Full version: judisk kaffekaka
Eva i Skåne
JUDISK KAFFEKAKA

100g mjukt marg
2½ dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
6 bittermandlar, rivna eller malda
6 sötmandlar, rivna eller malda
2½ dl gräddfil

fyllning:
2 msk smält marg
1½ dl farin
2 tsk kanel
2 msk vetemjöl
1½ dl hackade hasselnötkärnor

Rör marg och socker poröst, tillsätt äggen, ett i sänder. Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med gräddfilen.
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Smörj och bröa en 2-liters kakform. Häll i hälften av smeten, strö på hälften av fyllningen. Sedan resten av smeten och sista hälften av fyllningen.
Dra försiktigt med en kniv ett varv runt i formen så kakan blir lite tigrerad.

Baka i 175 grader ca 60 min.
Låt kakan stå en stund i formen innan du stjälper upp den.


(smeten är ganska tung och inte direkt rinnande)
Det blir en stor kaka och en vanlig 1½-liters form är för liten. Jag brukar göra dubbel sats och dela på 3st 1½-liters formar
Lokan
Tack Eva! Måste absolut prövas! tummenupp.gif
Monarda
Det här receptet kan jag verkligen rekommendera. Det fanns med i en broschyr från 70-talet som dåvarande Margarinbolaget gav ut som reklam för margarinet Tre Ess, om någon kommer ihåg det. Rena nostalgin. smile.gif
niggle
Låter som något för en kakdåre.....
Jag ska prova i morron.
Eva i Skåne
Helt rätt Monarda biggrin.gif.
Vissa recept står sig genom åren, andra tröttnar man på.
Monarda
Ja, sannerligen! Och det här är då en kaka som imponerat på alla som blivit bjudna genom åren.
niggle
Jag gjorde denna kaka häförleden och bjöd på kören som jag leder.
Alla var förtjusta och jag hänvisade till denna sida.
Jättegod kaka.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon