CITAT (Robahl @ 09-08-2012, 21:50)

Oftast är det så att de blir starkare allt efter som de mognar men inte alltd.
Jag vet ju inte vilken sorts Chili du odlat, men om det är långsmala (typ Cayenne) så är den mycket mildare längst ut mot spetsen och ju längre in mot roten av frukten du går blir den starkare och starkare. Så om du tycker det blir för starkt kan du bara ta en bit längst ut från spetsen.
Om det är någon sorts Habanero du odlat (liknar ofta som en liten paprika) så är den ganska stark hela vägen, men om du delar den och avlägsnar alla frön och skär bort alla vita fröväggar så har du minskat styrkan en hel del.
Om dom är små (typ blåbär) kan du dela dem och lägga dem i olja, det som är starkt i en Chili är capsaicin och det är en olja, så om du lägger din Chili i olja drar det ut en del av hettan.
Brukar själv fritera några starka Chilis i ny olja och spara oljan för att sedan fritera annat i den ex pommes, kyckling eller vad man nu har.
Du kommer att märka att Chili går att använda till mycket och ju mer du använder ju mer kommer du att vilja ha...!
Det största felet de flesta gör är att krydda alldeles förmycket eller använda för stark Chili i början, det ska va gott med Chili inte göra ont. Använder du Chili ofta ska du se att det dröjer inte länge innan du vill ha mer och mer och dina vänner som du bjuder på middag tycker det är starkt, och efter ytterligare en tid ska du se att du kan urskilja de olika smakerna och nyanserna även av de riktigt starka sorterna.
--------------
MVH
Robban
Det där med oljeinläggning tycker jag verkar intressant.
Hur gör du? Tar du hel frukt, eller rensar du bort kärnor och skaft?
Hur förvarar man den?
Har just oljeinlagd chili något särskilt användningsområde?
CITAT (Piccante @ 26-07-2012, 23:18)

torka och gör egna chiliflakes eller mal till pulver.
lägg in i ättika eller saltlag
frys dom o använd i matlagning senare
gör egen sambal oelek (chilipasta) eller Harissa (chilipasta med vitlök).
Hur blir det när man lägger in i ättika? och hur ska de användas?