Full version: Plommon
johan1983
Jag var inne på en plantskola häromdagen och fick beskedet att gula plommon är "finare" än andra men att dom tar längre tid att få.

Jag har aldrig hört detta påstående förr, kan detta stämma?

Själv köpte jag två familjeträd i dagarna:

Jubileum
Opal
Reine Claude d´Oulins
Komet

Opal
Victoria
Elin
Czar

Samt en extra jubileum som jag köpte för några dagar sedan

Låter det som en bra blandning? smile.gif
johan1983
Jag undrar också. Vilken plommonsort är detta?
Cilla
Om du inte får svar här, försök på www.svepom.com och deras forum. Bra förening, många kunniga medlemmar!
johan1983
CITAT (Cilla @ 18-08-2012, 23:42) *
Om du inte får svar här, försök på www.svepom.com och deras forum. Bra förening, många kunniga medlemmar!


Tack för tipset Cilla :-)

Det är väl inte bara äpplen?
Cilla
Näpp, det är Pomologiska sällskapet, och de sysslar med all sorts frukt och bär!
(Du missar väl inte alla andra plommoninlägg och körsbärsringbarkningstrådar här i nutid - många innehåller bra info om plommon!)
johan1983
CITAT (Cilla @ 19-08-2012, 00:35) *
Näpp, det är Pomologiska sällskapet, och de sysslar med all sorts frukt och bär!
(Du missar väl inte alla andra plommoninlägg och körsbärsringbarkningstrådar här i nutid - många innehåller bra info om plommon!)


Jag har läst dom :-)

Men handlar inte ringbarkningstråden om att dom vill döda trädet?

En annan fråga, kan man hålla efter plommon genom beskärning så mycket att det blir träd som aldrig blir högre än två-tre meter?
johan1983
CITAT (johan1983 @ 18-08-2012, 20:16) *
Jag undrar också. Vilken plommonsort är detta?


Någon som vet?
Cilla
Jovisst kan du beskära plommonträdet men varför plantera det som kronträd (stam + krona) om du bara vill ha 1/3 av dess genetiska förmåga? Då är det bättre att spaljera eller annat. Risken är att man kämpar emot trädets egen strävan hela trädets liv, att man därmed förlorar mängder av frukt (trädet satsar mer på vegetativ tillväxt när man försöker minska den) och skär in en massa konstigheter.
johan1983
CITAT (Cilla @ 19-08-2012, 23:55) *
Jovisst kan du beskära plommonträdet men varför plantera det som kronträd (stam + krona) om du bara vill ha 1/3 av dess genetiska förmåga? Då är det bättre att spaljera eller annat. Risken är att man kämpar emot trädets egen strävan hela trädets liv, att man därmed förlorar mängder av frukt (trädet satsar mer på vegetativ tillväxt när man försöker minska den) och skär in en massa konstigheter.


Vad finns det annars för alternativ än att plantera det som kronträd?

Jag måste googla om vad spaljering är
johan1983
Någon som har en kommentar angående att gula plommon är "finare" än andra men att dom tar längre tid att få?
Cilla
CITAT (johan1983 @ 20-08-2012, 09:05) *
Vad finns det annars för alternativ än att plantera det som kronträd?

Jag måste googla om vad spaljering är


Hej Johan!
Roligt om du samlar info om plommonsorter och meddelar här... Finns alltid mer att lära.

Din fråga om varför gula plommon anses finare tror jag inte det finns några faktamässiga svar på, annat än att vissa pomologer antagligen ansett det och beskrivit dem så. Den troligtvis vanligaste gula plommonsorten Allmänt gulplommon är visserligen uppskattat för sin smak, men har inte beskrivits som det mest delikata plommonet. Så man kan nog ta det där med gula plommon som finare med en nypa salt.

Spaljering kan göras på många olika sätt men innebär att man beskär ett träd som tvådimensionellt. Ofta ställer man det mot en vägg eller liknande men man kan också ha en spaljé fristående, som t ex häck, berså eller bara mitt i trädgården. Med plommon är det vanligast att man antingen väljer "fri form" eller solfjäderform när man beskär och väljer vilka grenar man ska ha kvar i den tvådimensionella, "platta" formen. I England och varmare länder spaljerar och styr man plommon i många olika former, men då har man också ett klimat som gör att tillväxten är högre och beskärning lättare låter sig göras.
johan1983
CITAT (Cilla @ 25-08-2012, 03:11) *
Hej Johan!
Roligt om du samlar info om plommonsorter och meddelar här... Finns alltid mer att lära.

Din fråga om varför gula plommon anses finare tror jag inte det finns några faktamässiga svar på, annat än att vissa pomologer antagligen ansett det och beskrivit dem så. Den troligtvis vanligaste gula plommonsorten Allmänt gulplommon är visserligen uppskattat för sin smak, men har inte beskrivits som det mest delikata plommonet. Så man kan nog ta det där med gula plommon som finare med en nypa salt.

Spaljering kan göras på många olika sätt men innebär att man beskär ett träd som tvådimensionellt. Ofta ställer man det mot en vägg eller liknande men man kan också ha en spaljé fristående, som t ex häck, berså eller bara mitt i trädgården. Med plommon är det vanligast att man antingen väljer "fri form" eller solfjäderform när man beskär och väljer vilka grenar man ska ha kvar i den tvådimensionella, "platta" formen. I England och varmare länder spaljerar och styr man plommon i många olika former, men då har man också ett klimat som gör att tillväxten är högre och beskärning lättare låter sig göras.


Roligt att du tycker det.

Eftersom jag gärna vill ha det "bästa" i min trädgård nu när jag har en trädgård för första gången på över tio år så frågar jag en del och undersöker mycket själv.

Jag har smakat Reine Claude (gul), min uppfattning är att det är det absolut mildaste plommon jag har smakat. Den där sträva, lite surbeska eftersmaken som plommon annars brukar ha fanns inte där. De Reine Claude jag åt var riktigt mogna och rann nästan ner i halsen.
Jag tror att jag förstår varför dom kan anses som "finare". Om man ser det ur hänseende av utseende och smak så var det de renaste plommon jag ätit. Inte heller så trådiga som vissa kan vara.
Andra plommon har varit större, mindre, strävare, sötare osv. Men Reine slank bara ner och lämnade en söt eftersmak. Kanske den anses fin för att den inte gör så mycket väsen av sig i munnen?

Kan jag ställa dig en fråga? Vilket är ditt favoritplommon och varför?

Jag tror att jag kör mina plommonträd som träd, borde jag toppa dom eller ska jag bara låta dom växa?

Cilla
Mitt favoritplommon är körsbärsplommonet. Det kan man göra vad som helst med, och jag tycker om träden som är så härdiga och ihärdiga.

Men om jag hade plommon i första hand som bordsfrukt så får jag hålla med dig om Reine Claude. Det är plommonens grundplommon. Inte det läckraste för ögat, men för aromen, konsistensen och smaken.

Jag är egentligen inte alls rätt person att fråga, jag är inte pomolog i första hand. För mig påverkas smaken av en frukt otroligt mycket av trädet och vad det uppvisat. Jag klättrar i, planterar och vårdar träd och smaken av frukterna kan jag nästan inte skilja från den respekt jag känt för trädet.

En riktig pomolog skulle nog aldrig skatta körsbärsplommonet Prunus cerasifera som jag gör. Men efter att ha sett dem växa och ge mängder av frukt på berg, kunna växa och ge frukt efter att sorken vält dem - vad annat kan man göra än att uppskatta dessa frukter...
johan1983
CITAT (Cilla @ 04-09-2012, 00:14) *
Mitt favoritplommon är körsbärsplommonet. Det kan man göra vad som helst med, och jag tycker om träden som är så härdiga och ihärdiga.

Men om jag hade plommon i första hand som bordsfrukt så får jag hålla med dig om Reine Claude. Det är plommonens grundplommon. Inte det läckraste för ögat, men för aromen, konsistensen och smaken.

Jag är egentligen inte alls rätt person att fråga, jag är inte pomolog i första hand. För mig påverkas smaken av en frukt otroligt mycket av trädet och vad det uppvisat. Jag klättrar i, planterar och vårdar träd och smaken av frukterna kan jag nästan inte skilja från den respekt jag känt för trädet.

En riktig pomolog skulle nog aldrig skatta körsbärsplommonet Prunus cerasifera som jag gör. Men efter att ha sett dem växa och ge mängder av frukt på berg, kunna växa och ge frukt efter att sorken vält dem - vad annat kan man göra än att uppskatta dessa frukter...


Körsbärsplommon, jag har har hört att många "finsorter" är ympade på just sådana stammar. Då får jag väl hoppas på ett rotskott :-)

Jag är nog inte heller pomolog i första hand. Min trädgård ser ut så här:

Blåbär: bluecrop, northblue, earliblue, Emil, berkley, patriot, northland
Björnbär: thornless evergreen, tripple crown, satin och jumbo
Vinbär: vit jätte, polar och jonkher samt Gröna vinbär
Hallon: diana, allgold, veten, Preussen, mormorshallon, åkerbärshallon
Björnbärshallon
Kiwi: Anna, Oscar, Paula, weikki (hane), kens red
Krusbär: hinnonmäki röd, invicta och hinnonmäki gul
Jordgubbar och smultron: minns ej. En massa sorter
Vindruva: himrod, zilga
Äpple: Fyra gamla sorter, två nya; golden delicious och jonagold (har jag för mig, jag velade mellan två olika)
Päron: Williamspäron

Jostakrusbär


Allåkerbär (en enda planta... Ja, det behövs två för att ge bär men plantskolan ryckte på axlarna när jag frågade vilken sort det var)

Grönsaker: kapkrusbär, tomat, djungelgurka, sockerärtor,
johan1983
Enligt en SLU uppsats så anses det finaste plommonet vara;
REINE CLAUDE VIOLETTE Ursprungligen från Frankrike, omkring 1770-talet. Sorten har fått världsrykte som ett av de finaste av alla plommon.

http://stud.epsilon.slu.se/1110/1/jonsson_m_100427.pdf

På tal om Reine, vart kan man få tag på de andra sorterna?

Om man åker på semester i frankrike och skulle råka få med sig ett träd (eller en och annan buske) hem, är det härdigt i Sverige eller riskerar det att dö? ... Svarar själv på frågan, förmodligen så är det väl inte härdigt nog.

Enligt en plantskola så var den gula Reine den härdigaste för svenskt klimat och dom ville inte köpa in andra. Jag märker att plantagen och blomsterlandet inte heller har andra Reine.

Finns det någon här som har andra än gul Reine? Vad har ni att säga om dessa sorter och vart kan man köpa dom?
Cilla
CITAT (johan1983 @ 04-09-2012, 00:59) *
Körsbärsplommon, jag har har hört att många "finsorter" är ympade på just sådana stammar. Då får jag väl hoppas på ett rotskott :-)

Jag är nog inte heller pomolog i första hand. Min trädgård ser ut så här:

Blåbär: bluecrop, northblue, earliblue, Emil, berkley, patriot, northland
Björnbär: thornless evergreen, tripple crown, satin och jumbo
Vinbär: vit jätte, polar och jonkher samt Gröna vinbär
Hallon: diana, allgold, veten, Preussen, mormorshallon, åkerbärshallon
Björnbärshallon
Kiwi: Anna, Oscar, Paula, weikki (hane), kens red
Krusbär: hinnonmäki röd, invicta och hinnonmäki gul
Jordgubbar och smultron: minns ej. En massa sorter
Vindruva: himrod, zilga
Äpple: Fyra gamla sorter, två nya; golden delicious och jonagold (har jag för mig, jag velade mellan två olika)
Päron: Williamspäron

Jostakrusbär
Allåkerbär (en enda planta... Ja, det behövs två för att ge bär men plantskolan ryckte på axlarna när jag frågade vilken sort det var)

Grönsaker: kapkrusbär, tomat, djungelgurka, sockerärtor,


Härligt att du har så många sorter, och så mycket ätbart!
I mina egna planteringar har jag också mängder av sorter av samma art. Något år har jag haft hallonår och satte säkert 30 sorter. Ett år hade jag pippi på mynta och samlade 40 sorter på en resa i Sverige. Jordgubbsplantor sätter jag överallt varje år, försöker hitta sorter som jag inte har eller inte känner igen namnet på. Sedan glömmer jag vilken som är vilken... I år satte jag också inöpta smultronplantor, bl a vita, som jag nu hoppas inte ska blanda sig med de mängder av vilda vi har...
Ett äppelträd här hemma har haft 22 sorter i sig, nu är det färre. Ett annat har sju sorter, de håller jag lite bättre koll på.
Allåkerbär satte jag också något år, de försvann dock i ängen innan jag hann smaka dem.
Maken håller på med ett blåbärsprojekt. Vad har du för tips på sorter och jordmån mm för dem?


johan1983
Det låter som jag, jag vill också ha "alla" sorter.

Nu är jag inte en expert och det finns säkert bättre sätt. Men så här gjorde jag.

Jag grävde upp ett land och tog bort allt gräs och rensade jorden från rötter. Körde bort ett antal skottkärror jord. Egentligen hade jag tänkt att lägga en duk (sådan som man har under exempelvis en grusad uppfart), därefter tänkte jag lägga singel och därefter fylla upp med ogödslad torv. Därefter planerade jag att plantera själva blåbärsbuskarna i rhododendronjord i hål som jag gräver ut i torven. Varpå jag planerade att dra på en markduk och fylla på med täckbark ovanpå.

Istället blandade jag torven, rhododendronjorden och den befintliga sandjorden.
Jag läste mig till att blåbär gärna vill ha sandjord, därför gjorde jag den lösningen istället och skippade den undre duken. Men hade jag haft lerjord så hade jag nog istället lagt duken och haft "ren" surjord och torv ovanpå.

Många gräver ner torvblock som kanter eftersom torvblock också är surt och tar många år att bryta ner, själv så gjorde jag kanten av stenar och fyllde på med grus bakom stenarna så att jorden pressade från ena hållet och stenarna från det andra.

Det finns en massa hardcore grejer att göra som att fylla på med tallbarr och förbehandla jorden med svavel för att sänka PH värdet. Men jag tror att kör man bara torv och ren rhododendronjord så räcker det. Någon kanske hänvisar till priset men jag betalade kanske 500:- för jord och torv för 10 buskar. 125 liter torv kostade 89 (eller 79) och rhododendronjorden köpte jag 40l två för 99:-
kerstinbern
Tyvärr finns det pinsamt få plommonsorter att välja på i Sverige. Konstigt nog finns det många fler sorter i Norge. De flesta sorterna är ursprungligen utvecklade runt om i världen,

http://helgeland.nu/Hage/Plomme.htm
Jan af Lisö
Själv tycker jag att Jubileum plommon är stora, saftiga och aromatiska och mycket goda, dvs de som blir över när insekterna och mögelsvamparna har tagit sitt. Dessutom behöver inte Jubileum kartgallras.
kerstinbern
CITAT (Jan af Lisö @ 27-02-2013, 11:25) *
Själv tycker jag att Jubileum plommon är stora, saftiga och aromatiska och mycket goda, dvs de som blir över när insekterna och mögelsvamparna har tagit sitt. Dessutom behöver inte Jubileum kartgallras.



När man odlar äpplen så brukar man tydligt skilja på sorter som är lämpliga som ät- (eller desert) äpplen, och de som är lämpliga för för att göra äppelmos på. På samma sätt bör man skilja på plommonsorter som är lämpliga för att äta och för sorter som är mera lämplade för att göra sylt på. De nyaste plommonsorterna brukar ge stora och ganska söta plloon, som fungerar bra för att äta direkt, men de passar sämre för sylt där är t ex någon av Reine Claude sorterna bättre
johan1983
CITAT (kerstinbern @ 27-02-2013, 16:52) *
När man odlar äpplen så brukar man tydligt skilja på sorter som är lämpliga som ät- (eller desert) äpplen, och de som är lämpliga för för att göra äppelmos på. På samma sätt bör man skilja på plommonsorter som är lämpliga för att äta och för sorter som är mera lämplade för att göra sylt på. De nyaste plommonsorterna brukar ge stora och ganska söta plloon, som fungerar bra för att äta direkt, men de passar sämre för sylt där är t ex någon av Reine Claude sorterna bättre



Jag har annars hört att Reine Claude passar just som dessertfrukt och att ätas färsk?
johan1983
Jag har två familjeträd. Nu har båda börjat blomma men det är bara på ett av skotten. De andra knopparna har inte slagit ut ännu.

Vilken sort kan det vara som redan blommar?

Ni som har plommonträd. Vilka sorter blommar för er?

zon 1
Göran
Komet blommar tidigast hos mig men jag vet inte om den räknas till plommon eller körsbärsplommon. Den liknar körsbärsplommon i växtsättet men får mycket större frukter än vanliga körsbärsplommon.

Herman och komet är de sorter som brukar mogna först.
johan1983
CITAT (Göran @ 17-05-2013, 08:07) *
Komet blommar tidigast hos mig men jag vet inte om den räknas till plommon eller körsbärsplommon. Den liknar körsbärsplommon i växtsättet men får mycket större frukter än vanliga körsbärsplommon.

Herman och komet är de sorter som brukar mogna först.


Det är vita blommor som är riktigt små, jämfört med mitt körsbärsträd så är väl blommorna 1/2 eller 1/3 så stora.
Det kanske tyder på att det är komet?
johan1983
Vad säger ni här på forumet? Vilka är era favoritsorter?

Jag har läst mycket gott om Opal, när jag var på en bondens marknad förra sommaren så köpte jag några kilo viktoriaplommon av en odlare. Dom bad nästan om ursäkt för detta och ursäktade att Opal var slutsåld.

Är Viktoria ett så dåligt plommon så att man behöver be om ursäkt för det?

Är Opal så mycket bättre?
Bengalow
Neeej, Viktoria är väl Sveriges mest populära sort - och dom är GODA, Speciellt innan dom är helt mogna! Det skall vara lite syra och tuggmotstånd, då är dom som bäst, men det är bara en kort tid som det varar. När dom är för mogna, så saftar dom sig, och smakar bara sött.
johan1983
CITAT (Bengalow @ 18-05-2013, 23:28) *
Neeej, Viktoria är väl Sveriges mest populära sort - och dom är GODA, Speciellt innan dom är helt mogna! Det skall vara lite syra och tuggmotstånd, då är dom som bäst, men det är bara en kort tid som det varar. När dom är för mogna, så saftar dom sig, och smakar bara sött.


När jag köpte träd så frågade jag om just Viktoria. Jag fick följande besked:

"Enda anledningen att köpa Viktoria är att dom sätter frukt snabbt, och det blir många men inte så goda. Men har du bråttom så köp en Viktoria annars köp en bättre sort".
Bengalow
Ja, då är vi där igen - smak och behag...
johan1983
CITAT (Bengalow @ 19-05-2013, 11:11) *
Ja, då är vi där igen - smak och behag...


Vad vill du säga?
Aqvakul
Jag anser att Viktoria är ett mycket bra plommon. Det ger tidig och riklig frukt. Om man kartodlar rejält och skördar tidigt så är det överlägset Opal. Reine Claude är snäppet godare som bordsfrukt, men mycket opålitligare bärande rejält med frukt i bästa fall vartannat år.
johan1983
CITAT (Aqvakul @ 20-05-2013, 07:21) *
Jag anser att Viktoria är ett mycket bra plommon. Det ger tidig och riklig frukt. Om man kartodlar rejält och skördar tidigt så är det överlägset Opal. Reine Claude är snäppet godare som bordsfrukt, men mycket opålitligare bärande rejält med frukt i bästa fall vartannat år.


Så du tycker att ska man köpa ett enda plommonträd, så satsa på en Viktoria? Men då måste man kartgallra?

På bondens marknad så hade dom två olika typer av Viktoria, en som var liten och lite sur samt en som var betydligt större och betydligt sötare. Kanske var kartgallringen som gjorde det?
Odlaren dock hade ingen aning om vad kartgallring var så det kanske var något annat?
Garden bliss
Min favorit är Viktoria! Var det första jag planerade när vi flyttade till hus.
johan1983
CITAT (Garden bliss @ 21-05-2013, 11:00) *
Min favorit är Viktoria! Var det första jag planerade när vi flyttade till hus.


Varför är det din favorit?
Ewa L
Det är min favorit också. Dels därför att den är "säker". Självfertil, vilket är viktigt om man inte själv har fler träd, eller inga finns i omgivningen.
Dels gillar jag smaken. Men kartgallring behövs för att få stora, fina frukter. (Även om min granne fullständigt struntar i det och jag äter dem ändå.)

Jag har planterat Viktoria på 6 av de hus jag ägt. Men bott som längst 10 år på ett ställe = hann få smaka rejält. De övriga husen har jag bott max 3 år.

2010 planterade jag vad som skulle bli mitt sista Viktoria, därför att detta är mitt sista hus!! Och som ni kunnat läsa i en anna tråd har mitt träd gått hädan i vinter. -cry-.gif
Endast massor av rotskott...
johan1983
CITAT (Ewa L @ 21-05-2013, 18:18) *
Det är min favorit också. Dels därför att den är "säker". Självfertil, vilket är viktigt om man inte själv har fler träd, eller inga finns i omgivningen.
Dels gillar jag smaken. Men kartgallring behövs för att få stora, fina frukter. (Även om min granne fullständigt struntar i det och jag äter dem ändå.)

Jag har planterat Viktoria på 6 av de hus jag ägt. Men bott som längst 10 år på ett ställe = hann få smaka rejält. De övriga husen har jag bott max 3 år.

2010 planterade jag vad som skulle bli mitt sista Viktoria, därför att detta är mitt sista hus!! Och som ni kunnat läsa i en anna tråd har mitt träd gått hädan i vinter. -cry-.gif
Endast massor av rotskott...


Jo, jag har läst det. Det är tråkigt när planteringar inte tar sig. Framförallt om man väntar länge innan det skiter sig. Hur vet du att det är ditt sista hus om du har flyttat så många gånger?

Hade jag varit du så hade jag nästan satt något nytt träd direkt så slipper du sörja så mycket, då vet du ju att det är ett nytt träd på gång och nu är ju bra tid för en utplantering. Jag satte ett körsbärsträd vid den här tiden förra året, i år kommer de första bären.
Ewa L
Jättebra råd Johan om att skaffa nytt träd och det är på G. Lite osäker bara om placeringen som jag skrivit om i en annan tråd. (Tyvärr inga svar!! -cry-.gif )

Jag har faktiskt bestämt att detta är mitt sista hus. Har flyttat 16 gånger i mitt liv och nu vill jag slå rot ordentligt. Har bott både inom- och utomlands. Därför har jag köpt ett enplanshus med stor tomt. Om jag så blir gammal (vilket jag hoppas) eller rent av handikappad eller rullstolsburen (vilket jag förstås inte hoppas) kommer jag att behålla detta boendet.

Att vara "rotlös" är något som alla som bor i sin ursprungliga trygghet med gamla vänner och släktingar inte förstår. Hur jobbigt det faktiskt kan vara. Usch, vad patetiskt det lät. whist.gif
johan1983
CITAT (Ewa L @ 30-05-2013, 11:13) *
Jättebra råd Johan om att skaffa nytt träd och det är på G. Lite osäker bara om placeringen som jag skrivit om i en annan tråd. (Tyvärr inga svar!! -cry-.gif )

Jag har faktiskt bestämt att detta är mitt sista hus. Har flyttat 16 gånger i mitt liv och nu vill jag slå rot ordentligt. Har bott både inom- och utomlands. Därför har jag köpt ett enplanshus med stor tomt. Om jag så blir gammal (vilket jag hoppas) eller rent av handikappad eller rullstolsburen (vilket jag förstås inte hoppas) kommer jag att behålla detta boendet.

Att vara "rotlös" är något som alla som bor i sin ursprungliga trygghet med gamla vänner och släktingar inte förstår. Hur jobbigt det faktiskt kan vara. Usch, vad patetiskt det lät. whist.gif


Det är svårt att ge dig tips om placering så här. Det hade varit skillnad om jag stod bredvid dig i din trädgård. Då hade jag sagt "titta här, där är sol från morgon till kväll, det är bra jord och gräv en så här stor grop osv osv".
Men försök, vad vill du ha för hjälp med placeringen?

Jag förstår vad du menar, vi har köpt ett hus och jag har sagt att oavsett vad som händer så lämnar inte det huset familjens ägo, det spelar ingen roll om vi tillfälligt vill flytta någonstans, då hyr vi ut det.

Jag förstår vad du menar, vi har sålt tre hus, i efterhand tänker jag på vad vi har gjort med pengarna när vi har sålt husen, det har blivit bilar osv. det hade lönat sig både ekonomiskt och känslomässigt att behålla husen.

Släktingar till mig bor i bostadsrätt, dom är mellan 90 och 100 år gamla, hade dom bott i hyresrätt så hade dom förmodligen hamnat på vårdhem för längesedan, men tack vare att dom äger sitt boende så har dom bott kvar. Så absolut, stå på dig och bo hemma så länge du orkar i framtiden, gör hemmet till ditt eget.

Då kan man exempelvis sätta ett Reine Claude träd som ger frukt om 10-15 år. Då säger man till sig själv att man har bestämt sig. Jag köpte ett förra året, satte det i en stor hink och har fortfarande inte bestämt mig för vart jag ska ställa det :-)
johan1983
Ps. En anledning som gör att vi inte kommer att sälja huset är att förmodligen så kanske trädgården har blivit lite... anpassad till mina behov, du har kanske läst mina trådar och hur mycket jag har planterat. Det är inte alla som är intresserade av sex-sju olika sorters vinbär och åtta sorters plommon
Ewa L
Jag är lite av samlare så när jag insåg att jag skulle sälja förra huset grävde jag upp och delade massor av perenner. 82 krukor som ställdes ner i pallkragar. Upp till 4 sorters perenner/kruka. Otroligt många klarade flytten.

Jag misstänkte nämligen att de nya köparna mer eller mindre skulle asfaltera hela tomten. I alla fall stenlägga. Trots att de nekade. Nåja, det är mer än 25 mil härifrån... Och det är väl det som är den stora fördelen. Jag har flyttat ganska långa sträckor och sluppit se husen efteråt.
Men jag förstår precis hur du känner inför din underbart stora köksträdgård och de många olika sorterna.

- - -

Frågan när det gäller det nya trädet är ffa utrymmet. Sol är det ifrån 9 på morgonen tills den går ner. De andra träden skuggar inte utom när solen står väldigt lågt tidig vår och sen höst.
Tänkte också att det skulla läas av de 4 befintliga träden + den 4 meter höga häggmispelhäcken några meter bakom.

Men jag vet inte om utrymmet i mitten räcker. 6 meter mellan samtliga träd = ~3 m från nya trädet om det ställs i centrum av fyrkanten.
Blir det för nära de uppväxta träden? Och hur långt går de trädens rötter in i centrum?
I värsta fall kan jag "offra" de två högra träden, men helst inte.
johan1983
Jag vet inte om jag kan hjälpa dig utan att se det. Det känns som att jag ger tips och råd om något som jag kanske inte alls skulle säga om jag såg din trädgård. Jag kanske hade sagt "klart att du inte skall offra dom där fina träden". Så det är svårt att uttala en dödsdom utan att veta :-)

Beklagar att jag inte har svarat tidigare, jag har jobbat mycket
Ewa L
No sweat!
Jag skrev i den andra tråden... Velig är bara förnamnet.
johan1983
CITAT (johan1983 @ 18-08-2012, 20:16) *
Jag undrar också. Vilken plommonsort är detta?


Ingen som har en gissning?
johan1983
CITAT (johan1983 @ 18-08-2012, 20:16) *
Jag undrar också. Vilken plommonsort är detta?


Kan det vara opal?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon