andreas75
Hej.

Har två päronträd med c:a 5 meters mellanrum.
Båda träden har enstaka blad med liknande päronrost.
Ena trädet har fullt med svarta fläckar på bladen (varenda gren, utan undantag), som liknar päronskorv. Denna verkar också sprida sig lite till närliggande grenar på grannträdet.

Vad gör man nu.... måste jag skära bort allt som liknar skorv? (dvs hela trädet...), eller finns det någon annan räddning?
Dessa enstaka rost-blad... kan jag låta dem vara, eller måste jag ta hand om dessa också?

hälsn
andreas
Cilla
Fem meter mellan träden är väldigt nära. Kronorna kommer att gå in i varandra och skugga stora delar av båda träden, men kanske är det meningen?



Att skorv härjar stort i år är inte så konstigt, det är en fuktig sommar. På päron kan detta leda till grenskrov, dvs att svampen tar sig ned i de unga grenarna och då blir det bubbligt där. Grenskorv på päron är svårt att åtgärda och effekten kan bli att träden inte orkar utveckla frukt.

Blad- och fruktskorv åtgärdar man genom att ta upp löven när de faller och kompostera en bit ned i komposten. Med en sort som är skrovkänslig går det inte ens en torrare sommar att bli av med den helt, å andra sidan kan päronträd leva länge med den.

Beskära gör man inte för bladskorv, men tar ned den sig i grenarna kan man försöka att begränsa spridning genom att beskära topparna nu på sensommaren.

Skorv ter sig som diffusa, senare lite mörkare och ibland svarta fläckar på bladen. Men det finns också andra angripare på päron som skapar svartnande blad, så man måste se bild för att kunna säga mer.

Man kan för trädgårdsbruk använda svavel, kallas Kumulus, som finns i handeln. Man måste bespruta flera gånger och när man gör det vet jag inte. I ekologisk fruktodling ser man till att vända jorden under plantorna så att bladen komposterar istället för att bli bostad för nästa års skorvsvamp, och sprutar enligt konstens regler med svavel och någon sorts fettysyra. Ger man sig in på det ska man läsa på när det ska göras för att ha effekt.




Päronrost ger först oranga fläckar, sedan på baksidan längre tappar, och fläckarna blir bruna eller ger hål i bladen. Rosten har lite större effekt på trädet än bara förlusten av bladmassa. Svampen värdväxlar, dvs lever delar av året, på sävenbom och kinesiska enar. Har man sådana i trädgården måste dessa bort om man vill se päronträden utvecklas. Bra är också att tala med grannarna, de flesta vet inte om att de har plantor som gör att det nästan inte går att odla päron längre. Det finns bra alternativ till dessa plantor för dem som vill ha liknande som inte har den här effekten. Gör sökningar här så ser du alternativen.

Denna går inte att hejda genom beskärning och man gör inte trädet en tjänst genoma tt nypa bort angripna blad.
andreas75
Suveränt svar - tack cilla.

Träden stod tyvärr så nära när jag köpte hus/tomt 2 år sen...., så jag håller med att det är alldeles för nära. suck..

Det trädet som har fullt utvecklat blad- och/eller grenskorv har i stort sett inte orkat ge någon frukt alls i år. Är det grenskorv då, eller ger bladskorv dessa symptom också?... Kan inte se dessa bubblor på grenarna du nämner, men däremot att bark på stammen ser ut att ha 'flagnat' en del.

hälsn
Andreas
Cilla
Hej,


Grenskorv ser man på grenarna, det är som sagt bubbligt och barken spricker ofta lite i fjolårets ved. Brukar börja och synas i skottspetsarna, dvs i ung ved. Kika noga, det behöver inte synas i alla skottspetsar. Fota och skicka in här om du är osäker.

Bubbel på stammen är sällan skorv. Unga päronträd har ju slät bark på stam och grenar som andra träd, sedan uppstår lustiga mönster och inte sällan flagar det innan barken syns som den lite korkaktiga som man ser sedan.

Om båda träden är för stora att flytta (man kan flytta också stora träd men det är ett litet projekt) får man välja;

- Låta det ske och se träden mer eller mindre som ett. Kronorna kommer att gå samman och där kommer det bli färre blad, troligtvis ingen frukt mm. Stammarnas avstånd är bra för hängmatta sedan.

- Flytta ett av träden eller beskära det år för år så att det sakta men säkert blir helt assymetriskt och inte har några grenar åt det andra trädets håll. Fungerar om man inriktar beskärningen på det och under sensommaren varje år tar bort grenar.

- Följa utvecklingen med skorv och ta bort det träd som får grenskorv. Riskerna när de står så här nära är att, om det är olika sorter, den som är mer benägen att få skorv också sprider det till den som är mindre benägen. Kolla vilka sorter det är genom en sortbestämmare, pomolog, i höst.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon