Full version: Grillaska
niggle
Hur är det med aska från grillen, egentligen?
Ska man lägga sådant i komposten? Jag har förstått att det finns olika "skolor".
kerstinbern
Nej, det finns nog inga olika skolor. De allra flesta producerar inte speciellt många liter aska från grillen på ett år, även om man grillar väldigt mycket!

Däremot kan man ju få mycket större mängder vedaska från en vedpanna.

Det förekommer väldigt många konstiga frågor när det gäller komposter, t ex om man skall slänga apelsinskal i komposten! Hur många kg apelsinskal genererar ett hushåll per år?
niggle
Fast i vårt fall blir det ganska mycket. Dels för att vi är många, men också att vi gillar grille.
Men min undran var nog mer om det tillför något. Jag försöker lägga sådant i komposten som tillför. Det är ju ingen soptipp.
Citrusskal...... tja, jag äter en grapefruit i princip varje morgon. På ett år blir det en rejäl hög, och med tanke på hur besprutade citrusar är, så.....
Mia i trädgården
Jag läste att aska (vedaska och jag antar grillkolsaska) höger pH-värdet i komposten så mycket att kvävet ombildas till amonika genom kemisk reaktion och avgår till luften. Då förlorar man kvävet i komposten vilket är synd eftersom det är bra för växterna. Jag ä ringen kemist så jag har en liten brasklapp för ev missförstånd o dålig kemisk förklaring.

Så rekommendationen är att man inte skall lägga det i komposten utan hellre direkt på växterna. Särskilt fruktträd och bärbuskar mår bra av aska som innehåller mycket kalium vilket är bra för frukt- och bärbildning o skyddar växterna under vintern för köldskador genom att celler inte sprängs så lätt vid minusgrader.
kerstinbern
CITAT (niggle @ 20-08-2012, 19:02) *
Fast i vårt fall blir det ganska mycket. Dels för att vi är många, men också att vi gillar grille.
Men min undran var nog mer om det tillför något. Jag försöker lägga sådant i komposten som tillför. Det är ju ingen soptipp.
Citrusskal...... tja, jag äter en grapefruit i princip varje morgon. På ett år blir det en rejäl hög, och med tanke på hur besprutade citrusar är, så.....


Om en grapefrukt per dag är mycket så är komposten alldeles för liten!
EsterM
Hej,
vi grillar också rätt mycket och jag brukar hälla askan i hushållskomposten. Det verkar som om komposten stannar av tillfälligt vid de tillfällena, men den kommer snabbt igång igen. För övrigt så komposterar jag allt matavfall och tömmer också marsvinsburen i hushållskomposten.
Ester
Eva i Västerås
CITAT (niggle @ 20-08-2012, 20:02) *
Citrusskal...... tja, jag äter en grapefruit i princip varje morgon. På ett år blir det en rejäl hög, och med tanke på hur besprutade citrusar är, så.....


Jag återkommer igen, har tjatat om detta förr:
Om du äter besprutad frukt, med vad det innebär för odlarna och vad du får i dig när du äter dom, så kan du absolut lägga skalen i komposten. Att kasta dom i soporna är att sila mygg och svälja kameler. Men citrusoljorna är besvärliga för nedbrytare, även om det är organiskt odlad frukt. Skalhalvor går jättebra, men jag har plockat upp odelade apelsiner som legat ett år i komposten. Skalet är mögligt men helt.

Aska ska tillföras i kompost eller runt växter som salt i maten eller florsocker på semlan. Lite o tunt.
Annars blir pH-höjningen alltför chockartad. Träkol däremot är suverän "konsistensgivare". Googla på "Terra Preta".
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon