Full version: CHILI
kryddbruden
Hejsan i grönskan =)

Jag har en fråga till er alla experter wink.gif

Jag sådde chilifrön från påse i våras..

På påsen är de KNALLRÖDA..

Jag har nu börjat få MASSOR av chili frukter..
en del är nästan 10 cm långa, men...

DE ÄR GRÖNA

Min fråga är alltså...

Måste man vänta tills de är RÖDA som på påsen eller kan man börja använda de fast de är mörkgröna till färgen.

Är de dåliga då eller ???
RibesRubusVitis
Inte expert, men begynnande chiliodlare...
Du kan äta dem redan nu. Som gröna är de mildare, men blir starkare ju längre du väntar.
kentbra
Allt beror på hur starka du vill ha dem.
Gäller all Chilli, alltså även Paprika.
Ju tidigare du skördar = ju mildare smak.
En del börjar som gröna och blir sedan gula, Oranga, Lila och Röda.
Så man kan gallra ut några gröna och göra en mildare krydda av.
Låta en del sitta kvar (mognar fortare om du gallrar) och få en starkare variant.

Det enda man bör komma ihåg ärr frön i omogna (gröna och gula) inte gror så bra.
Så även om man föredrar mildare smak.
Låt några mogna ordentligt för att frö till nästa år.
Hittar man en sort man verkligen gillar, så går det att övervintra Chilli.
Det är en flerårig buske.
Det går även att ta sticklingar på den.

Kent
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon