fredrikv
Hoppas dessa frågor hamnar i rätt forum. Det är ju både bygga och prydnad...

Vi ska lägga betongplattor på terassen och vill göra spaljéer som ska sticka ut vinkelrätt från husets fasad. De blir ca 2 m långa med klättrande rosor. De ska fungera som avgränsare mellan olika delar av terassen och insynsskydd. Eftersom jag är helt nybörjare på den här typen av odling undrar jag:

- Hur stora (breda och djupa) bör groparna vara för att rosorna ska kunna växa lätt och rätt?

- Ska vi plantera på båda sidor av spaljén för att få båda sidorna av spaljén vackra? Eller kommer rosorna att slingra sig så att det blir lika vackert på båda sidor?

- Vi ska sätta kansten runt hålet så inte rötterna ska leta sig in direkt under plattorna. Hur djupt ner behöver kantstenen gå för att inte rötter ska leta sig under plattorna och förstöra läggningen?

- Vi är ganska exponerade för vind - hur skulle ni fästa spaljéerna så att de blir stadiga och inte svajar i vinden. Räcker det att sätta dem i jorden eller skulle ni ha någon slags jordankare, eller stag?

Marken runt och under hålen är väldränerad (morän?) och/eller stenkross. (Huset är ganska nybyggdt och väldränerat...) Hålen fyller vi förstås med bra jord.

/Fredrik
octachoron
Du skriver inte var du bor, dvs i vilken växtzon. Det kan bestämma mycket när det gäller rosval och plantering.

Planteringsgroparna bör minst vara 50 cm breda och djupa. Rosens ockuleringspunkt ("ympstället") bör ligga ca 10 cm under jorden vid planteringen. Blanda ut befintlig jord med ca en tredjedel rosjor/kompostjord. Ersätt aldrig all jord i planteringshålet med ny jord, det blir sällan bra. Många tips om rosplantering på svenska rossällskapets hemsida, http://www.svenskros.se/planteringstips.

Spaljéerna måste fästas ordentligt i marken/väggar. Klätterrosor blir stora och tunga och kommer att dra ner svaga och dåligt förankrade spaljéer.

Sedan finns det ett forum bara för rosor här på odla. Många rosintressserade läser bara det.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon