Peztis
Att hitta på vad man ska äta kan gå fort eller vara hopplöst! Det gäller för mig både till vardagsmaten, helgmiddagen eller när man ska bjuda på lite festligheter.

Man står där i kylskåpet och skakar på huvudet eller funderar i affären - vad kan jag göra med detta?

Så inspirera mig och varandra med tankar, idéer och recept -
vad kan man göra med köttfärs?
Natur liv
Köttfärslimpa äter vi idag och det går att variera i all oändlighet. Så här gjorde jag den här gången:

Jag blandade 2 dl ströbröd, 2 dl mjölk och 2 ägg och lät stå en kvart. Sedan kryddade jag med 3 msk hickorykryddad grillolja, svartpeppar och 2 msk lökpulver. Jag blandade ihop noga och formade till 3 limpor som jag la på en smord ugnsform. Jag la baconskivor ovanpå och gräddade i ugnen på 175 grader i cirka 50 minuter.
Peztis
PEZTIS FETAOSTJÄRPAR

700 g köttfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
1/2 dl mjölk, grädde, gräddfil osv
salt
peppar
kryddor (jag har bl a i lökpulver eftersom sonen inte gillar lök biggrin.gif)

Blanda ihop till en smet.

1 pkt fetaost, skär i stavar ca 4x1 cm

Ta en bit köttfärs och "baka in" en fetaoststav i varje.

Bryn dem och sänk sedan värmen.

Slå över
1 pkt passerade tomater
1 pkt matl.grädde
kryddor (oregano, basilika, salt, vitlök och vad man gillar)

Koka ihop.

Servera med t ex ris. Strö gärna persilja över.

SUPERGOTT och kan frysas in.

Obs! "Smeten" till järparna är ungefärlig, jag är duktig på att höfta. smile.gif
KRT
Jag gör gärna "grekiska" biffar, med feta, lite som dina Peztis;

Köttfärs
Fetaost (mixas m stavmixer så den blir till småklumpar)
Stekt gul lök
Vitlök
Franska örtkryddor
Dijonsenap (lite)
1-2 ägg (beror på mängden köttfärs)

Blanda och forma biffar, järpar eller bullar (vilket man gillar bäst) som steks.

Som tillbehör passar cous-cous perfekt och som sås är Crème Fraîche smaksatt med feta och soltorkad tomat helt perfekt.
Margith
Jag gjorde en variant härom veckan som sonen (22 år) tyckte var supergod.

3 plattor djupfryst smördeg. Tina och kavla ut. Klä en ugnsform med degen. Kör in den i ugnen några minuter. Fräs köttfärs med finhackad chili och vitlök. Krydda efter smak. Häll köttfärsröran i pajskalet och häll över äggstanning och riven ost. In i ugnen igen tills äggstanningen 'stannat'.
Inga från Närke
CITAT (Natur liv @ 20-04-2012, 17:02) *
Köttfärslimpa äter vi idag och det går att variera i all oändlighet. Så här gjorde jag den här gången:

Jag blandade 2 dl ströbröd, 2 dl mjölk och 2 ägg och lät stå en kvart. Sedan kryddade jag med 3 msk hickorykryddad grillolja, svartpeppar och 2 msk lökpulver. Jag blandade ihop noga och formade till 3 limpor som jag la på en smord ugnsform. Jag la baconskivor ovanpå och gräddade i ugnen på 175 grader i cirka 50 minuter.


Hur mycket köttfärs blandfärs eller ren köttfärs hade du till denna?
omk
Jag brukar göra en STOOOR laddning köttbullar eller pannbiffar i UGNEN. Mkt smidigt ! Brukar göra som nedan, i två omgångar, för jag har ingen tillräckligt stor bunke för 1,5 kg färs.

Låt 1-1,5 dl ströbröd, salt, peppar och 2 dl vätska (mjölk / vatten / buljong) stå och dra 10-15 min. Blanda sen i 2 ägg och ca 700-800 gr blandfärs. Jag blandar gärna i 2-3 msk stark senap och en dryg dl rostad lök. Blir gott !

Lägg bullar / biffar tätt, tätt på en ugnsplåt med kant och så in i ugnen, lite under mitten, i drygt 10 min. Sen ut med plåten. Vänd bullarna / biffarna och så in i ugnen igen, men lite högre upp nu. Ca 15 min.
Ugnen ska vara på 250 grader.
Rosrup
Jag brukar göra nån form av asiatgryta med köttfärs istället för kyckling eller annat "helt" kött.
Köttfärs, ingefära, chili, vitlök, koriander, lök, champinjoner och annat jag hittar här.
Med eller utan kokosmjölk beroende på humör för dan.

Inget exakt recept men ingefära och koriander gör skillnad smile.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Moussaka, lasagne, chili con carne, köttfärspaj, kålpudding, frikadeller i tomatsås etc. går ju göra massor av köttfärs.


Ska göra köttfärspiroger imorgon kväll är bra att ha i frysen och plocka av ifall man får för sig ta en cykelutflykt, de brukar gå bra att äta kalla.
niggle
Just när jag läste detta frågade min fru vad det blir till middag i morgon.
Mitt svar blev: Wallenbergare.

Kalvfärs med äggula och grädde i smeten, så den blir lös och fin. Nästan rinnig.
Kryddas med kryddpeppar och salt.
Formas till platta biffar som steks.
Serveras med potatismos och gröna ärtor.

Mums!
Peztis
Vad kul att det fortfarande trillar in recept! Blir ju nästan hungrig!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon