Full version: Aronia
Krolliljan
Var på Blomsterlandet och köpte en aronia ( och en förra veckan).
Vad gör ni med bären?
kerstinbern
Jag har försökt göra sylt, frusna bär som blandades med äpple. Men jag gav upp, njut av höstfärgerna!
Eva 33c
Jag har testat allt och gett upp precis som föregående talare smile.gif
Aronians bär har en bestämd arom när de är färska, men de är för sträva för att njutas naturell i större mängd. Men så fort de tillagats på något sätt så försvinner all smak. Saft på bara aronia blir världens vackraste sockervatten. För aronians främsta användningsområde tror jag är just som livsmedelsfärg. De ska visst vara nyttiga också. De bär jag torkade är lite användbara trots allt, som medicin kanske. De är mindre sträva än förska bär är, och har kvar en del av sin arom. Ser ut som små russin och kan blandas i musli eller gröt. Men nån kulinarisk sensation är det inte.
MEn vacker buske och fåglarna tror jag gillar bären.

Alla recept jag hittat på aronia sylt/saft osv går ut på att de ska blandas med svarta vinbär. Tror jag det, svart vinbär har ju smak så det räcker att dela med sig av! Men varför man skulle vilja spä ut dem med aronia vet jag inte....
Krolliljan
En kompis skickade just denna länken till mig
Likören ska jag nog testa.
Eva 33c
CITAT (Krolliljan @ 22-10-2012, 18:49) *
En kompis skickade just denna länken till mig
Likören ska jag nog testa.

Intressant länk, den bekräftar egentligen mina erfarenheter. Det är mest den utsökt vackra färgen och nyttigheten som betonas. Smakmässigt måste det tillsättas något. Med lite vodka och socker kan kanske det mesta gå ner smile.gif
Torkade bär är nog den nyttigaste formen. Då behövs inget tillsatt socker.
Jag tycker det är synd att ett så nyttigt bär smakar så trist. Speciellt som busken är både lättodlad, vacker och mycket rikgivande på extremt lättplockade bär.

oliv
Jag tillsätter dem råa i müsli tillsammans med annat gott! 000.gif
Eva 33c
CITAT (oliv @ 25-10-2012, 09:34) *
Jag tillsätter dem råa i müsli tillsammans med annat gott! 000.gif

Det gör jag också då och då, även i gröten. Färska under säsong och sedan de torkade. Men visst gör man det för den omtalade nyttighetens skull, inte för den kulinarisk upplevelsen? smile.gif Eller?
oliv
CITAT (Eva 33c @ 25-10-2012, 09:45) *
Det gör jag också då och då, även i gröten. Färska under säsong och sedan de torkade. Men visst gör man det för den omtalade nyttighetens skull, inte för den kulinarisk upplevelsen? smile.gif Eller?



Ja, de är ju så små så de smakar inget. Men att ha tillgång till färska vitaminer när alla andra bär är slut tycker jag är bra! För de är nog de sista bären i min trädgård, tillsammans med ett och annat hösthallon. rolleyes.gif
Krolliljan
CITAT (Eva 33c @ 25-10-2012, 09:45) *
Det gör jag också då och då, även i gröten. Färska under säsong och sedan de torkade. Men visst gör man det för den omtalade nyttighetens skull, inte för den kulinarisk upplevelsen? smile.gif Eller?

Hur gör du när du torkar dem. Har du dem i ugnen?
EKLO
Jag har själv ingen aroniabuske, men vet att man odlar den stort kommersiellt i bl a Ryssland - för sylt (att ha i te) mest, tror jag, men säkert annat också.
Påminner mig ett uråldrigt nummer av Allt om Mat där det fanns en flersidig artikel om aronia, med recept. Kanske går att söka i deras arkiv på nätet?
Eva 33c
CITAT (Krolliljan @ 26-10-2012, 08:55) *
Hur gör du när du torkar dem. Har du dem i ugnen?

Nej, bara lufttorkning på en hylla i tvättstugan. Jag gjorde ett år en liten anordning för undervärme till frösådder. En frigolitplatta (60x60cm), tejpade fast en "terrarie-sladd" (köpte en för 200kr ca på zoo-affären. Den har inbygd termostat så det blir kanske 25-30 grader eller så la ugnsfolie uppepå, för värmespridningens skull.

Det visade sig vara en kanonplats att torka saker på! Den lilla extra värmen gör att torkningen kommer igång kvickt. Aronia bären la jag helt enkelt i klasar uppe på detta och de blev som små russin. Har fortfarande kvar från 2011, i år klippte hjag ner min häck och fick inga bär.
Anna-Karin Lundberg
Jag köpte en aronia när jag var på resa i Norge, det var en "bär-aronia" som hette Moskva. Skulle inte ha sura bär utan såna som passade för att äta och var en av de mest antioxidantrika bären som fanns.

Ännu har jag inte fått bär på busken, så jag vet inte hur de smakar, men jag tänkte mig att frysa bären och ta en näve på gröten eller i smoothie ihop med vinbär och annat. Då mest för att de är så nyttiga och jag hoppas att de inte smakar illa, för då spelar det ingen roll hur nyttiga de är, då äter jag dem förstås inte.

När man kokar bär så försvinner mycket av det nyttiga, och om det inte blir nån smak kvar, då undrar man vad som är poängen. På lappen till busken jag köpte stod att den kunde användas till sylt, saft och vin, men det stod inget om hur mycket smak det blev kvar, eller om det bara blev färg, haha.
Eva 33c
Du måste rapportera om smaken sen. För om man kan få en aronia med mindre sträva (för de är sträva, inte sura alls) så skulle jag absolut kunna tänka mig att införskaffa en sån. För som sagt, de har en god arom som färska...
Någonstan läste jag att de har ett bra pektininnehåll, så det kan ju vara idé att blanda med dom om man gör gele och sånt. Vi äter inget sånt så det har jag inte testat.
Sen hittade jag detta på wikipedia:
"Juice from these berries is astringent and not sweet, but high in vitamin C and antioxidants. The berries can be used to make wine, jam, syrup, juice, soft spreads, and tea. In the U.S., aronia berries are used in mass-marketed juice blends for color and marketed for their antioxidant properties. The Voruta label exports a Chokeberry wine from Lithuania. In Poland they are dried to make an herbal tea. The tea is usually a blend with other more flavorful ingredients including blackcurrant. Aronia is also used as a flavoring or colorant for beverages or yogurts."

Greta i Österbotten
Jag har gjort saft av mina aronia bär.Endast aronia blir inte så gott.Saften blir bättre om man tillsätter pressad citronsaft och blandar i äppel eller annan frukt t.ex plommon.
Krolliljan
Vilken massa bra tips tummenupp.gif
Ska prova både det ena och det andra nästa år.
Klint
vi har skrivit om Aronia förr det är jag nästan säker på (kan ha varit på AoT men tror inte det) kolla receptavd. Mamma har Aronia som häck och råa är bären riktigt dåliga,men sylten är god! Frågade mamma hur hon gjorde men va svara hon då jo -Jag gör som vanligt när jag gör sylt
och.....jaja jag har iallafall ätit sylt till vaniljglass och även till kött tycker den är jättegod bäst till glassen.
Har även sett att man använder kanel och (ja nu står det still den där spritdrycken på äpplen som Beck gillar om ni vet) ska kolla runt lite men det går att göra god sylt och den är jättenyttig!
Anna-Karin Lundberg
Här kan man läsa lite: http://voices.yahoo.com/aronia-melanocarpa...igh-696486.html och här: http://livelonger.hubpages.com/hub/aronia

Det är spännande tycker jag och det finns ju fler olika slags bär som kallas "super fruit" pga av deras ovanligt hälsosamma innehåll. Och när man tänker efter, från början så åt nog människan mer bär än vi gör nu. Vi var ju samlare och plockade i oss allt som fanns, även om det inte var stora söta och saftiga äpplen. Jag tror våra kroppar är gjorda för att äta bär bara att vi har "glömt bort" det.
Krolliljan
Ja, jag är lite intresserad av "nya" bär.
Sylvia
Det finns även bäraronia, Aronia prunifolia 'Viking' och den finska sorten 'Karhumäki' som åtminstone går att beställa från Blomqvist Plantskola om den inte finns att få tag på i din plantskola.

Om man får tag i boken Trädgårdens bär, skriven av ovannämnda plantskolans ägare Leif Blomqvist, så finns där många recept. Men i alla konstateras det att det behövs citronsyra eller andra syrliga bär vid tillagning. Där finns recept på aronia-ostpaj, aroniapaj, aronia-äppelkaka, saft, sylt, marmelad, aronia-appelmos, aronialikör mfl.
kerstinbern
Ja, jag tror också att det måste vara skillnad mellan olika sorter. För de aroniabär jag har plockat, hjälpte det varken att blanda med äpple eller tillsätta citronsyra för att få ätliga.
Krolliljan
Den uppstammade jag köpte är en Viking. Den har lite större bär än busken.
Kerstin J-M
Jag har gjort både sylt, saft och likör i ett par år nu och är rätt nöjd med resultatet. Man kan sätta till lite lime eller citron till sylten, och när det gäller likör så blir det godare med mörk rom än med vodka + lite limeskal som får vara med några veckor (halva lagringstiden) innan jag tillsätter vit sirap.
Jag fick information från Blomsterlandet att det finns olika sorter av aronia, vissa lämpar sig bäst enbart som prydnad, medan andra, som är senare framodlade, är bättre när det gäller att ta vara på bären. En aronia jag har är "Viking", den andra har jag tyvärr inte sortnamnet på.
Det låter intressant att torka bären, jag gillar ju torkade bär i müsli, får tänka på det till nästa år.
Och vill man inte plocka bären så är fåglarna förtjusta i dem...
LeffePJ
Av de bär, som inte koltrasten lyckades ta, kokade jag jättegod sylt. Kokar bären med en vaniljstång. Tillsätter syltsocker. Mixar de kokta bären. Lycka till!!
havasi60
Jag brukar äta direkt från trä´n. Man måste veta...Aronia innehåller mest antocyaniner, en stark antioxidant, som skyddar mor åderförkalkning.
Innehåller mycket C vitamin och Kalcium. Stärker lever och njurar, samt bromsar åldrandet. Mycket nyttig bär!
Karin Nilsson Jungermann
Ja, bären är mycket nyttiga, men inte så goda att äte som de är, tycker jag
jag och vänner har provat göra mycket koncentrerad saft - koka bären med lite vatten, socker, pressa ur saften och sila. Mycket god. Ej så hållbar, men en vecka i kylen klarar den. Ej provat frysa. Större mängder kan man säkert ånga i saftmaja.
MEN - det gäller att hinna före fåglarna - förra året i mitten av aug, i år redan slutet juli som de var mogna.
rauz
http://matkalkyl.se/se-aronia.php
Krolliljan
Vilken bra länk. tummenupp.gif
Jag har just suttit och slagit in både det ena och det andra.



Och ännu fler bra tips på vad man kan göra med bären. thanks.gif
Nu har jag tre buskar. smile.gif
NiklasTyreso
CITAT (kerstinbern @ 29-10-2012, 16:05) *
Ja, jag tror också att det måste vara skillnad mellan olika sorter. För de aroniabär jag har plockat, hjälpte det varken att blanda med äpple eller tillsätta citronsyra för att få ätliga.


I bostadsområdet bredvid växer massor med söt och god aronia. På hösten tar jag en näve och smaskar i mig när jag går förbi. Smaken är mildare än blåbär, men härligt söta.

Jag ska fösöka fröså bär för skoj skull. De borde vara stratifierade nu i den här kylan.
skorpan2009
CITAT (Krolliljan @ 22-10-2012, 14:18) *
Var på Blomsterlandet och köpte en aronia ( och en förra veckan).
Vad gör ni med bären?



Hej!
Jag vill bara tala om att det blir väldigt god saft på Aroinabären. Har också gjort marmelad på Aroniabär, blandade dem med Björnbär....Supergott. Man kan även mosa dem med lite socker och äta under vinterhalvåret. Ett riktigt nyttigt bär! Saften rekommenderar jag Starkt!

Gör så här
Koka bär och vatten under lock på svag värme till bären skrupnat helt och avgett all saft, ca 15 min.
Sila av saften genom silduk, låt självrinna, rör eller
kläm inte.
Mät saften, häll tillbaka den i grytan och tillsätt rätt mängd socker.
Koka upp, ta grytan från värmen och skumma väl.
Rör ut bensoaten i lite av saften, häll i grytan och rör om.
Fyll på rena, varma flaskor, på med kork genast.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon