Pius
Jag har fått utdelning av mina sådder och har nu en del chili som jag snart kan skörda, men vad ska jag göra med dem?

Jag gillar stark mat men färsk chili verkar lite väl stark , jag kan få blåsor av dem. Så vad gör jag med dem, har ni några recept?

Och blir de starkare eller mildare om jag skördar dem senare?

Pius
Piccante
torka och gör egna chiliflakes eller mal till pulver.

lägg in i ättika eller saltlag

frys dom o använd i matlagning senare

gör egen sambal oelek (chilipasta) eller Harissa (chilipasta med vitlök).
niggle
Det finns en jättebra sida, som jag tror heter chili.nu, eller liknande.
Där finns recept på en smarrig köttfärssoppa med chili och cajunkrydda.
Sök så ska du finna!
niggle
Nej,nu kom jag på vad den heter. Chiliguiden.se. Kolla där!
Robahl
Oftast är det så att de blir starkare allt efter som de mognar men inte alltd.
Jag vet ju inte vilken sorts Chili du odlat, men om det är långsmala (typ Cayenne) så är den mycket mildare längst ut mot spetsen och ju längre in mot roten av frukten du går blir den starkare och starkare. Så om du tycker det blir för starkt kan du bara ta en bit längst ut från spetsen.

Om det är någon sorts Habanero du odlat (liknar ofta som en liten paprika) så är den ganska stark hela vägen, men om du delar den och avlägsnar alla frön och skär bort alla vita fröväggar så har du minskat styrkan en hel del.

Om dom är små (typ blåbär) kan du dela dem och lägga dem i olja, det som är starkt i en Chili är capsaicin och det är en olja, så om du lägger din Chili i olja drar det ut en del av hettan.

Brukar själv fritera några starka Chilis i ny olja och spara oljan för att sedan fritera annat i den ex pommes, kyckling eller vad man nu har.
Du kommer att märka att Chili går att använda till mycket och ju mer du använder ju mer kommer du att vilja ha...!

Det största felet de flesta gör är att krydda alldeles förmycket eller använda för stark Chili i början, det ska va gott med Chili inte göra ont. Använder du Chili ofta ska du se att det dröjer inte länge innan du vill ha mer och mer och dina vänner som du bjuder på middag tycker det är starkt, och efter ytterligare en tid ska du se att du kan urskilja de olika smakerna och nyanserna även av de riktigt starka sorterna.

--------------
MVH
Robban
niggle
CITAT (Robahl @ 09-08-2012, 21:50) *
Oftast är det så att de blir starkare allt efter som de mognar men inte alltd.
Jag vet ju inte vilken sorts Chili du odlat, men om det är långsmala (typ Cayenne) så är den mycket mildare längst ut mot spetsen och ju längre in mot roten av frukten du går blir den starkare och starkare. Så om du tycker det blir för starkt kan du bara ta en bit längst ut från spetsen.

Om det är någon sorts Habanero du odlat (liknar ofta som en liten paprika) så är den ganska stark hela vägen, men om du delar den och avlägsnar alla frön och skär bort alla vita fröväggar så har du minskat styrkan en hel del.

Om dom är små (typ blåbär) kan du dela dem och lägga dem i olja, det som är starkt i en Chili är capsaicin och det är en olja, så om du lägger din Chili i olja drar det ut en del av hettan.

Brukar själv fritera några starka Chilis i ny olja och spara oljan för att sedan fritera annat i den ex pommes, kyckling eller vad man nu har.
Du kommer att märka att Chili går att använda till mycket och ju mer du använder ju mer kommer du att vilja ha...!

Det största felet de flesta gör är att krydda alldeles förmycket eller använda för stark Chili i början, det ska va gott med Chili inte göra ont. Använder du Chili ofta ska du se att det dröjer inte länge innan du vill ha mer och mer och dina vänner som du bjuder på middag tycker det är starkt, och efter ytterligare en tid ska du se att du kan urskilja de olika smakerna och nyanserna även av de riktigt starka sorterna.

--------------
MVH
Robban

Det där med oljeinläggning tycker jag verkar intressant.
Hur gör du? Tar du hel frukt, eller rensar du bort kärnor och skaft?
Hur förvarar man den?
Har just oljeinlagd chili något särskilt användningsområde?

CITAT (Piccante @ 26-07-2012, 23:18) *
torka och gör egna chiliflakes eller mal till pulver.

lägg in i ättika eller saltlag

frys dom o använd i matlagning senare

gör egen sambal oelek (chilipasta) eller Harissa (chilipasta med vitlök).

Hur blir det när man lägger in i ättika? och hur ska de användas?
KRT
Jag har stoppat en del av mina chili (Jamaican Bell) i frysen, bara som de är. Fungerade jättebra och det är så lätt att ta upp några när man vill ha. Orsaken till att jag frös dem var att de möglade när jag försökte torka dem smile.gif

En annan sort gick jättelätt att torka, jag bara plockade dem och lade dem framme i rumstemperatur - de skrumpnade ihop på nolltid och sedan malde jag dem till flingor som passar bra i mat.

I år har jag ännu mer chili, så jag tänkte prova att lägga dem i olja, för att få smaksatt olja, samt göra chilipasta på dem (fast jag vet inte riktigt hur jag ska förvara den.....)

RB9310
Testa att dela dom på längden och plocka bort frön och fröväggar så är nog chansen större att dom inte möglar.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon