Margith
Att chilipulver är en kryddblandning har jag lyckats förstå, men hur gör jag för att blanda till egen? Jag avskyr färdiga kryddblandningar.
Om det står chilipeppar i ett recept, vad syftar man på då? Torkad mald chili, eller? Kan jag använda färsk chili istället?
Margith
Nu har jag hittat ett recept på chili-pulver smile.gif

1 tsk paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
1 tsk cayennepeppar
1 tsk oregano
2 tsk vitlökspulver

Alla de kryddorna fanns i mitt kryddskåp.
Bara att blanda ihop och är det så att det inte blir gott, har jag iaf inte en extra kryddburk som bara står i skåpet och blir gammal.


niggle
Det du beskriver är ju väldigt smakligt, men inte ren chili.
För att får ren chili-smak, måste man antingen torka chilifrukter och sedan stöta dem i en mortel till ett pulver.
Eller så kan man frysa in färska frukter och skära dem fint.
I båda fallen gäller det att man tar bort kärnorna. Annar blir det alldeles för starkt.
Jag gillar inte iheller färdiga kryddblandningar. Det bästa är att göra efter hand.
Jag gör egen Garam masala. Tio gånger godare än köpt, om jag får säga det själv.
heinrich_stubel
Du odlar den i kruka
Margith
Nu kanske jag förklarade lite dåligt, men i receptet jag skulle använda skulle jag ha både chilipulver och chilipeppar.

Jag gjorde chilipulvret enl receptet jag skrev här ovanför och det blev bra, men jag tycker att det hade kunnat räcka med hälften så mycket spiskummin.
Ist f chilipeppar använde jag finhackad djupfryst chili, av egen skörd.

niggle: har du lust att dela med dig av ditt receptet på Garam masala?

Är det nån av er som har ett utprovat, gott recept på egen Tex-mex-krydda?
niggle
CITAT (Margith @ 26-03-2012, 14:12) *
Nu kanske jag förklarade lite dåligt, men i receptet jag skulle använda skulle jag ha både chilipulver och chilipeppar.

Jag gjorde chilipulvret enl receptet jag skrev här ovanför och det blev bra, men jag tycker att det hade kunnat räcka med hälften så mycket spiskummin.
Ist f chilipeppar använde jag finhackad djupfryst chili, av egen skörd.

niggle: har du lust att dela med dig av ditt receptet på Garam masala?

Är det nån av er som har ett utprovat, gott recept på egen Tex-mex-krydda?


Det bästa är att ha en elektrisk kaffekvarn, som maler kryddorna fint.

1 msk kardemummafrön
5 cm kanelstång
1 tsk spiskummin
1 tsk hela kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
1/4 muskotnöt

lägg allt i kaffekvarnen och mal i hop.
Det bästa är att göra små laddningar, eftersom den tappar smak efter ett tag.

Mycket nöje!
Margith
CITAT (niggle @ 26-03-2012, 21:51) *
Det bästa är att ha en elektrisk kaffekvarn, som maler kryddorna fint.

1 msk kardemummafrön
5 cm kanelstång
1 tsk spiskummin
1 tsk hela kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
1/4 muskotnöt

lägg allt i kaffekvarnen och mal i hop.
Det bästa är att göra små laddningar, eftersom den tappar smak efter ett tag.

Mycket nöje!


Tusen tack!! blomma.gif
Peztis
CITAT (Margith @ 25-03-2012, 13:56) *
Att chilipulver är en kryddblandning har jag lyckats förstå...


Aha, nu fick jag också lära mig något nytt! Tyckte väl att chilipepparn såg så konstig ut senast jag köpte en burk! giggle.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon