merlin68
24-02-2012, 20:19
Här kommer mitt busenkla recept på färskost:
Koka upp en liter mjölk.
Låt den svalna lite och tillsätt ca 1/2 - 3/4 kaffekopp citronsaft. Massan kommer att skära sig rätt så fort (efter några minuter är det klart). Häll massan genom en fin sil (kaffefilter behövs inte). Forma massan till små bollar och krydda med örter, vitlök, havsalt eller vad som behagas. Ställ färskosten i kylskåpet i några timmar innan du avnjuter den.
Biggan_
24-02-2012, 21:11
Smakar inte osten citron?
*Stintan*
25-02-2012, 10:29
Lika enkelt är att värma filmjölk i en kastrull till 37° ungefär. Häll genom sil och smaksätt efter behag. Färskosten blir lite fastare om man silar den genom kaffefilter i kylskåpet över natten.
merlin68
25-02-2012, 11:32
Nej den smakar inte citron (fast det vore också gott)

Stintan, filmjölksfärskosten är också väldans god! Mjölk- och citronsafts varianten är en snabbvariant och osten blir väldigt fast väldigt fort. Du kan forma den till bollar efter bara några minuter
*Stintan*
25-02-2012, 12:57
CITAT (merlin68 @ 25-02-2012, 11:32)

Nej den smakar inte citron (fast det vore också gott)
Stintan, filmjölksfärskosten är också väldans god! Mjölk- och citronsafts varianten är en snabbvariant och osten blir väldigt fast väldigt fort. Du kan forma den till bollar efter bara några minuter

Måste såklart testa
sqrulan
25-02-2012, 13:07
Ost är gott!
Jag gör inte egen ost men det var en 17 åring kille på mitt jobb som gjorde ost med en av dom boende, blev imponerad!
Skruttis
26-02-2012, 17:58
Tack Merlin68, den ska jag absolut prova att göra. Kommer att bli supersmaskigt när grillsäsongen börjar.
Vet du hur länge osten håller sig i kylskåpet?
Kan ju vara bra att prova om man har en massa mjölk kvar.
Undrar vad som händer om man tar vinäger i st f citron? Då borde visserligen smaken sitta kvar... Jag menar, citron har jag inte alltid hemma (el så är den dålig för jag har glömt bort den) medan vinäger alltid finns i kylskåpet.
Ättika?
Åsa, mälardalen zon 2
01-03-2012, 18:55
Går bra använda vinäger med för så är det i mitt recept till panir, koka upp mjölk och hälla i vinäger, sila och sedan lägga ostmassan i press så den blir fast och kan stekas.
Öh... ok... panir? Vad är det?
Biggan_
01-03-2012, 22:43
Jag googlade på
PANIRJag skall absolut prova merlins recept!
merlin68
01-03-2012, 23:17
[attachment=68319:DSC00344.JPG]
Så här ser massan ut när man silar den och då den precis har stelnat...har inte provat med vinäger utan jag tar alltid citron.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.