Full version: Välja vårdträd
Lavin
Hej!

Jag har en förgård mellan parkeringen och entrén där jag vill få plats med ett träd. Det kan inte bli alltför stort eftersom ytan är ca 8 meter bred och man ska kunna gå under det. De som jag har sett som blir mindre på plantskolan har varit toppympade. Jag vill ha vackra grenar!

Läget är rakt i söder, hyffsat utsatt för västliga vindar, zon 1. Vackra blad eller blommor är ett plus, men jag vill främst ha något som är vackert på vintern och skyddar lite mot gatlampornas gula sken.

Här ska det sitta!

[attachment=68677:tr_d_i_s_der.gif][attachment=68678:tr_dframf_r_huset.jpg]
KRT
Fördelaktig zon - det mesta går här nere (visst är det skönt smile.gif).... Spontant funderar jag i två olika banor; antingen väljer man ett träd som verkligen inte blir så stort, eller har ett mer uppåtsträvande växtsätt, eller så väljer man ett långsamtväxande träd som man vet blir stort, men inte förrän om 20 eller 30 år.....

Hur vindutsatt är läget? Och måste du kunna gå under trädet? Jordmån?

Jag har ett svagväxande sötkörsbär, som inte ska bli mer än 1/3 så stort som ett "normalt" sötkörsbär (kanske 3-4 m på sin höjd), men det kommer vi nog inte kunna gå UNDER, utan får gå runt. Å andra sidan tycker jag det är dekorativt även på vintern med sin ganska släta och rödbruna bark. Finns säkert andra former av körsbär också, som kanske är mer dekorativa men inte ger frukt.

Gingko är enormt vackra och lite exotiska, men jag vet inte vad de tycker om vind? Har ni det lite fuktigt är Katsura vackert (och luktar gott på hösten), men de gillar när de inte är för torrt. Vill du ha något mer exotiskt kanske Gullregn? Eller mullbär?
Jag rä väldigt svag för Ullungrönn, men är osäker på om den gillar söderläge, finns även en del andra häftiga rönnar med vita bär....

Största problemet är kanske att det finns för mycket att välja på?
Lavin
Det finns mycket att välja på, och så tycker jag att det är svårt att hitta sluthöjd,och göra en bedömning av växtsätt på mindre träd på plantskolan. Många har man ju inte sett på riktigt.

Jag vill ha en krona som man kan gå under när den blir bredare, en ek hade varit trevligast, en snabbväxande miniek =) Maxhöjden ligger på ca 7 meter, då är man nästan uppe på nocken, men då blir nog trädet alldeles för brett!Lagom höjd är nog 5-6meter. Jag vill inte att trädet ska huggas ner i förtid.

Marken är torr, sandig lera, även om jag kommer gräva en bra grop med bättre jord till trädet. 2 meter ner är det mkt vatten, sjöbotten.

Ginkgo, blir inte det jättestort? såg att det fanns mindre sorter, men de var nästan för små.
KRT
Beroende på var det står så kan Gingko växta superlångsamt eller jättenabbt, och tydligen också blir olika stora. Det står ett utanför Universitetshuset i Lundagård, och det är INTE jättestort, men har stått där länge! Det har dock en mer upprätt krona, den breder inte ut sig så mycket.....

Har du tittat på olika rönnar? De är ju ganska tåliga, och växer hyfsat snabbt, dessutom finns många olika sorter......

Har du tittat på mullbärsträd (Morus sp.)? De kan visserligen bli ganska stora tror jag, men här i Sverige blir de nog inte lika stora som i Kina.... Tydligen ska de ha goda frukter också smile.gif

Lavin
Många av de vettiga träden vill jag inte ha, för jag tycker att de känns offentlig plantering =)

mullbärsträd! vilket bra förslag! En snabb internetsökning visar ett träd som grenar sig nära marken, är det så det beter sig i sverige? Det hade varit så härligt!
Huggorm
Man kan stamma upp ett mullbärsträd om man vill kunna gå under. Problemet är om du har så torr mark som du skriver, men stödvattnar du flitigt de första åren så borde det snart nå ner till grundvattnet
Lavin
Har nu sökt lite på mullbärsträd, vitt, svart, mulle osv! Har någon koll på vilket träd som växer mest enstammigt? Jag är världskass på att beskära träd så uppstamning känns svårt.... vattna kan jag dock!
Cilla
Bra tänk här, bra bilder. Hela stället kommer att lyfta med ett träd.

Slår mig att det är bredden som blir känslig, liksom att trädet inte blir för tätt så att man får för sig att kapa utanför fönstrena. Det blir fult. Och att det måste gå att stamma upp till 2 meter så att man kan gå under.
Då blir 5 meter inte så mycket träd, dvs det blir så lite krona kvar. Gör det verkligen något om trädet reser sig i höjd över taket? Kanske kan du fundera på en placering som ligger lite längre ifrån fönstret på nedre plan, så att man ser trädet inifrån men inte har det mer eller mindre rakt framför?

Pelarfom av ek?
Körsbär Prunus avium? Accolade?
Päron?
Magnolia? (platsen kanske lite för torr)
Strimlönn, t ex Acer tegmentosum
Kopparlönn (litet träd 5 meter högt efter 20 år) Acer griseum
Rosenghagtorn (kanske lite för torrt)
Huggorm
Catalpa kanske? De klarar torra lägen, och blir nog ungefär så stora i ett sådant läge i Sverige

http://en.wikipedia.org/wiki/Catalpa_speciosa
Lavin
tack för så fina svar! Jättebra hjälp i träd-djungeln!

tänkte precis detsamma angående höjden. man kan nog tänka sig upp mot 7 meter, men vill inte att det går över nock. Man behöver ju inte kunna gå precis under trädet, det ska stå i en rundel med en diameter på ca 3 meter så man kommer som närmast ca 1,5 meter, men man ska ju inte behöva huka sig =)

En luftig krona hade varit bra, så att det inte blir alltför mörkt.

Catalpan växte ju jättefint, och vilka blommor! catalpa speciosa var fin på många bilder, och verkar tåla lättare beskärning om man vill tunna ut den lite eller ta de lägsta.

Funderar faktiskt på om man kan flytta centrum lite mer ut mot vägen och ta lite av det allmänna luftrummet. På den höjden är det nog inga problem med att det hindrar sikten om 15 år.

Jorden är torr nu, men det beror nog mycket på att det är så öppet, det är bara gräs och inget som skuggar jorden. Det ska upp en pergola till vänster i bild mellan huset och gatan, och häcken kommer växa sig hög och fin. Så småningom =) med lite marktäckare så kommer nog klimatet ändras och jorden hålla fukten bättre. Jag har planerat för en liten hjärtformad bänk i innerhörnet mot fasaden, så något som blommar tillsammans med vita lökväxter hade nog varit.... mmmm! det var tänkt att vara små buxbomsbollar i rundeln men nu får det bli nåt annat.
Lavin
jag har nu valt trädet efter långt och moget övervägande. Det blir en Platan, hybriden acerifolia. Kanske inte det mest praktiska träd men mina tankar spårar hela tiden in på italienska och franska trädgårdar och boulevarder. Den är relativt snabbväxande och ett 10 år gammalt träd kostade "bara" 2500 på flyinge, så det börjar flaga rätt snabbt. Jag tycker bladen är vackra och den ska vara relativt tålig så länge den får ordentligt med vatten i början. Jag har kompromissat rätt mycket på storleken, eventuellt att den får formas lite, det går ju att hamla dom tom men vill inte ha för strikt. Var inne på klotplatan ett tag men den har inte så vackert grenverk.
Cilla
Trevligt val - grattis! Bra också att starta med lite större träd.

Gör en riktigt bra plantering - vid växtbädd men itne så djup, sätt trädet aningen högre än marknivå så den står på liten liten kulle när du är klar. Gräv djupt och ordentligt för stolparna och se till att det är rötterna och itne kronan som får stöd - fästena kring trädet ska sitta under halva kronan.

Skicka gärna bilder när du satt den i backen. Vattna rejält så länge den har gröna blad. lite större träd behöver oftaq 75 liter vatten i veckan under bladsäsong de första åren. Då får du fräs!




Lavin
Vad kul att jag fått ett till svar från dig Cilla, du är verkligen en källa till kunskap, jag är inne på odla för sällan! Som tur är så fick jag samma råd av flyinge, har också lusläst webben angående trädplantering =) Kom in här för att lägga in lite bilder, finns även på husets blogg, www.jugendhuset.blogspot.com

Jag fick gräva gropen lite djupare än vad jag tänkt, har pratat med lite grannar och de har haft problem med att jorden dränerats för snabbt, bäst resultat hade en haft som stött på ett oljefat i backen och bara fyllt den med jord. Så jag grävde ner och tog bort sandstranden som låg innan leran, och fyllde på med mer lera, så nu blir det nog bättre vattenhållning.

[attachment=72805:20121008...___Kopia.jpg]
Cilla
Intressant! Och det är alltför ofta jag tänker i ostkusttermer märker jag - här finns det gott om tunga och kompakta jordar. Men också här kan man ibland stöta på en och annan lätt sandord.

Att gräva brett är ju receptet för både lätt och tung jord, men i en jord utan ler är det bra med en lerhjälp i början. Dock är det inte "kruktänket", att man ska behålla regnvatten mer stilla, som är det bästa. Det bästa är att kontinuerligt låta träden ha det organiska nedfall som det själv ger i form av löv och smågrenar, och att öka på mullhalten och därmed fuktigheten i jorden genom att tillföra löv och annat organiskt material. I en sådan "spegel" (som alltså är ganska vid, närapå hela den yta du har där), kan man plantera något vackert. Behöver man gå igenom spegeln kan man lägga en stig med t ex bark ovanpå i en fin form som också får brytas ned.

Ett träd som står i sandjord, också om man fyllt med ler i växtbädden, behöver också stödvattnas längre i livet. Ditt träd behöverr under bladsäsong minst 70 liter i veckan, och vattnas bäst första två åren med bevattningsåpse om rötterna var klumpade. Annars kan man låta spridaren gå.
Huggorm
Jag har sandjord här, och det har som sagt sina sidor. Utan västkustens myckna regnande hade det nog blivit ganska jobbigt, men kombinationen är helt okej. Ek är nästan ett ogräs i den lätta, torra och förmodligen ganska varma jorden, medan exempelvis ask och hägg är desto mer skeptiska. Men det går att lura de också genom att plantera i lätt skugga, jag har märkt att det gör otroligt gott. Genom att gallra lagom mycket i skogen har jag skapat en växtmiljö där det bland annat kommer en massa hassel nu, det fanns inte tidigare.
Lavin
Det är en intressant jord, helt klart, både kompakt lera och sand, men nu har jag gjort så att det är lite mer enhetlig jordmån ner till den tyngre leran, så det löser sig nog. grundvattnet står samtidigt rätt högt så risken finns även att det blir för mkt av det goda.

Vi har satt ner ett perforerat rör till botten av gropen så det är ganska lätt att vattna mycket åt gången utan att det rinner iväg.

Just nu är det tidningspapper och täckbark som ligger ovanpå, men tanken är att göra en fin underplantering med lite tidiga blommor, får se hur skuggigt det blir till slut vilken sort jag väljer. Julrosor och gulltörel tycker jag om på denna typ av platser om skuggan räcker, men det är möjligt att jag fortsätter på lavendelspåret, eller kanske krypmalört... det finns mycket man kan välja på =) jag har ett fantastisk starkväxande vin som ska få vara kvar, så det lutar lite att fortsätta på medelhavstemat, även om jag blir tokig om jag en gång till får höra Englander berätta om hur man fixar stilen med massor av krukor. Persikor och fikon har totaldött på denna platsen så det är nog kallare än vad man tror för att vara söderläge.

Gulgröna färger gör sig riktigt fint på framsidan av huset, vet inte om det är teglet eller ljuset, men det passar bättre än man kan tro.
Cilla
Vänta några år med perenna planteringar under trädet. Om trädet ska ta sig bra behöver det säkerligen påfyll av kompost och det passar illa med perenner. Satsa på ettåriga växter istället de första 3-5 åren.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon