Det kunde varit ännu värre, årstiden var i alla fall rätt för beskärning. JAS brukar man säga är optimalt, juli, augusti september.
pikapicha
Tack för ditt svar! Javisst ser det bedrövligt ut! Måste hindra att fler lönnar här i omrdået misshandlas så här!
Gunilla T
Usch, detdär var sorgligt att se. Lönnar bildar ju de vackraste kronor om de får växa själva, de behöver inte beskäras.

Vad är syftet? Om de blivit för stora på sin plats så handlar det mera om att de är felplanterade och då är det bättre att ta bort och ersätta med mindre träd.

De kanske inte klarar en så hård misshandel och då är ju problemet löst...
pikapicha
Du har helt rätt. Inte riktigt vettigt att förstöra träd! Blir faktiskt arg på dem som gjort det. Får ta upp det i bostadsrättsföreningen och försöka förhindra att fler lönnar på området förstörs. Än så länge är de kapade något mindre men med "hängare" lite här och var:(.

Är själv ny i förenignen och på området men det verkar som om folk inte står ut med att behöva räfsa på hösten. Hörde en som sa : fykatten nu ska j-a alla träd bort!"

Javisst, man kunde valt mindre träd med mindre jobbiga löv också.
Gunilla T
CITAT (pikapicha @ 14-02-2012, 18:04) *
Du har helt rätt. Inte riktigt vettigt att förstöra träd! Blir faktiskt arg på dem som gjort det. Får ta upp det i bostadsrättsföreningen och försöka förhindra att fler lönnar på området förstörs. Än så länge är de kapade något mindre men med "hängare" lite här och var:(.

Är själv ny i förenignen och på området men det verkar som om folk inte står ut med att behöva räfsa på hösten. Hörde en som sa : fykatten nu ska j-a alla träd bort!"Javisst, man kunde valt mindre träd med mindre jobbiga löv också.


Ja, för en del är allt jobbigt tom en liten fågelbajs någonstans crazy.gif du får väl vara lite pedagogisk och berätta om all nytta som träden gör....
Gossen Ruda
Jag har en gång försökt forma en lönn till att bli en stor boll, fullständigt meningslöst. Lönnen reagerar på beskärning genom att skicka upp långa sk vattenskott.
pikapicha
Vattenskott, precis vad jag har befarat!

Ja, de som inte står ut med naturen borde väl bo i stan.
Gossen Ruda
Jag hittade en bild på eländet. Det blev iofs en boll, men med långt uppstående hår. biggrin.gif Det är en årsväxt.

mamamaggan
Bor också i bostadsrätt och gudskelov har de inte gett sig på träden än så länge. Hemskt att förstöra vackra träd på det där sättet.

Här har man i stället förstört en vacker plantering av smultronschersmin. De blommar aldrig nu för tiden för att några boende inte kan stå ut med att de ska få växa fritt utan ska klippas till fyrkanter så " att det ser snyggt och städat ut " !

I vår tror jag att jag ska tälta mitt i buskaget för att se till att de inte förstörs . Jag vill ha de vackra buskarna och känna den underbara doften igen !!!
Azur
Lönnar är väl ett klassiskt träd för hamling? Man ska inte hamla grova träd, men de där ser ju små ut. Och vattuskott är väl precis vad man vill när man hamlar.
mamamaggan
CITAT (Azur @ 14-02-2012, 21:43) *
Lönnar är väl ett klassiskt träd för hamling? Man ska inte hamla grova träd, men de där ser ju små ut. Och vattuskott är väl precis vad man vill när man hamlar.



Så du tror att det är hamling man håller på med ?
Huggorm
CITAT (mamamaggan @ 14-02-2012, 21:47) *
Så du tror att det är hamling man håller på med ?

Det tror jag också, som jag skrev ovan. Men det är ju ett klumpigt och amatörmässigt försök till hamling.
Piccante
CITAT (Azur @ 14-02-2012, 21:43) *
Lönnar är väl ett klassiskt träd för hamling? Man ska inte hamla grova träd, men de där ser ju små ut. Och vattuskott är väl precis vad man vill när man hamlar.

