Full version: Frysfrågor
Klint
Funderar på att frysa färdiga matlådor. Potatis och dillkött nån som prövat det ,såsen är ju lite syrlig och när mamma frusit soppa tyckte jag inte potatisen blev så bra.
KRT
Jag tror inte det blir så annorlunda i smaken, men kokt potatis lär falla sönder och bli mosig när du värmer det sedan.....
malcolm
Kokt potatis blir söt och äcklig när man fryser den eftersom stärkelsen faller ut.
Klint
Ok då kokar jag potatis dan före men fryser kött&sås Annars ni som brukar frysa matlådor vad har ni för specialare? Kålsoppa måste ju gå utmärkt men fler tips vore bra!
Mollis
Jag brukade ofta laga gratänger till matlåda, antingen med pasta eller potatis/purjolök, man kan ha korv, skinka eller kassler i, det är smidigt tycker jag.
Eva i Skåne
Några förslag: lasagne, fiskgratäng, pajer
KRT
Grytor är perfekt frysa in-mat! Dessutom är det lätt att göra många portioner smile.gif

ingrids
Om man ugnssteker potatisen brukar den gå att frysa, typ gör klyftpotatis. Det som brukar bli mindre bra för mig när jag fryser är hela köttbitar och gräddsås. Grytor, strimlat kött eller i bitar på annat och grönsaksröror istället för sås brukar funka strålande.
josohl
Ett utrymmesbesparande tips är att frysa soppor i plastpåsar. Låt soppan svalna, häll upp i en plastpåse och knyt åt! Skriv på påsen med vattenfast spritpenna, eller tejpa på frystejp/målartejp som du skrivit på. När man ser skall äta soppan klipper jag påsen precis under knuten, då brukar det gå bra att "kränga ut" soppklumpen.
niggle
Jag tycker att det alltid försvinner sås. Ska man frysa in något med sås, måste man ha mycket sås. Annars blir det inte bra. Håller med om att potatis i alla former inte blir bra i frysen.
Egentligen inte fisk i heller. Jag tycker att den smular sig och blir oaptitlig.
Något som jag tycker funkar att frysa är färsk pasta. Ibland blir det lite kvar när man gör något, och det är lika bra när det är tinat.
Som alltid med matlagning, är det bäst att ge maten tid. Dvs tid att tina långsamt, gärna i kylskåp.
Forcerad upptining i mikro eller i gryta blir sällan bra.
omk
Det blir aldrig så mycket över, att frysa in, när jag väl lagar mat biggrin.gif .
Resterna följer oftast med till nästa dag, men annars har jag 3 favoriter vad gäller infrysning: Kålpudding ! Makaronilåda ! Ärtsoppa !

Alla dessa 3 fryser jag in i portioner i fryspåse, men vid just ärtsoppa, sätter jag knuten ganska långt ut på påsen (till skillnad från josohl). Då kan man platta till sopp-påsen så den bara blir några cm tjock. Lätt att stuva i frysen och tinar snabbare. Dessutom, som niggle skrev, en del vätska "försvinner" liksom, då blir ärtsoppan tjock och matig ! (Går ju att späda med lite vatten vid uppvärmning, om man så tycker).
Peztis
Paj är superbra att frysa in om man skurit det i portionsbitar! Bara att ta med lite sallat eller en tomat så har man en god lunch sedan.
Om man frusit in soppor och såser i påsar, låt gärna påsen frysa till i en fyrkantig burk så blir det lättare att stuva in det i frysen sedan. Burken kan man ta bort när det frusit ihop till ett block.
Överbölingen
Potatis i alla former gör jag när den skall ätas (alt dagen före).
Stek med sås fryser jag men med såsen i en påse. Lägger sedan kött och sås i frysen i samma ytterpåse. Tinar lånsamt i kylen eller i jummet vatten. Aldrig varmt eller i kallt vatten. När vattnet är kallt brukar det vara färdigtinat.
Köttet lägger jag i kokande buljong* och slår av plattan. Max två min om det är skivat. Det får max bli rosa.
Kokar upp såsen med ev en skvätt grädde, sky (buljongen) eller mjölk.
Lägger upp på tallriken.

* Bara pyttkött i stekpanna

Motti
Här är matlådor ett ständigt problem !min man hatar fryst potatis i alla former den blir sladrig och slemig säger han .Det som fungerar bäst i Köttfärsoppa Ärtsoppa Bruna bönor Lasange Pastagratäng och naturligtvis alla mäns favorit Raggmunk med fläsk : Kålpudding fungerar men den stinker i hela lunchrumet Men det är svårt att göra bra matlådor och få variation på dom .
Klint
Tack för alla bra tips!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon