Qtec, hej!
Man måste se trädet för att kunna säga något om hur det bäst kan reduceras. Var någonstans tog trädet för mycket plats? På höjden? På bredden? På någon sida? Tog för mycket ljus någonstans?
Av reduceringar som träd klarar utan att svara med nödskott eller med andra stress- och svaghetssymptom är det generellt i denna ordning man kan reducera (från det som trädet klarar bäst till det som det klarar sämst):
Lyft av kronan, dvs man tar bort eller lyfter de nedre grenarna genom beskärning (skapar mycket rymd och ljus)
Gallring av inre kronan (skapar genomsikt, ljus)
Gallring av yttre kronan (skapar inte alls så mycket ljus och rymdkänsla som man tror, och är dessutom det sämsta för trädet av de tre alternativen)
Ofta försöker man lösa problem med rymdkänsla och ljus genom att göra det som trädet klarar allra sämst - toppning, dvs man tar bort de grenar och blad som trädet är mest beroende av, de som får mest ljus - de i toppartierna. Svaret man får med äpple och päron är i början en tillväxt som skjuter ca 10 gånger längre i höjden än den tillväxt man hade, och dessutom på grenar som under längre tid endast siktar uppåt.
Bästa sättet att få ned ett äppelträds krona från 6 till 4 meter är att beskära så att man prioriterar fruktsättning. Inget kan sänka en krona så mycket som frukt, och få trädet att fortsätta att växa med böjda, naturliga former.
Att beskära på samma sätt som man gjorde på vårvintern, men istället välja JAS, är inget alternativ. Skär man i första hand bort det trädet är i störst behov av och dessutom i samma takt, så svarar trädet ändå med större tillväxt - eller ännu värre - avstannar och låter stora grenar dö.
Ett träd som svarat med nödskott låter man vara till dess tillväxten blivit normal igen. I den täta krona som uppstått gallrar man med 3-5 års sikt, dvs lite varaje år. Efter ca 5 år kan man vara tillbaka i ungefär samma naturliga gleshet som äppelträd som beskärs lätt och varsamt, eller inte alls som äldre, har.
vattenskott får också sidogrenar som så småningom blir fertila och därmed blommar och får frukt, och i takt med att de bär frukt böjer de sig också naturligt så småningom. Men det tar sin tid.

Här ett exemplar av ca 100 äppelträd i Sörmland som en ägare låtit beskära. Först stympning i syfte att behålla nedåtriktade grovgrenar. Sedan avkapning årligen av nödskotten. Vid det här tillfället tycktes ambitionen nästan ha lyckats - vattenskotten inte lika många och inte lika långa som tidigare år.
Ca fem år efter denna bild var reservenergierna slut för träden och alla träd var så förfulade av sina stora döda grenar att hela trädgården fick sågas ned.