JUDISK KAFFEKAKA
100g mjukt marg
2½ dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
6 bittermandlar, rivna eller malda
6 sötmandlar, rivna eller malda
2½ dl gräddfil
fyllning:
2 msk smält marg
1½ dl farin
2 tsk kanel
2 msk vetemjöl
1½ dl hackade hasselnötkärnor
Rör marg och socker poröst, tillsätt äggen, ett i sänder. Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med gräddfilen.
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Smörj och bröa en 2-liters kakform. Häll i hälften av smeten, strö på hälften av fyllningen. Sedan resten av smeten och sista hälften av fyllningen.
Dra försiktigt med en kniv ett varv runt i formen så kakan blir lite tigrerad.
Baka i 175 grader ca 60 min.
Låt kakan stå en stund i formen innan du stjälper upp den.
(smeten är ganska tung och inte direkt rinnande)
Det blir en stor kaka och en vanlig 1½-liters form är för liten. Jag brukar göra dubbel sats och dela på 3st 1½-liters formar