merlin68

Här kommer mitt busenkla recept på färskost:

Koka upp en liter mjölk.
Låt den svalna lite och tillsätt ca 1/2 - 3/4 kaffekopp citronsaft. Massan kommer att skära sig rätt så fort (efter några minuter är det klart). Häll massan genom en fin sil (kaffefilter behövs inte). Forma massan till små bollar och krydda med örter, vitlök, havsalt eller vad som behagas. Ställ färskosten i kylskåpet i några timmar innan du avnjuter den.
Biggan_
Smakar inte osten citron?
*Stintan*
Lika enkelt är att värma filmjölk i en kastrull till 37° ungefär. Häll genom sil och smaksätt efter behag. Färskosten blir lite fastare om man silar den genom kaffefilter i kylskåpet över natten.
merlin68
Nej den smakar inte citron (fast det vore också gott) smile.gif

Stintan, filmjölksfärskosten är också väldans god! Mjölk- och citronsafts varianten är en snabbvariant och osten blir väldigt fast väldigt fort. Du kan forma den till bollar efter bara några minuter smile.gif
*Stintan*
CITAT (merlin68 @ 25-02-2012, 11:32) *
Nej den smakar inte citron (fast det vore också gott) smile.gif

Stintan, filmjölksfärskosten är också väldans god! Mjölk- och citronsafts varianten är en snabbvariant och osten blir väldigt fast väldigt fort. Du kan forma den till bollar efter bara några minuter smile.gif


Måste såklart testa tummenupp.gif
sqrulan
Ost är gott!
Jag gör inte egen ost men det var en 17 åring kille på mitt jobb som gjorde ost med en av dom boende, blev imponerad!
Skruttis
Tack Merlin68, den ska jag absolut prova att göra. Kommer att bli supersmaskigt när grillsäsongen börjar.
Vet du hur länge osten håller sig i kylskåpet?
Peztis
Kan ju vara bra att prova om man har en massa mjölk kvar.

Undrar vad som händer om man tar vinäger i st f citron? Då borde visserligen smaken sitta kvar... Jag menar, citron har jag inte alltid hemma (el så är den dålig för jag har glömt bort den) medan vinäger alltid finns i kylskåpet.

Ättika?
Åsa, mälardalen zon 2
Går bra använda vinäger med för så är det i mitt recept till panir, koka upp mjölk och hälla i vinäger, sila och sedan lägga ostmassan i press så den blir fast och kan stekas.
Peztis
Öh... ok... panir? Vad är det?
Biggan_
Jag googlade på PANIR
Jag skall absolut prova merlins recept!
merlin68
[attachment=68319:DSC00344.JPG]
Så här ser massan ut när man silar den och då den precis har stelnat...har inte provat med vinäger utan jag tar alltid citron.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon