|
Full version: Banoffeepaj
Eva i Skåne
07-02-2013, 20:55
Banoffeepaj
200g digestivekex 125g smält smör
1 brk sötad kondenserad mjölk
2-3 bananer 2½dl vispgrädde mörk choklad
Koka burken med kondenserad mjölk i tre timmar. Det är viktigt att hela burken är under vattnet. Fyll på mer vid behov. Detta kan du göra när du vill. Oöppnad håller den i tre månader efter den är kokt.
Krossa kexen och blanda med smält smör. Tryck ut plant i en pajform med löstagbar botten. Lägg ev ett tillklippt bakplåtspapper underst i formen så blir det lättare att flytta till ett fat. Låt formen med bottnen stå kallt några timmar.
Den kokta mjölken är som en smidig kolasmet i både smak och konsistens. Bred denna över bottnen. Lägg sedan på skivad banan och överst vispad grädde som beströs med lite flisad choklad.
Väldigt enkel att göra och snabbt går det om man förberett och har burken färdigkokt.
Biggan_
07-02-2013, 21:53
Uj,uj,uj, som du kan fresta! Ja, du heter väl inte Eva för inte! Nån gång, en vacker dag när det skall festas, eller om man skulle ha lite kalorier tillgodo, så skall jag göra denna!
Min favoritpaj!!  Smaskens!!!
Så gott det låter Eva! Jag tål inte laktos och vad jag förstår finns det inte något laktosfritt alternativ för den kondenserade mjölken. Inte så långt mina forskningar har nått iaf...
Här finns ett recept på laktosfri kolasås. Gör dubbel sats och koka tills den blir riktigt tjock och trögflytande! http://laktosfritt.wordpress.com/2010/08/2...rstins-kolasas/
CITAT (Lokan @ 08-02-2013, 12:56)  Här finns ett recept på laktosfri kolasås. Gör dubbel sats och koka tills den blir riktigt tjock och trögflytande! http://laktosfritt.wordpress.com/2010/08/2...rstins-kolasas/Tack! Mums så god den såg ut. Polkaglass är även det en favorit hos mig. Tyvärr är det svårt att hitta laktosfri sådan, men har recept på en egenhändigt gjord polkaglass med vispgrädde, krossade polkagrisar m.m.
Anki på Öland
22-03-2013, 15:02
Har köpt hem kondenserad mjölk nu.... ska chocka min dotter som kommer ner till påsk med en efterrätt.... har inte hänt många gånger i hennes liv men detta lät så gott....
*Stintan*
22-03-2013, 17:54
Såg att det fanns färdigkaramelliserad kondenserad mjölk på burk på ICA idag. Måste ju testas.
CITAT (Lokan @ 08-02-2013, 12:56)  Här finns ett recept på laktosfri kolasås. Gör dubbel sats och koka tills den blir riktigt tjock och trögflytande! http://laktosfritt.wordpress.com/2010/08/2...rstins-kolasas/Tack för receptet
Anki på Öland
22-03-2013, 21:49
CITAT (*Stintan* @ 22-03-2013, 17:54)  Såg att det fanns färdigkaramelliserad kondenserad mjölk på burk på ICA idag. Måste ju testas. Aj då.... det skulle jag ha haft för inte kom jag ihåg att kolla hela tiden så vattnet dunstade ju så burken inte låg under vatten flera gånger..... får se om den blir OK....
*Stintan*
22-03-2013, 22:52
Det var nog mest för att det är risk att burken ska explodera som den skulle vara under vatten. Såg på ett ställe att man kunde göra 2 små hål med en spik i locket och då var det bara vatten upp så burken stog stadigt i kastrullen. Då kunde man också se på färgen på det lilla som bubblade upp ur hålen när det var klart.
Anki på Öland
22-03-2013, 23:49
CITAT (*Stintan* @ 22-03-2013, 22:52)  Det var nog mest för att det är risk att burken ska explodera som den skulle vara under vatten..... Hoppsan.... vilken tur jag hade då  Förresten, ska den stå i kylskåp tills man använder den efter koket?
*Stintan*
23-03-2013, 01:59
CITAT (Anki på Öland @ 22-03-2013, 23:49)  Hoppsan.... vilken tur jag hade då Förresten, ska den stå i kylskåp tills man använder den efter koket? Den färdiga stog ju ute i affären så sålänge burken inte är öppnad spelar det nog ingen roll. Det står inget om det på burken.
Eva i Skåne
23-03-2013, 09:56
CITAT (Anki på Öland @ 22-03-2013, 23:49)  Hoppsan.... vilken tur jag hade då  Förresten, ska den stå i kylskåp tills man använder den efter koket? Nej, ett år i rumstemperatur ska den hålla efter kok. Jag har ingen egen erfarenhet, men så har jag lärt mig. Sen är det ingen risk/chans hos mig att den skulle bli stående något år när den väl är kokt och det är så enkelt att laga till nåt smarrigt med den. En månad eller så i rumstemperatur kan jag iaf garantera.
Anki på Öland
23-03-2013, 14:24
CITAT (Eva i Skåne @ 23-03-2013, 09:56)  Nej, ett år i rumstemperatur ska den hålla efter kok. Jag har ingen egen erfarenhet, men så har jag lärt mig. Sen är det ingen risk/chans hos mig att den skulle bli stående något år när den väl är kokt och det är så enkelt att laga till nåt smarrigt med den. En månad eller så i rumstemperatur kan jag iaf garantera.
Anki på Öland
01-04-2013, 22:06
Vansinnigt gott var det!! I kväll åt vi upp den halva som blev över i lördags och den var precis lika god idag
nässlamera
08-04-2013, 22:53
CITAT (Eva i Skåne @ 07-02-2013, 21:55)  Banoffeepaj
200g digestivekex 125g smält smör
1 brk sötad kondenserad mjölk
2-3 bananer 2½dl vispgrädde mörk choklad
Koka burken med kondenserad mjölk i tre timmar. Det är viktigt att hela burken är under vattnet. Fyll på mer vid behov. Detta kan du göra när du vill. Oöppnad håller den i tre månader efter den är kokt.
Krossa kexen och blanda med smält smör. Tryck ut plant i en pajform med löstagbar botten. Lägg ev ett tillklippt bakplåtspapper underst i formen så blir det lättare att flytta till ett fat. Låt formen med bottnen stå kallt några timmar.
Den kokta mjölken är som en smidig kolasmet i både smak och konsistens. Bred denna över bottnen. Lägg sedan på skivad banan och överst vispad grädde som beströs med lite flisad choklad. Väldigt enkel att göra och snabbt går det om man förberett och har burken färdigkokt. har alltid undrat vad som händer om inte hela colaburken är under vatten? föreställer mig en explosion? men hur skulle det kunna gå till.. tryck, men fyllt med seg smetig sötmjölk, hur kan det bli tryck av det..
Anki på Öland
09-04-2013, 07:37
CITAT (nässlamera @ 08-04-2013, 23:53)  har alltid undrat vad som händer om inte hela colaburken är under vatten? föreställer mig en explosion? men hur skulle det kunna gå till.. tryck, men fyllt med seg smetig sötmjölk, hur kan det bli tryck av det.. Det hände ingenting - för mig i alla fall.... mycket vatten hann koka bort flera gånger under dom där 3 timmarna. Kolan blev fin och ingen explosion
nässlamera
18-04-2013, 14:10
CITAT (Anki på Öland @ 09-04-2013, 08:37)  Det hände ingenting - för mig i alla fall.... mycket vatten hann koka bort flera gånger under dom där 3 timmarna. Kolan blev fin och ingen explosion  logiskt.  har gjort samma sak men tog upp den efter 1 och en halv timma, det var lite mindre kolasmak men fortfarande mkt gott, men eftersom det inte var riktigt rätt gjort använde jag burken som kvällssnacks istället. orkade mig igenom ungefär halva. borstade tänderna noga sen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|