Jag har sett en snygg lönnallé där träden är hamlade (eller snarare topphuggna för lönn var inte 1a alternativet för lövfoder) men de fick en snygg kandelaberform med en luftig krona.

Så visst tål lönn beskärning men denna ser oplanerad ut för det var ju ingen snygg grundform! Ser ganska sneda o risiga ut nu. Borde nog ha börjat hamla tidigare om de ska likna något.
Gossen Ruda
Vitsen med hamling var just att få nya friska skott med stora blad till vinterfodret. Det är nog inte så många som samlar vinterfoder till korna nu för tiden. biggrin.gif
mamamaggan
Var det jag också hade för mig var meningen med hamling och då blir det , för mig iaf , ofattbart varför man gjort som man gjort .
SteveH
Den som utfört denna bedrövliga stympning, vet säkert inget om varken hamling eller beskärning överhuvudtaget. Tyvärr förkommer detta alltför ofta. För att markera allvaret i deras beteende, borde de polisanmälas för grov misshandel.
pikapicha
Tack för alla era engagerade svar!:)

Vi har fler träd i området och de står rätt framför vårt hus. De är inte lika misshandlade men jag misstänker att omgivningen kräver viss fortsatt reducering vilket vi i så fall får diskutera ska ske under JAS-månaderna.

Om jag får återkomma till er/den som kan och vet hur man gör för att ta ner dem lite t ex på höjden/gallras lite, så blir jag jättetacksam för råd. Har försökt att hitta information i trädkapningslitteratur men inte sett någon lönnbeskrivning.

Tack igen!
mamamaggan
Ett råd , sök här på Odla efter svar från Cilla . Hon är expert på träd , har trädvård som jobb.

Har för mig att hon alltid har en länk i sina svar där man kan kolla hur man ska t ex beskära träd.
Cilla
Pikapicha - sorgligt att se. Trädförstörelse. Jag frågar liksom andra vad som var syftet? Knappt ett enda av snitten kommer att kunna övervalla, trädet kommer vid snittytorna stå öppna för svampangrepp många år framöver, och skjuta skott som växer från ställen som inte håller i längden. Ta ned och byt ut träden.

Är det andra lönnar du vill reducera? Som är i samma ålder? Bättre då att ta ned dem och byta trädslag till ett som passar stället bättre, dvs har en slutstorlek som ni vill ha. Att hacka i lönn årligen för att man inte är nöjd med det som de genetiskt är byggda för och alltid kommer att eftersträva blir inte bra.

Hamling är något man börjar med i trädets unga ålder, och man planerar var det ska bildas knutor, övervallningspunkter. Sedan beskär man vanligen årligen eller vartannat år, med samma noggrannhet i hur man lägger snitten som med all annan beskärning. Om man vill att trädet ska vara så friskt och långlivat som möjligt.

Åke/Gossen Ruda: Du påbörjade trots allt formbeskärningen i trädets unga ålder. Men vad hade du trott om resultatet? Att trädet skulle stanna av? All formbeskärning där man fokuserar på den yttre silhuettens form kräver minst två beskärningar per år. Träd man beskär hårt på blad- och grenmassa reagerar - i bästa fall - med att skjuta nya grenar med blad för att överleva.
Anna-Karin Lundberg
Jag är just hemma från England, måste berätta om grannhusets beskurna träd. Rakt över gatan från min systers hus står ett "normalstort" träd av okänd art. En kille som såg skicklig ut klängde upp i trädet med linor och motorsåg. Spännande, en arborist, tänkte jag och tittade genom fönstret från husets andra våning.
Jag känner inte grannarna och vet inte vad som sagts, men klart var att de grenar på trädet som nådde över tomtgränsen från "trädägarens" tomt in på närmsta grannens tomt skulle bort. Under trädet på den grannes sida som inte ägde trädet stod ett växthus så alla renar som sågades av firades ned i lina. Det hela såg profsig ut och gick rätt fort. Men resultatet: Trädet var "skuret" rent rakt upp från tomtgränsen , så inget stack in över till granntomten. En hel del grova grenar lämnades som "elefantsnablar" rakt avsågade. Det där hade vem som helst som kunde klättra i träd kunnat göra. Om trädet klarar det där så är väl också risken att det börjar växa där de sågat (de grova elefantsnablarna får väl inga nya skott, men det andra) och då blir det snart ännu värre än det var innan. Tråkigt att se, men jag kom mig inte för att fota.

