Christa
Skulle var intressant att få höra hur ni hanterar mat med utgånget datum. Ni som spar den till den faktiskt blir dålig - hur länge brukar den hålla sig?

Jag använde mjölk igår som hade bäst före 31/12 och den var helt ok.
hattstugan

Luktar och smakar! Finns ingen anledning att slänga mat/dryck bara för att bäst före datum är passerat!

Vi slänger på tok för mycket fullt ätbar mat i det här landet!
Myosotis
Bäst-före-datum är inte mycket att bry sig om. Kött ska man vara försiktig med förstås men jag kan inte begripa vad det är för vits med datum på t.ex. socker, ris eller knäckebröd. Jag köper Åsens mjölk som inte är homogeniserad, den har blivit dålig en enda gång under alla år och det var när jag var bortrest. Ändå är det svårt att göra av med 2l och den står ibland för varmt.
Ägg behöver inte ens förvaras i kylen sägs det, fast jag gör det i alla fall och det ökar hållbarheten ytterligare. Äggen från mina egna höns spar jag tills de är 2 månader gamla, då är de aldrig dåliga. Två gånger måste det ha varit en osynlig spricka i ägget och då blev de dåliga mycket tidigare.
Grädde blir det klumpar i men den är inte dålig för det. Yoghurt har jag nog aldrig varit med om att det blivit dåligt, men däremot kvarg en gång, den verkade må bra och luktade gott men det skar sig när jag blandade den med citron så jag slängde den för säkerhets skull. Möglig ost slänger jag fast jag har hört att man kan skära bort men det vågar jag inte. Allt som inte är mögligt men gammalt eller tveksamt går till hönsen. De får inte mycket matrester här!
Te och kaffe tappar arom, då får man ta lite mer. Jag har bakat med uråldrigt mjöl, men både bakegenskaper och vitamininnehåll försämras nog, för till surdeg ska man ta färskt mjöl och det måste ju betyda något.
Svenskarna har saker i kylskåpet som inte ska vara där: olivolja, honung, bananer... Gammal honung förresten, den kristalliserar och kan bli stenhård.

Monarda
Jag är nog lite nojig och använder inget där datum passerats och det åker ut till skatorna. Men jag har aldrig förstått varför hårdost ska ha ett bäst före så det struntar jag faktisk i.
Christa
CITAT (Myosotis @ 14-01-2013, 17:13) *
Bäst-före-datum är inte mycket att bry sig om. Kött ska man vara försiktig med förstås men jag kan inte begripa vad det är för vits med datum på t.ex. socker, ris eller knäckebröd. Jag köper Åsens mjölk som inte är homogeniserad, den har blivit dålig en enda gång under alla år och det var när jag var bortrest. Ändå är det svårt att göra av med 2l och den står ibland för varmt.
Ägg behöver inte ens förvaras i kylen sägs det, fast jag gör det i alla fall och det ökar hållbarheten ytterligare. Äggen från mina egna höns spar jag tills de är 2 månader gamla, då är de aldrig dåliga. Två gånger måste det ha varit en osynlig spricka i ägget och då blev de dåliga mycket tidigare.
Grädde blir det klumpar i men den är inte dålig för det. Yoghurt har jag nog aldrig varit med om att det blivit dåligt, men däremot kvarg en gång, den verkade må bra och luktade gott men det skar sig när jag blandade den med citron så jag slängde den för säkerhets skull. Möglig ost slänger jag fast jag har hört att man kan skära bort men det vågar jag inte. Allt som inte är mögligt men gammalt eller tveksamt går till hönsen. De får inte mycket matrester här!
Te och kaffe tappar arom, då får man ta lite mer. Jag har bakat med uråldrigt mjöl, men både bakegenskaper och vitamininnehåll försämras nog, för till surdeg ska man ta färskt mjöl och det måste ju betyda något.
Svenskarna har saker i kylskåpet som inte ska vara där: olivolja, honung, bananer... Gammal honung förresten, den kristalliserar och kan bli stenhård.


Ja bananer i kylen är ingen hit. Olivolja kan vi inte ha i kylen för då rinner den inte. Honung däremot har jag i kylen för den kan jäsa ibland och jag har honung som stått sedan 2005.

Är kvarg och keso samma sak? Keson brukar bli översyrad när den stått öppnad för länge men jag brukar äta den ändå. Så länge den luktar ok så är det nog ingen fara.

När det gäller mjöl är jag lite osäker. Som du skriver så skall det ju vara färskt egentligen och en del menar att man skall mala det själv. Vi har faktiskt funderat på att köpa en handdriven kvarn. Jag brukar i alla fall sticka ner näsan så fort jag öppnar påsen och luktar det härsket så slänger jag det. Ris luktar också härsket när det blir för gammalt. När det gäller riset kanske det egentligen räcker att skölja det ordentligt.

Torkade ärter och bönor verkar dock hålla sig i evighet.

Gammalt neskaffe kan det som väv i. Är det någon som vet vad det är?

CITAT (Monarda @ 14-01-2013, 17:21) *
Jag är nog lite nojig och använder inget där datum passerats och det åker ut till skatorna. Men jag har aldrig förstått varför hårdost ska ha ett bäst före så det struntar jag faktisk i.


Oöppnade hårdostar brukar hålla sig långt efter utgånget datum. Jag såg massor av helt fina hårdostar som slängts en gång. Sorgligt att se.
Myosotis
CITAT (Christa @ 14-01-2013, 17:34) *
Är kvarg och keso samma sak?

Nej, kvarg är kvarg wink.gif Keso (som väl egentligen är ett varumärke) är ju så där grovkornigt sick.gif

Kvarg

CITAT
Kvarg är färskost av surmjölk, koagulerad med mjölksyrebakterier, till skillnad från cottage cheese, som är färskost av vanlig mjölk, koagulerad med löpe.

malcolm
Jag låter lukt, smak och syn avgöra vad som skall kastas, mögelprickar på hårdost hyvlar jag bara bort om det inte äfr för mycket men osten som blir kvar använder jag sedan till gratänger och liknande. "Gammal" mjölk brukar fungera till matlagning och bakning om den inte är allt för gammal. Fisk är jag dock noggrannare med för där märks det verkligen om det gått över bäst före.
andersen
Jag skiljer på bäst före, och sista förbrukningsdagen, dvs kött, fisk, som har sista förbrukningsdagen som har passerat äter jag inte av, men mat med bäst före som har passerat smakar jag och luktar jag av, och äter om det smakar och luktar bra.
*Stintan*
Här slängs inget eftersom jag äter upp maten innan den blivit för gammal eller dålig. Handlar bara en gång i månaden och så fryser jag ner det som inte går åt första veckan.
Gita
CITAT (Christa @ 14-01-2013, 16:44) *
Skulle var intressant att få höra hur ni hanterar mat med utgånget datum. Ni som spar den till den faktiskt blir dålig - hur länge brukar den hålla sig?

Jag använde mjölk igår som hade bäst före 31/12 och den var helt ok.

Det är väl bara att låta lukt, smak och sunt förnuft avgöra, eller hur?
Gita
Christa
CITAT (Gita @ 14-01-2013, 18:54) *
Det är väl bara att låta lukt, smak och sunt förnuft avgöra, eller hur?
Gita


När det gäller kött är jag nog lite feg fast jag har vid flera tillfällen varit med om att kött luktat illa när det varit flera dagar kvar till sista förbrukningsdag.

Är det ok att äta även köttfärs om den passerat datumet men luktar gott? Det sägs ju att köttfärs är extra känsligt.

En handlare där jag bodde tidigare slängde all köttfärs som han inte lyckats sälja samma dag som han malt det men det tyckte jag var att gå till överdrift.
*Stintan*
CITAT (Christa @ 14-01-2013, 18:59) *
När det gäller kött är jag nog lite feg fast jag har vid flera tillfällen varit med om att kött luktat illa när det varit flera dagar kvar till sista förbrukningsdag.

Är det ok att äta även köttfärs om den passerat datumet men luktar gott? Det sägs ju att köttfärs är extra känsligt.

En handlare där jag bodde tidigare slängde all köttfärs som han inte lyckats sälja samma dag som han malt det men det tyckte jag var att gå till överdrift.


Köttfärs är känsligt ja. Har du ingen frys.
andersen
CITAT (Christa @ 14-01-2013, 18:59) *
När det gäller kött är jag nog lite feg fast jag har vid flera tillfällen varit med om att kött luktat illa när det varit flera dagar kvar till sista förbrukningsdag.

Är det ok att äta även köttfärs om den passerat datumet men luktar gott? Det sägs ju att köttfärs är extra känsligt.

En handlare där jag bodde tidigare slängde all köttfärs som han inte lyckats sälja samma dag som han malt det men det tyckte jag var att gå till överdrift.


Handlaren får inte sälja köttfärs som sista förbrukningsdagen har passerat, och jag TROR att butiksmalet kött har två dagars stämpling, så det kan nog vara svårt att sälja andra dagen.
*Stintan*
CITAT (andersen @ 14-01-2013, 19:09) *
Handlaren får inte sälja köttfärs som sista förbrukningsdagen har passerat, och jag TROR att butiksmalet kött har två dagars stämpling, så det kan nog vara svårt att sälja andra dagen.


fel...
andersen
CITAT (*Stintan* @ 14-01-2013, 19:15) *
fel...


Vad är fel?
mamamaggan
Luktar och smakar . En del saker , typ kött , köttfärs , fisk och skaldjur , är jag mer noggrann med .
*Stintan*
CITAT (andersen @ 14-01-2013, 19:27) *
Vad är fel?


Ångrade mig bara flirting.gif
Christa
CITAT (*Stintan* @ 14-01-2013, 20:26) *
Ångrade mig bara flirting.gif


Ööööh?
*Stintan*
CITAT (Christa @ 14-01-2013, 20:28) *
Ööööh?


Vadå öhhh?? Råkade klicka på skickaknappen utan att jag skrivit något, ett feluppskick alltså.
gnon49
Beror nog på vad det är för mat. Kött o köttfärs av alla de slag åker alltid direkt i frysen efter inköp. Pålägg hinner inte bli gammalt hos mig. Bröd tar jag fram ur frysen för dagsbehovet. Slänger ytters sällan någonting. Sist tror jag det var några tomater. Annars köper jag enbart frysta grönsaker i storpack. Halva priset för varor som är nära sista bästföre köper jag en hel del av. Handlar bara en gång i veckan.
omk
CITAT (mamamaggan @ 14-01-2013, 20:18) *
Luktar och smakar . En del saker , typ kött , köttfärs , fisk och skaldjur , är jag mer noggrann med .

+1.

Skiljer på "sista förbrukningsdag" och "bäst-före" (som någon annan också skrev om). Båda kan vara helt ätbara, men man får en hum om färskheten.

Motti
Om något ligger och blir för gammalt här någon gång så går det oavkortat till våra Kråkor lika så allt köttputs som blir , mjölken blir aldrig för gammal här för jag har en man som dricker mjölk som en kalv wink.gifså det slängs sällan mat i soporna här .Pasta och köttfärs sås fryses in och blir pastagratäng oftast eller blir det matlådor till gubben .
malcolm
Bröd är jag mycket känslig mot, minsta mögelprick så åker det i soporna. Jag brukar känna redan någon dag innan om det är mögel på gång.
Christa
CITAT (malcolm @ 14-01-2013, 23:50) *
Bröd är jag mycket känslig mot, minsta mögelprick så åker det i soporna. Jag brukar känna redan någon dag innan om det är mögel på gång.


Ja mögel i bröd bildar skadliga ämnen så det är inget man skall äta. Det finns ju inte bara där man ser det som du själv har märkt.

Äpplen kan visst också ha ett mögel som producerar skadliga ämnen och där har jag funderat på om det är just den sorten som gör att det smakar mögel i hela äpplet. Det sägs ju att man skall slänga allt äppelmos om det är mögel överst men jag undrar om det verkligen har spritt sig om det smakar bra när man tagit bort dom översta centimetrarna.

När det gäller äpplen så är det en sorts mögel som gör att hela äpplet smakar förfärligt medan andra är hur goda som helst om man tar bort det dåliga. Jag har inte alltid hunnit hålla takten när det gäller att ta hand om mina egna äpplen därför har jag ställts inför detta spörsmål.
Whiskuchi
CITAT (Myosotis @ 14-01-2013, 18:18) *
Nej, kvarg är kvarg wink.gif Keso (som väl egentligen är ett varumärke) är ju så där grovkornigt sick.gif

Kvarg

Gud vad dumt att citaten du hade med försvinner när jag citerar, wiki påstod iaf att kvarg koaguleras med mjölksyrebakterier.
Arla har löpe i sin kvarg också, tror att de är ganska ensamma om det.
Elisabeth-Västkustkolonisten
Kvarg är också mycket bra som omläggning vid en inflammation
Anma
CITAT (Myosotis @ 14-01-2013, 18:18) *
Nej, kvarg är kvarg wink.gif Keso (som väl egentligen är ett varumärke) är ju så där grovkornigt sick.gif

Kvarg


Arlas variant av kvarg heter Kesella.
Myosotis
CITAT (Whiskuchi @ 15-01-2013, 09:35) *
Arla har löpe i sin kvarg också, tror att de är ganska ensamma om det.

Jaså, det visste jag inte!

CITAT (Christa @ 15-01-2013, 08:10) *
När det gäller äpplen så är det en sorts mögel som gör att hela äpplet smakar förfärligt...

Men vad äckligt sick.gif det har jag aldrig råkat ur för som tur är. Men jag slutade köpa physalis när de alltid smakade mögel. Jag upptäckte att det var stjälkfästet så om man tog bort det gick de att äta, men när jag ser physalis nu får jag direkt mögelsmak i munnen så jag har tappat intresset.
Eva i Skåne
Ang physallis Myo så hittade jag skalade sådana i förpackning på Ica. Dom smakade bra alla.
Myosotis
Ja, jag har ätit såna som varit okej sen men jag har bara tappat lusten att köpa och riskera att bita i en sån igen.
Christa
CITAT (Myosotis @ 15-01-2013, 13:59) *
Jaså, det visste jag inte!
Men vad äckligt sick.gif det har jag aldrig råkat ur för som tur är. Men jag slutade köpa physalis när de alltid smakade mögel. Jag upptäckte att det var stjälkfästet så om man tog bort det gick de att äta, men när jag ser physalis nu får jag direkt mögelsmak i munnen så jag har tappat intresset.


Du kan ju odla gyllenbär så får du egna physalis. Lite höneskit och en bra växtzon så självsår dom sig och kommer tillbaka år från år. Lätt som en plätt!
Myosotis
Jag har gjort det men i år blev det inte av.
Christa
CITAT (Myosotis @ 15-01-2013, 17:07) *
Jag har gjort det men i år blev det inte av.


Kom dom inte tillbaka av sig själva då? En förutsättning för det är förståss att man missat och skörda några frukter så fröna hamnat i jorden. Hos en granne som sådde gyllenbär spred dom sig som ogräs och hon skördade i åratal tills hon tröttnade på dom och rensade bort alltihop.

Hos mig har det kommit en del småplantor men jorden har varit dåligt gödslad så dom återkom bara i två år och med väldigt små plantor.
Myosotis
CITAT (Christa @ 15-01-2013, 17:11) *
Kom dom inte tillbaka av sig själva då? En förutsättning för det är förståss att man missat och skörda några frukter så fröna hamnat i jorden...

Nej, jag testade inte att missa. Enligt min erfarenhet är det svårt att få mogna frukter på en säsong så det går inte alls på friland. Övervintrade en stor ful bytta med en skranglig hemsk physalis i fjor, inte speciellt kul. Enda gången jag lyckats riktigt bra var när jag bodde i lägenhet, jag sådde på hösten, övervintrade den lilla plantan inomhus och fick sedan en helt fantastisk skörd på balkongen. Har alltid tänkt att jag skulle så på hösten igen men glömmer det varje år.

Du säger gyllenbär, jag känner inte till det namnet. Är det inte riktigt samma sak kanske som när man tar frön från köpephysalis?
Christa
CITAT (Myosotis @ 15-01-2013, 17:39) *
Nej, jag testade inte att missa. Enligt min erfarenhet är det svårt att få mogna frukter på en säsong så det går inte alls på friland. Övervintrade en stor ful bytta med en skranglig hemsk physalis i fjor, inte speciellt kul. Enda gången jag lyckats riktigt bra var när jag bodde i lägenhet, jag sådde på hösten, övervintrade den lilla plantan inomhus och fick sedan en helt fantastisk skörd på balkongen. Har alltid tänkt att jag skulle så på hösten igen men glömmer det varje år.

Du säger gyllenbär, jag känner inte till det namnet. Är det inte riktigt samma sak kanske som när man tar frön från köpephysalis?


Det är inte samma sak och det är lurit att köpa frön från fröfirmor också. Det kan stå fel på påsen. Det är gyllenbär som självsår sig och mognar ut ordentligt. Plantorna blev låga och 1 meter breda. Grannen hade köpt en planta i en affär och den såg helt annorlunda ut och tog lång tid på sig att få mogna bär trots växthus. Finns nog flera trådar om det i "köksträdgården". Sök på gyllenbär.
Myosotis
Aah tack, det låter lovande smile.gif Smakar de likadant?
Peztis
Kött och fisk är jag rätt noga med, framför allt köttfärs. Brukar försöka slänga in i frysen om sista förbr.dagen närmar sig.

Mögel på ost skärs bort såvida inte hela osten luktar och ser äcklig ut.

Minsta lilla mögellukt/-smak på bröd - då slängs hela påsen.

Mjölk kan man kolla i t ex kaffe: är det dåligt så flockar det sig.

Ägg kan man använda lååååångt efter bäst före, de där två veckorna de sätter är en EU-bestämmelse. Jag kör med vattenmetoden om jag är osäker, dvs jag lägger ägget i ett glas med vatten: om det ligger ned är är allt ok, ställer det sig upp börjar det bli gammalt men är fortfarande ok, flyter det är det dåligt och ska slängas. Har ännu aldrig råkat på ett flytande ägg...

Försöker att verkligen använda mig av mina sinnen och inte bara stirra blint på datumet som står på etiketten.
Christa
CITAT (Peztis @ 15-01-2013, 18:22) *
Kött och fisk är jag rätt noga med, framför allt köttfärs. Brukar försöka slänga in i frysen om sista förbr.dagen närmar sig.

Mögel på ost skärs bort såvida inte hela osten luktar och ser äcklig ut.

Minsta lilla mögellukt/-smak på bröd - då slängs hela påsen.

Mjölk kan man kolla i t ex kaffe: är det dåligt så flockar det sig.

Ägg kan man använda lååååångt efter bäst före, de där två veckorna de sätter är en EU-bestämmelse. Jag kör med vattenmetoden om jag är osäker, dvs jag lägger ägget i ett glas med vatten: om det ligger ned är är allt ok, ställer det sig upp börjar det bli gammalt men är fortfarande ok, flyter det är det dåligt och ska slängas. Har ännu aldrig råkat på ett flytande ägg...

Försöker att verkligen använda mig av mina sinnen och inte bara stirra blint på datumet som står på etiketten.


Jag gör ungefär som du men det där att lägga ägget i vatten har jag inte provat. Det var ju ett bra tips när man vill ha ett kokt ägg. Skall man ha det i matlagningen brukar jag knäcka ett och ett i en separat skål men just när man skall koka dom så funkar ju inte det.

Jag har ytterst sällan råkat ut för något dåligt ägg jag heller trots att jag ibland haft dom stående i flera månader efter utgånget datum. Ibland har man kunnat se att vitan blivit lite gulare men det har inte gjort något på smaken. Ingen risk att man råkar äta ett ruttet ägg av misstag i alla fall sick.gif

Undrar hur många fina ägg som slängts bort i onödan. Sådan vardagskunskap borde dom lära sig i skolan.
Motti
Får man mögel på en ost grönsaker eller bröd som ligger ihop så är de redan kontaminerade alltså smittade, allt mögel är inte synligt för ögat .Själv är jag mögelallergisk och kan inte äta något som är mögligt eller varit i närheten av mögel ,jo jag kan äta det man jag får en reaktion i näsa kropp och lungor.
ingrid fuxwall
Mat slängs inte - det är skamligt!
Hund och katt äter gärna det jag inte orkar och annat äter grannens får så numera har jag svårt att "mata" komposten wink.gif)

Erkänner att denna årstiden förekommer det att grönsaker kan bli lite dåliga men inte så ofta och då ger vi dem alltså till fåren som blir så glada.
Myosotis
CITAT (Christa @ 15-01-2013, 19:04) *
Jag gör ungefär som du men det där att lägga ägget i vatten har jag inte provat. Det var ju ett bra tips när man vill ha ett kokt ägg...

Med tiden torkar ägget ut lite (och väger då mindre) och luftblåsan blir större. Att det står upp/flyter betyder egentligen bara att luftbubblan är större, inte nödvändigtvis att det är dåligt.
Christa
CITAT (Myosotis @ 15-01-2013, 23:56) *
Med tiden torkar ägget ut lite (och väger då mindre) och luftblåsan blir större. Att det står upp/flyter betyder egentligen bara att luftbubblan är större, inte nödvändigtvis att det är dåligt.


Aha, så när jag kokar ägg så kan man välja bort det för säkerhets skull men sedan knäcka det och kolla för att ev kunna använda det till något annat.

Har du själv knäckt något ägg som du först sett att det flyter i vatten?
Myosotis
Nej, jag brukar inte bada äggen faktiskt utan väljer nyare att koka och äldre att knäcka och baka med. Däremot har jag knäckt obefruktade ägg som ruvats av en höna i drygt tre veckor för att kolla varför det inte kom några kycklingar, och de har inte ens luktat!!
tomas99
CITAT (Peztis @ 15-01-2013, 18:22) *
Kött och fisk är jag rätt noga med, framför allt köttfärs. Brukar försöka slänga in i frysen om sista förbr.dagen närmar sig.

Mögel på ost skärs bort såvida inte hela osten luktar och ser äcklig ut.

Minsta lilla mögellukt/-smak på bröd - då slängs hela påsen.

Mjölk kan man kolla i t ex kaffe: är det dåligt så flockar det sig.

Ägg kan man använda lååååångt efter bäst före, de där två veckorna de sätter är en EU-bestämmelse. Jag kör med vattenmetoden om jag är osäker, dvs jag lägger ägget i ett glas med vatten: om det ligger ned är är allt ok, ställer det sig upp börjar det bli gammalt men är fortfarande ok, flyter det är det dåligt och ska slängas. Har ännu aldrig råkat på ett flytande ägg...

Försöker att verkligen använda mig av mina sinnen och inte bara stirra blint på datumet som står på etiketten.



+1
Sylvia
CITAT (*Stintan* @ 14-01-2013, 20:41) *
Vadå öhhh?? Råkade klicka på skickaknappen utan att jag skrivit något, ett feluppskick alltså.


Du kan ändra det du skrivit innan någon annan har hunnit svara om det blir felutskick... det finns en Ändra-knapp längst ner.
*Stintan*
CITAT (Sylvia @ 18-01-2013, 08:28) *
Du kan ändra det du skrivit innan någon annan har hunnit svara om det blir felutskick... det finns en Ändra-knapp längst ner.


Ja det var ju ändraknappen jag använde mig av eftersom det såg så dumt ut med ett inlägg som var tomt förutom det jag citerat. Tyvärr går det ju inte att helt radera ett felpostat inlägg.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon