LaPaloma
Jag har snart iordningsställt en ny perennrabatt i en sluttning. Den kommer att bli väldigt stor. Jag har jordslagit plantor i lådor i väntan på att kunna sätta ner dem i denna nya rabatt. När är det lämpligast att göra det? Kan jag göra det nu eller bör jag vänta ett tag in i augusti då det är lite fuktigare och kallare?

Jag har ett par bronsrodgersior i en annan rabatt som har vuxit sig enorma. Jag tänkte dela på dem och sätta i den nya rabatten. Kan jag göra det nu eller ska jag vänta till kommande vår? Hur delar jag dem på bästa sätt? Ser att det är knölar - ska jag dela dem runt knölarna eller går det bra att dela rakt av? Jag har en hel del funkior också som har vuxit sig oerhört stora - kan jag dela dessa nu också eller ska jag vänta?

Är det något som jag bör tänka på när det gäller delning av perenner och vid nyanläggning av en perennrabatt så tar jag tacksamt emot era råd och tips!
kerstin z5-6
Höstblommande på våren,vårblommande på hösten, men många klarar flytt o delning när som helst bara man vattnar ordentligt
Knölbildande,som rodgersiorna,separera de olika knölarna,gäller även de med riozomer tex Iris,liljeväxter och lökväxter.
Hosta kan delas upp i knippen,perenner med sammahållet rotsystem kan delas rakt av på mitten,gröpa ur den gamla "mittpunkten som ofta blivit träig".perenner med pålrot ska ej delas och ogillar ofta flytt.men det går om man gräver djupt.
LaPaloma
Tack för svar!

Vad menas med "pålrot"?
RitRat
Pålrot är väl en morotsliknande lång rot.
Jag har för mig att t.ex. akleja har en sån. Svår att flytta när den blivit stor.

Kerstin, kan du ge exempel på fler pålrots-växter!
kerstin z5-6
Akleja har inte pålrot men däremot,många prydnadstistlar tex Erygium alpinum alpmartorn, Kungsljus-fast de klarar allt även flytt :)Alla Penstemoner,lewisia,en del klockor tex Mjölkklocka, Brudslöja,somliga meconopsis bergvallmo,Färgväppling -Baptisia samt den vanliga papaver orientale..fast den sista brukar gå att flytta för att sen dyka upp igen på samma plats som sist smile.gif.
De har alla mkt riktigt en lång djup försöjande rot som om den bryts av gör nyetablering svårare.. delning gillar de absolut inte.Om man vill föröka dessa rek jag frösådd i stället.Går ofta fint med egna frösmile.gif
Växter med pålrot är även kinkiga vid omskolning när man sår dem och bör alla omskolas tidigt i " trådstadiet" för att det ska fungera som bäst:)
officinalis
Men visst har väl akleja pålrot? Åtminstonde de jag flyttat på och det har fungerat hyggligt. Men kan inte säga att de mår särskilt bra av flytten dock. Men de klarar sig och kommer igen.
Jag hade tänkt flytta Eryngium creticum. Men det kanske blir en chansning då?
Den är förvisso nyplanterad i år, men tror den skulle bli så mycket finare i ett öppnare och torrare läge tillsammans med olika timjan och strandkål.
kerstin z5-6
Akleja har jag aldrig sett någon pålrot på, utan oftare en grenad men som regel djup rot och det är ju vanligt för många växter som är anpassade för att växa i ett torrt klimat.De ser som du säjer lite ämliga ut efter delning eller flytt de med.Ofta är de så lätta att så att man väljer den metoden för förökning.

Jag står inför samma sak-har en gigantisk Erygium alpinum-som tar många år att bli något" stående på fel ställe".Frågan är om jag tar ihjäl den om den flyttas ..??
Din är bara från i år då kan den nog flyttas om du gräver djupt!
Bassam
Hej

Den är bästa tiden för att flytta perenner hösten
(J A S) av två skäl:
1 Växterna är i en viloperiod och behöver lite vatten och näring.

2 Och det finns tillräckligt med vatten eftersom växterna
Förlorar många av sug rötter under flyttning.

H.Bassam
officinalis
kerstin,
vore minst sagt trist ifall den dog. Den har en särskilt blå ton. Vet inte ens vad arten heter på svenska. Något Peter Korn samlat in någonstanns tror jag.
kerstin z5-6
Då skulle jag avstå och i stället ta frö från den-Eryngium är relativt lätta att så själv.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon