Majsan242
20-03-2012, 18:16
Hej!
Vi har fått tripsangrepp (det som verkar mest troligt, små vita/grå ca 1-2 mm långa, sitter på undersidan av bladen som då blir prickiga) på våra kryddväxter, just nu mest på rosmarinen.
Problemet är att vi använder rosmarin i maten väldigt ofta, finns det något sätt vi kan bekämpa på och fortfarande kunna äta av växten?
Pyrex låter giftigt, såpvatten kanske inte är giftigt men lite äckligt - vet inte om något av dessa hjälper mot den här typen av ohyra ändå.
Tacksam för svar/idéer/länkar..
Mvh
Majsan
Hej o välkommen

Gift är inget att använda när ni har kryddorna och örterna i maten. Kan tänka mig att dessa kryddor är hanterbara och rekommenderar att ni drar ut plantorna ur sin kruka (tvätt krukan ordentligt också) och vänder ner växten i ett vattenbad. Alltså det gröna ner i vattnet. Låt stå så i några timmar efter att ni skakat plantan i vattnet. Plantera sedan om i välgödslad jord och ställ ljust. Snart är det dags att ställa ut dom o då brukar ohyran försvinna, för att ev. komma tillbaka i höst när man tar in plantan. Själva ohyra i sig är inte farlig att äta men det är alltid roligt att ha friska plantor.
Majsan242
22-03-2012, 20:20
Tack för svaret! Ska testa dina tips!