Jag vill försöka mig på att göra egen hårdost, men börjar nog med mozzarella för något enklare... Inte helt kopplat till råvaror från en trädgård men hoppas ändå att någon har erfarenhet av detta här =)
Jag förstår de tekniska och teoretiska aspekterna för hur man gör ost, men vill få praktiska tips så det går bra när jag sedan testar göra egen ost!
Behövs detta, eller något annat också/istället?
Mjölk, lågpastöriserad
Startkultur av mjölksyrabakterier; sänka pH för hållbarhet, samt smak?
Citronsyra, för en snabbare pH-sänkning?
Lipas; för att spjälka fett vilket ger smak?
Kalciumklorid; högre utbyte vid användandet av pastöriserad mjölk? Är det bara därför?
Löpe; ystningen
Saltlake
(P roqueforti)
Eva-Helene
11-02-2013, 16:14
Kolla på
Ostforum.
Till storhelger brukar jag göra Vitost (där jag bor nu kallas den för Ko-ost). Den är väldigt enkel att göra, efter ystning packas ostmassan i en fuktig linnehandduk som placeras i en trådsil, silen läggs på en skål och en tyngd placeras ovanpå ostmassan. Detta får stå i kyl över natten. Till osten serveras av tradition vispad grädde smaksatt med messmör, men det är gott med t.ex. chutney också.
Mozarella är besvärligare att göra - och man får inte vara käslig för värme när man gör den! Det är jag...