Min syster hade ett stort ovårdat äppelträd på sin lilla tomtplätt (det såg ut så när de köpte huset) , ringde en fruktträds-beskärar-specialist som kom och tittade. "Trädet behövde reduceras till hälften". När jag såg trädet efteråt hade de helt enkelt bara sågat av alla grenar till halva sin längd! Trädet var ju helt förstört och nu är det en miljon vattenskott och ännu tätare än innan.

Man måste förstås vara väldigt noga innan man väljer vem som ska få skära i ens träd, men när man inte kan och vet själv är det sorgligt när okunniga utger sig för att vara specialister. Jag vet inte om de har annan kultur i England, men man inbillar sig att de borde veta. Trädgårdar är ju lixom "deras grej". Förresten blommar vivor och påskliljor där nu.
Cilla
Vad säger du Mike R? Är jag för hård i att föreslå att man tar bort lönnarna som visas i bild i första inlägget? Skulle du ha skurit tillbaka tapparna, i stort sett gjort stolpar av dem, och sett vad som blev av det?

Jag har sett så många lite nyare bostadsrättsområden med detta fenomen. När träden närmar sig 20 år i backen, förstör man hela den investering i pengar, arbete, tid och möjlig framtid samt att inom 10 år ha ett träd som börjar kunna ge lite karaktär till området. Om man gjorde en miss i valet av art när man planterade och nu inte vill ha en miljö där träden får synas bland hus, garage, lampstolpar och annat, då är det bättre att sätta något dvärgträd som i alla fall får utvecklas sorttypiskt. Låter man träd som dessa stå kvar eller gör trädstolpar av dem som precis överlever och blir som buskar på stam den första tiden och sedan måste skäras varje år för att inte röta sönder alltför snabbt - då skärr man in både problem för trädet och för sig själv.

Och - ännu värre - det brukar uppmuntra till att trädförstörelsen fortsätter i området. Så resonerar i alla fall jag.

När man slaktsågar så här - eller med ett ungt träd satsar på hamling, formbeskärning, spaljering eller annan form som inte alls liknar den som trädet strävar efter själv - då blir det mycket arbetskrävande.
Gossen Ruda
CITAT (Cilla @ 16-02-2012, 05:04) *
Åke/Gossen Ruda: Du påbörjade trots allt formbeskärningen i trädets unga ålder. Men vad hade du trott om resultatet? Att trädet skulle stanna av? All formbeskärning där man fokuserar på den yttre silhuettens form kräver minst två beskärningar per år. Träd man beskär hårt på blad- och grenmassa reagerar - i bästa fall - med att skjuta nya grenar med blad för att överleva.

Tanken var nog bara att hålla ner trädets storlek och att få en stor boll. Kommer inte riktigt ihåg, bilden är från 83 och jag började ett par år innan. Det visar dock på hur vissa träd reagerar på beskärning med att skicka upp långa vattenskott. Till slut tröttnade jag och kapade trädet helt, senare har jag byggt ett uthus på den platsen. Först ville jag inte ta ner trädet för det var den enda lönnen i närheten men till slut blev det för mycket jobb. Jag har senare planterat andra lönnar på andra sidan tomten som får växa fritt.
Azur
Jag är lite skeptisk att man i äldre tider tog särskilt stor hänsyn till hur trädet mådde när man hamlade, och de träden inte bara överlevde, de levde mycket längre än obeskurna träd. Det var just förmågan att överleva sån här extremt hård behandling som gjorde att lönn, lind och ask hamlades.
Hamlingen upprepas inte årligen, utan med 3-7 års mellanrum.

Om ett hamlat träd är vackert eller inte är en smakfråga men det finns andra värden med hamling, framförallt kulturvärden, som kan väga upp. Jag tror många i denna tråd kanske bör läsa detta (pdf).
Cilla
Sanning med modifikation Azur. Jag önskar att jag kunde lägga in en länk till ett temanummer om hamling som vi gjorde i tidningen Trädbladet, men den har tyvärr inte lagts ut på nätet.

I grova drag: När man hamlade för bete till djuren hamlade man varje eller vartannat år. När sedan hamlade träd kom in i kulturhistoriska sammanhang har man gjort på mycket olika sätt. När man hamlar för att öka mångfald av insekter mm finns olika program, och då kan man dröja länge mellan gångerna.

Långt ifrån alla träd man hamlar blir äldre än de som växer obeskurna, men liksom rätt beskurna bonsaier kan leva länge, kan rätt och regelbundet hamlade hamlade trädindivider leva längre än om de hade varit stora. Om ett träd som hamlas ska ha chans att leva lika länge eller längre än om det hade stått fritt måste hamlingen ske från början, när trädet är purungt.

Att storkapa ett träd och se det skjuta kaskader av skott som man sedan kapar bort med någon slags regelbundenhet är inte en metod som leder trädet till långt liv.
Azur
CITAT (Cilla @ 17-02-2012, 01:47) *
Om ett träd som hamlas ska ha chans att leva lika länge eller längre än om det hade stått fritt måste hamlingen ske från början, när trädet är purungt.

Det är svårt att avgöra skala på ett foto, men jag tycker träden på bilden ser unga ut. Jag tycker inte något av snitten verkar vara grövre än 5 centimeter, i alla fall knappast 10 centimeter. Träden är beskurna vid rätt tid, och man förefaller tillochmed ha lämnat dragare.
Jag ser inga uppenbara problem med de här träden, gör du?

EDIT: Detta under förutsättning att träden verkligen är hamlade och kommer att underhållas, inte bara är kapade för att det satt fåglar i dem eller nåt annat dumt.
Piccante
CITAT (Azur @ 16-02-2012, 12:10) *
Jag är lite skeptisk att man i äldre tider tog särskilt stor hänsyn till hur trädet mådde när man hamlade, och de träden inte bara överlevde, de levde mycket längre än obeskurna träd. Det var just förmågan att överleva sån här extremt hård behandling som gjorde att lönn, lind och ask hamlades.
Hamlingen upprepas inte årligen, utan med 3-7 års mellanrum.

Om ett hamlat träd är vackert eller inte är en smakfråga men det finns andra värden med hamling, framförallt kulturvärden, som kan väga upp. Jag tror många i denna tråd kanske bör läsa detta (pdf).

Rapporten var jätteintressant! tummenupp.gif Tack för tipset.
Cilla
Jaså Azur, du tror att detta kan bilda bra knutor för fortsatt hamling? Ja, den som lever får se. Jag tycker det ser illa planerat ut för både knutor, möjlig övervallning och utrymme för fortsatt skottillväxt. Dessutom - rätt beskärningstid? Våren hade varit bättre - med mindre snittytor vill säga.

CITAT (Azur @ 17-02-2012, 17:31) *
Det är svårt att avgöra skala på ett foto, men jag tycker träden på bilden ser unga ut. Jag tycker inte något av snitten verkar vara grövre än 5 centimeter, i alla fall knappast 10 centimeter. Träden är beskurna vid rätt tid, och man förefaller tillochmed ha lämnat dragare.
Jag ser inga uppenbara problem med de här träden, gör du?

EDIT: Detta under förutsättning att träden verkligen är hamlade och kommer att underhållas, inte bara är kapade för att det satt fåglar i dem eller nåt annat dumt.

Mike R Petersen
Kul tråd knappt så kul bilder att börja med, inte för att jag är emot hamling i några av dess avskuggningar tvärtom så har det båda ett kulturhistoriskt och biologiskt värde, i vissa sammanhang till och med ett estetiskt sådant, däremot tror inte jag att tanken bakom denna kapning var hamling däremot att man ville kontrollera kronan dvs reduktion.

När vi pratar hamling finns det 2 grundläggande typer knuthamling/kandelaberbeskärning som är en strikt form med knuter som underhålls med 1 till 3 års intervall denna typen är från början bara de högre klasserna som hade råd att få gjort då det oftast var en del av en större anläggning i tex de franska barocka trädgårderna, detta är/var inget som gjordes på måfå och känsla men genom en selektiv uppbyggnad av kronan innan knuthamlingen påbörjades, ofta träd där växten enkelt kan styras såsom platan - lind - lönn - bok mfl.
Den andra typen av hamling eller lövtäckt var böndernas sätt att skaffa vinterfoder , bränsle och virke för redskapshandtag, detta kommer från en tid där träd över viss diameter tillhörde övrigheten och för att kunne ha tillgång till dessa livsnödvändigheter blev återhamling gjort innan den diametern uppnåddes, trädslag varierade beroende på vad som fanns tillgängligt.

Idag blandas dessa 2 olika former av beskärning ofta ihop med olika resultat. Oavsett vilken form man väljer är det dock helt essentiellt för att lyckas att ha en plan för beskärningen.

Som sagt tror inte jag att ändamålet här var en planerat hamling vilket altså lämnar kvar att man vill kontrollera storleken på kronan och då kallar jag det oavsett snittytor för stympnng, som svar på din fråga Cilla så håller jag med fäll dessa träd och planter något som passar önskemålet bättre, tex uppstammade klotträd.

Sedan reagerar jag på att det återigen så frikostigt säjs att JAS är rekomenderat beskärningstid, det är en sanning med stora modifikationer, tiderna ändras och därmed också vem som utför beskärningar, för 20 till 50 år sedan var det oftast bönder som beskar och därmed var det vinterbeskärning som gjalld nu är det oftast trädgårdsmästare och då är det vinter eller JAS som gäller, anledningen är densamma när har hantverkaren bäst tid! lika fel och lika illa säjer jag, beskärningstiden bör anpassas efter det enskilda trädets kondition, ändamålet med beskärningen och vilka sjukdomar och svampar som finns artspecifikt i området, jag vet att många nu kommer att opponera sig över detta men innan ni gör det så tänk på att träd inte bara är träd det är individer som har olika behov och förutsättningar.

Anna-Karin Lundberg, det kan finnas många förklaringar på varför din systers grannes träd blev behandlat som det gjorde, till att börja med vill jag säja att inte alla som klättrar med linor och ser professionella ut är arborister även om de kanske kallar sig så, det är inte klättringen som gör arboristen men däremot en djupare kunskap om träds biologi och dynamik baserat på vetenskaplig forskning, jag vågar att påstå att merparten av de som klättrar och utger sig för att vara arborister i dagens sverige inte har den kunskapen till fullo och enda sättet att gardera sig är att be om att se utbildnings och eller certifieringsbevis.
Jag har vid flera tillfällen där 2 grannar har kommit överens om att reducera tillväxten över enas tomt blivit ombedd att göra så som du beskrivar, jag har altid lyckats kunne förklara och ge bättre alternativ men önskemålet kommer ofta och jag tror att det ligger lite i att det är så lagtexter är utformade att du får kapa det som hänger över din tomt i en rätt linje, det är inte tagit hänsyn till träden i detta dock ligger där någonstans ett prejudikat där det säjs att arbetet inte får utföras så trädet alvarligt skadas och bör utföras yrkesmannamässigt korrekt.

Samma som för arboristerna gäller att det finns en uppsjö av såkallade beskärnings specialister, det spelar faktiskt ingen roll om det är en 300 årig ek, ett 60 årigt äppelträd rosorna eller någon annan växt så bör al beskärning baseras på biologi enda sättet att säkra det är att enbart ta inn utbildade hantverkare, det är ingen garanti såklart men det är säkraste kortet, och innan skriket om priser kommer så kostar det ca samma pengar kanske den utbildade tar några kronor mera idag men å andra sidan så spara du massor med dyra insatser i framtiden.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon