CITAT (Markus_H @ 12-07-2012, 23:42)

PBN har nyligen reviderats och myndigheter ska tillämpa lagar likadant i hela landet.
Jag antar att du menar PBL (Plan- och Byggnadslagen)?
Nja, det är väl en sanning med modifikation. Så här skriver Boverket själva i sin informationsbroschyr:
Kommunen kan besluta om minskad eller utökad bygglovsplikt. Det framgår i så fall av kommunens detaljplan eller områdesbestämmelser för det aktuella området. Minskad bygglovsplikt innebär att det inte behövs bygglov för åtgärder som normalt kräver det. Utökad bygglovsplikt innebär att det behövs bygglov för åtgärder som normalt inte kräver det.
Kontakta byggnadsnämnden om du vill veta vad som gäller i din kommun.http://www.boverket.se/Global/Webbokhandel...ovsbroschyr.pdfNaturligtvis får man anta att Boverket med detta menar inom den nya PBL:s ramar. Nu nämner i och för sig inte lagen något om staket (däremot stängsel och plank). Inte heller Boverkets hemsida tar upp något om vad som gäller staket eller genomsiktlighet. Så, det är ju en intressant diskussion om vad som egentligen skall gälla i kommunen? Teoretiskt bryter inte kommunen mot lagen om de utnyttjar sin minskade bygglovsplikt till att omfatta staket som har en genomsiktlighet med minst 1/3.
Om man dessutom läser på sidan Lagens utveckling får man intrycket att de gamla intentionerna från 1987 forfarande kvarstår, bl a att besluten skulle decentraliseras och att byggreglerna skulle vara anpassade till lokala behov, men att den nya lagen poängterar ansvar vad gäller aspekter som miljö- och klimat samt telekommunikation och informationsteknik.
Andra paragrafen i första kapitlet ger ju en del utrymme för tolkning:
"2 § Det är en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten enligt denna lag."och 4 kap, 15 §:
"15 § I en detaljplan får kommunen bestämma omfattningen av kraven på
1. bygglov enligt det som anges i 9 kap. 7 och 8 §§,
2. rivningslov enligt 9 kap. 10 § första stycket 1 och andra stycket, och
3. marklov enligt 9 kap. 11 och 12 §§."(min understrykning)
Jag finner däremot inte någon intention på Boverkets hemsida att lagen skall tillämpas likadant i hela landet - mer än på det sätt lagen ger utrymme för eget bestämmande om t ex omfattning.

CITAT (Markus_H @ 12-07-2012, 23:42)

Att byggnadsnämnden har tagit sig friheter i Göteborg tidigare kan straffa sig nu om någon granne skulle få för sig att överklaga ett bygglov... Överklagas det till högre instans får får felaktiga bygglov rivas upp.
Det finns ju ett utrymme i lagen även för detta som jag tolkar det (vilket inte nödvändigtvis vara en korrekt tolkning förstås):
"30 § Bygglov ska ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om
1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser
a) överensstämmer med detaljplanen, eller
b) avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser [...]och
"31 b § Trots 30 § första stycket 2, 31 § 1 och 31 a § 2 får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens eller områdesbestämmelsernas syfte.
Om avvikande åtgärder tidigare har godtagits enligt första stycket eller 30 § första stycket 1 b, ska en samlad bedömning göras av den avvikande åtgärd som söks och de som tidigare har godtagits."samt under Övergångsbestämmelser:
"5. Stadsplaner, byggnadsplaner, avstyckningsplaner och andra planer och bestämmelser som den 1 maj 2011 enligt 17 kap. 4 § i den upphävda plan- och bygglagen ska anses ha antagits med stöd av den upphävda lagen ska även i fortsättningen anses ha antagits med stöd av den upphävda lagen. [...]"Den källa jag angav till Göteborgs Stad är uppdaterad senast 2011-12-06 och där står fortfarande det som gäller för staket. Artikeln på Byggahus.se är från 2009 men är senast uppdaterad 7 september 2011. Det vore ju märkligt om inte nya PBL har tagits i beaktande när sidorna uppdaterats då den ju antogs redan 2010 och började att gälla i maj 2011.
CITAT (Markus_H @ 12-07-2012, 23:42)

CITAT (Kryddan03 @ 12-07-2012, 23:14)

Det är även bygglovsfritt i Göteborg att sätta upp ett plank men du får utan bygglov sätta upp ett plank vid uteplats inom 3,6 meter från bostadshuset planket inte är högre än 1,8 meter och är placerat minst 4,5 meter från tomtgränsen.
Detta är fritt i hela landet då det är förenligt med kap 9 §4 i PBN
Då jag i mitt inlägg angav källor i huvudsak gällande Göteborg skrev jag så för säkerhets skull. En vet ju hur det är här på forumet.

Den källa jag angav till Göteborgs Stad är uppdaterad senast 2011-12-06 och där står fortfarande det som gäller för staket. Artikeln på Byggahus.se är från 2009 men är senast uppdaterad 7 september 2011. Det vore ju märkligt om inte nya PBL har tagits i beaktande när sidorna uppdaterades då den ju antogs redan 2010 och började att gälla i maj 2011.
Leta gärna vidare och länka till källa om du hittar mer om detta då det var ett intressant dilemma/"kryphål".

Källor:
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/...0/?bet=2010:900http://www.boverket.se/Global/Webbokhandel...ovsbroschyr.pdfhttp://www.boverket.se/Vagledningar/PBL-ku...ll-utveckling/#http://www.boverket.se/Vagledningar/PBL-kunskapsbanken/http://www.boverket.se/lag-ratt/ny-plan-och-bygglag/PS Jag har i det här inlägget bortsett från kravet att man i vissa fall måste ha grannars medgivande och att om man inte får det kan behöva ansöka om bygglov även när det är bygglovsfritt + den anmälningsplikt man som byggherre har i vissa fall även när det är bygglovsfritt. Det känns som en vidare utveckling av diskussionen.