Violen_
Hej!

För första gången ska jag så timjan, oregano, koriander, timjan, mejram och chili, som jag ska prova att ta ut på balkongen. Får dock se hur det blir med chilin.

Min fråga till er erfarna är att jag undrar över vilken jord som man ska ha till ätliga växter?

Jag har köpt Garants ekologiska blomjord vars sammansättning består av:
48 % ljus vitmossetorv
47 % mörk vitmossetorv
och 5 % sand.

Tillsatser är torkad hönsgödsel och kalkstensmjöl.

Annan jord som finns hemma är Hasselfors plantjord och u-jord, samt Plantagens såjord.
Tyvärr har det bildats en del svampar av såjorden, men även gått bra på de flesta odlingarna.

Hur "nyttig" är olika jordar och tror ni det funkar med Garants ekologiska blomjord till kryddväxterna?

kerstinbern
Kryddörterna mår oftast bättre i mera dränerande jord, d v s mera sand i jorden
Violen_
Vad använder ni för jord till era kryddodlingar?

På blomsteraffären rekommenderade de u-jord. Är den inte för kraftig?
Allekulla
Du kan ju alltid blanda i sand eller grus i jorden. De vill inte ha alltför näringsrik jord. Jag skulle inte ta U-jord. Den andra du hade med vitmossa i har jag ingen erfarenhet av.
Violen_
Vad köper ni för jord till era kryddor?
batski
CITAT (Violen_ @ 29-05-2012, 23:19) *
Vad köper ni för jord till era kryddor?


Jag kör med Hasselfors P-jord till koriander och mizuna. Men kryddväxter som växer på torra och magra jordar, som t ex. timjan eller oregano, trivs bättre om det är mer sand i jorden. Kanske kan man blanda kaktusjord, P-jord och små lecakulor? Vad tror ni?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon