Aleksandra
Hej! Jag har en trädgård som till stor del gränsar ut mot åkrar, detta medför att det såklart blir väldigt blåsigt ibland. Det jag undrar nu är om någon har något förslag på någon slags häckväxt som kunde fungera som vindskydd och göra klimatet i trädgården lite varmare och lite mindre blåsigt?

Helst ska häcken vara billig (då det är stor yta), snabbväxande och trivas i lite blåst och lerig jord. Annars har jag inga krav alls. Den behöver varken blomma eller vara jättetjusig på något sätt (även om det skulle inte skada). Bor i zon 4, på gränsen mot 3.

Tack på förhand för svar! biggrin.gif

Mvh Aleksandra
Huggorm
Häggmispel kanske, om det finns plats för en bred häck? Men oavsett vad du väljer så kommer det ta något år innan plantorna etablerar sig och skjuter fart. Med bra förarbete och noggrann vattning så går det förstås fortare.
kerstinbern
Har du gott om plats, så välj gärna en blandhäck med friväxande buskar som ger skydd och bär åt fåglar. Ofta kan man t o m finna vilda skott att använda som häck.
jaj-51
Sibirisk ärtbuske har en himla växtkraft.

Enda felet med den som häck är att den växer för mycket, men det är ju det du vill.
Har haft den själv i en villaträdgård och tyckte mycket om den, frånsett att den växer så snabbt. Köpte min som häckplantor i en handelsträdgård

Här fins lite att läsa Alternativ.nu
Cilla
Friväxande blandat är en god idé som dessutom är rolig - bär frukt, bär och blommar olika perioder och får olika höstfärg.

Billigast, mest snabbväxande, mest vindtåliga och mycket härdig är granhäcken. Den får man upp mycket fort, men den kräver beskärning om du inte ska ha en granrad. En gång per år i slutet av juni beskär man den, ofta med elmotordriven häcksax.
Aleksandra
Tack för alla svar! Alltihop låter ganska intressant faktiskt och jag ska ta och kolla upp lite om de olika buskarna när jag har tid smile.gif.

Någon som vet om häggmispeln och den sibiriska ärtbusken behöver beskärning för att bli fina? Ser helst att man kanske ska slippa det o låta dom växa lite hur dom vill?

Är det även någon som vet om dom har några sådana där galet växande rötter som kan förstöra nån grund eller så? Kan ju vara bra att tänka på menar jag smile.gif.

Blandhäck låter också intressant, så får man ju ett lite mer naturligt resultat med liv i. Det viktigaste är ju att det stoppar blåst och gör trädgården lite sådär mysigt ombonad.
octachoron
Är inte sibirisk ärtbuske väldigt drabbad av mjöldagg? Tycker att varje häck av sibiriskt ärtbuske i närheten har en vit beläggning på somrarna.
jaj-51
CITAT (octachoron @ 08-04-2012, 20:24) *
Är inte sibirisk ärtbuske väldigt drabbad av mjöldagg? Tycker att varje häck av sibiriskt ärtbuske i närheten har en vit beläggning på somrarna.


Jag hade inga problem, vet inte vilken sort det var. Köpte barrotade häckplantor.
Enda felet var att den växte för snabt, två meter var väl ok men när den blev tre meter ...
-Linda-
Du skulle ju kunna bryta av del av häcken och säta nått plank el spalje med vindskydd också. Där kan bli en fin plats med några spännande klättrare (pipranka, humle om det ska gå fort att få en grön känsla) varvat med tjusiga klematis el blomman för dagen?

En tanke bara!
Cilla
Ingen av de föreslagna tillhör de som ofta förekommer när problem med rötter uppstår.

Häckkaraganen, dvs sibiriska ärtbusken, är dock så ofta drabbad av mjöldagg att man i det närmaste slutat att sätta den. Tyvärr räcker det inte med kraftig bevattning för att få bort det heller när det uppstått. Synd på en annars så bra häckväxt.
Aleksandra
Tack för svaren igen, synd på ärtbusken, den verkade vara lovande. Men om hela busken förmodligen blir full med mjöldagg verkar det ju inte så kul. Hittade någon konstig hemsida via google. Någon som vet hur bra den här häcken är och om man kan köpa den någon annan stans? Dvs om den är vanlig eller så?

http://www.mirakelhacken.se/?gclid=CK_4n7L...CFetXmAodBB_Syw
Huggorm
"Mirakelhäcken" kom för ett par år sedan, och säljs nog inte av några andra. Ganska ny och oprövad alltså. Almsorten den består av räknas som ett jobbigt ogräs i amerikanska mellanvästern, men i Sveriges fuktiga och kalla klimat är den nog mer lättkontrollerad. Förmodligen är det en ganska robust och lättskött häck. Jag skulle vilja ha ett par plantor att odla som fristående träd.
Shabbadang
De flesta buskar kan köpas som häckplantor (småplantor) om man lägger en beställning tidigt. Då är ju möjligheterna obegränsade. Bor man i ett odlingslandskap tycker jag slån kan vara ett trevligt alternativ som smälter in bra och ger mycket bra skydd och mat åt fåglar, samt en överdådig, om än kort, blomning.

Häggmispel - då gissar jag att du vill ha en upprättväxande sort, välj då spicata eller alnifolia, den sistnämnda blir lägre.

Syren är ju också ett alternativ om man har gott om plats, vilket du verkar ha. Det är dock lite trög i början om man inte väljer den ungerska varianten, eller för den delen hängsyren, som blir lagom (3 m) hög utan beskärning.
Huggorm
Slån vet jag inte om jag skulle välja i en trädgård. Den vill gärna sprida sig med rotskott till stora, ogenomträngliga snår fulla av tornar
Robbanp
Om du kör på en blandad friväxande häck och har riktigt gott om plats hade jag tagit steget fullt ut och försökt få till ett riktigt bryn med några träd i också. Till exempel rönn, oxel och fågelbär. Mängder av fåglar lär du få och gör dessutom en insatts för mångfalden som är extrem i sådan miljö. Det är även en bristvara i Sverige. Kaniner lär komma på köpet vilket förvisso kan ses som en nackdel om man är lagd på det viset.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon