octachoron
27-03-2012, 12:56
Detta äppelträd, Ingrid Marie, uppvisade stora angrepp och hål i stammarna denna vår. Det var inte på detta sätta förra våren då jag senast tittade på det.
Är det ett allvarligt kräftangrepp?
Skador på äppelträd Svampangrepp (?) på Ingrid Marie.
Kräfta på Ingrid Marie
Hej
Ja, Det är sant, Det är bra om du kan ta bort den och planterar ny träd i stället på platsen
Men det är viktigt att byter jord.
H.Bassam
Japp, det där kan knappast vara något annat. Båda såren är fleråriga.
Men trädet ser ut att vara i väl vuxen ålder och då kan de leva länge med svampen.
Man ser i såren, som funnits där länge och som trädet försökt tillsluta, att trädet har rätt långsam tillväxt. Om du kikar på grenarnas spetsar på olika ställen i trädet, från spetsen till lilla "ringen" in på grenarna som markerar avslut av tillväxt förrförra året och påbörjan av förra säsongen, och hur långt grenarna växte förra sommaren, så tror jag att tillväxten i ditt träd är rätt liten. Alternativt har trädet hårdbeskurits så att det måst satsa all sin energi på nödskott/vattenskott, så att det inte haft energi kvar till tillräcklig övervallning.
Du kan öka tillväxten och vitaliteten i trädet och därmed minska kräftans framfart. Detta genom att t ex
- luckra jorden på några ställen där trädet tar upp näring, vänd grässvålen ytligt
- lägga på kogödsel eller kompost över delar av näringsupptagningsområdet
- så i gröngödslingsfrö där du luckrar/vänder/komposterar
- hålla trädet stödvattnat från bladutspring och genom hela växtperioden, vattenspridare en hel natt i veckan
I övrigt fungerar kräftan som en beskärare. Trädet kommer att förlora en gren här och var varje år, ofta både lite äldre ved och lite yngre. Så du behöver kanske inte beskära alls, om du gjort det förut. Om du måste göra det, gör det i juli-augusti och myckekt lättare än tidigare. Trädet beskärs som sagt redan av någon annan, Nectria galligena - lövträdkräftesvampen.
octachoron
27-03-2012, 18:41
Tack för det väldigt utförliga svaret!
Trädet växer mitt i en hallon/kirskåls-häck så den har inget gräs runt sig. Det är tung lerjord från början på tomten så det ställer till det för träden. Det har inte skett några hårda beskärningar de sista åren, dock åt kaninerna upp en hel del när trädet var ungt så man befarade att det skulle dö då.
Ska inte beskära trädet mera utan låta det växa i fred samt lägga på kompost/kogödsel.
Hoppas det klarar några år till, det gav en fantastiskt bra skörd av äpplen i höstas!
Fågelvägen
27-03-2012, 18:56
Vi har ett äppelträd med lika stora kräftangrepp. Både stammen och grenarna ser bedrövliga ut. Antagligen har det planterats på en olämplig plats: skuggigt och i lerjord. Vi låter det växa i fred, obeskuret, så länge det orkar. Vissa år ger det hundratals gröna, friska vinteräpplen.
Kräftan är begriplig på det sättet att den dödar där det finns synliga sår och om de omsluter hela grenen. Dör gör gren efter gren, och det kan ta mycket lång tid. När de förlorar en gren hastigt, sker detsamma som vid en alltför brutal beskärning - trädet skjuter vattenskott. Som i sin tur är mer kräftbenägna, och därmed går det snabbt för kräftan att omsluta dem...
Uppstår sår på stammen som omsluter hela, är det detsamma som en ringbarkning. Trädet kan skicka upp näring från roten men inte tillbaka ned, och därmed tar den av reservenergier för bladutspring mm, och dör så småningom.
Kräftan kan ha aktiva förlopp, och man gynnar den genom beskärning, och passiva perioder när såren inte förstoras alls. Trädet kan också i perioder vara starkare/snabbare än svampen och kunna övervalla sår snabbare än svampen förstör i grenarna. Och så kan det vara som på bildarna, som är vanligt: Svampen är snabbare än trädet.
Ta bort trädet och sattsa på ett nyt friskt istället.
Dödsdömda sjuka träd i en övrigt frisk trädgård är inte lyftande för själen och nöjet att vistas där.
CITAT (jaj-51 @ 30-03-2012, 06:45)

Ta bort trädet och sattsa på ett nyt friskt istället.
Dödsdömda sjuka träd i en övrigt frisk trädgård är inte lyftande för själen och nöjet att vistas där.
Well, alla träd i ens trädgård är dödsdömda... Och ett vuxet äppelträd kan gott och väl leva i hundra år till med kräfta, om det får goda förutsättningar.
Däremot kan det vara svårt att få unga träd att ta sig i kräftsmittade områden. Dels finns svampen kvar i rotsystemet, dels har säkert grannarna smittade träd. Och framför allt så blir ett kräftangrepp på en ung, tunn stam ofta dödsstöten på kort tid.
Men vad man ska göra beror ju på en hel del förutsättningar och vad man vill. Har man inga grannar och gamla träd som av flera skäl + kräfta har korta framtidsutsikter, så kan det vara värt att satsa på att få bort det gamla och sätta in nytt. I villaträdgårdar är det dock inte så ofta så - man har så mycket kräfta i omgivningarna ändå så det lika bra är att lära sig att leva med den.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.