Stamskadan på det här trädet är minst lika allvarlig för trädets framtid som lutningen.
Första åtgärd är att ta bort pålen och skydda stammen mot ytterligare mekaniska skador med nytt stamskydd. Undvik plastskydd i spiral, de är för tajta och riskerar att skapa nya sår. Ingen påstrykning av något medel, akta också i fortsatt gräsklippning mm så att inte bakskadan blir än större. Den trädet har är max vad ett träd klarar.
Med en sådan stamskada behöver trädets vitalitet stärkas genom gröngödsling. Det finns beskrivet på flera ställen här, samt på
http://www.juniper.se/tradvard/grongodsling.htm.
Lutningen ser ut att ha uppstått på senare tid och inte i trädets barndom. Jag skulle inte åtgärda genom att gräva upp rötterna - det är ett stort ingrepp och kräver enorm mycket jobb. Jag skulle ha spänt trädet med mycket brett band om stammen åt andra hållet i ett fast föremål. Spänning börjar man med i maj när flödet i trädet gör det mjukare och man tar bort det i september för att sätta upp det i maj året därpå igen. För varje år kan du tänja trädet lite mer åt andra hållet.
Kartgallra frukterna på den nedtyngda sidan men utför inte grovbeskärning av trädet. Det kämpar redan med sin stamskada. Lätt gallring med tonvikt på att undvika långa fruktgrenar. Beskär med skarpa verktyg i grenklyka.