CITAT (niggle @ 20-07-2012, 23:23)

Jag fryser mina utan att förvälla.
Varför ska man förvälla?
Jag fryser kål och broccoli också utan att förvälla.
Jag tycker bara att det lätt blir överkokt och förlorar smak.
Så fort man har skördat något så omvandlas sockret i grönsakerna till stärkelse, det påverkar smaken negativt för många grönsaker. Det är extra viktigt för grönsaker som t ex ärtor, bönor och majs. Om man fryser dem så går visserligen de enzymatiska reaktionerna långsammare, men det blir definitivt bättre resultat om man stoppar alla enzymatiska reaktioner genom en mycket kort förvällning.
När t ex ärtor skördas kommersiellt så har de extremt bråttom, skördetröskan töms och ärtorna skall mycket snabbt köras till fabriken för att sköljas, förvällas och snabbfrysas (det är viktigt att nedfrysningen också går fort, så att det inte bildas stora iskristaller).
För att kyla snabbt efter förvällningen kan man lägga dem i isvatten.