|
Har bävat lite inför detta men nu är det gjort och konstaterat.
Har de senaste två dagarna plockat upp och planterat om mina pelargoner som har stått nere i garaget. Förra helgen planterade jag om sticklingarna som togs i höstas, dessa hade jag i rumstemp och under extrabelysning.
Jag kan bara konstatera att jag misskötte verkligen de pelargoner som stod nere i garaget. I stort sett alla fotpelargoner har strukit på foten. de jag har kvar var sticklingar som jag hade i rumstemp.
Därför har min samling krympt till endast 35 sorter, ca 15 klarade inte av vintern. Usch, vissa är jag verkligen jätteledsen över, t ex Lotusland och en frösådd Horizon Picotée Cherry.
Så är livet, antar jag...
Hur har det gått för er?
Beklagar och lider med dig jobbigt när så många "kolar" Vad gjorde du annorlunda denna vintern? Jag förlorade bar en sort den gångna vintern, sticklingar från förra året räddade några döda.
spacepingo
12-04-2013, 18:01
Min samling är inte så stor (ännu  ). Alla fem har klarat sig. Däremot har en nyinköpt stickling inte klarat sig (av nio stycken).
Eva i Skåne
12-04-2013, 18:14
Denna vintern har kanske runt tio dött. Jag har rensat och klippt för ett par veckor sedan så ett antal sticklingar är på gång. Jag tror jag har 50 (eller om det var 60...?) som klarat vintern. De har minskat en hel del i antal de senaste åren och visst finns det många favoriter man saknar Peztis, men jag är glad att jag inte har 500 som jag hade en sommar. Det var mer jobb än nöje och den vintern var det inte 10 utan snarare 100 som dog.
Faktum är att jag har (el hade) en medskyldig till att det var flera som strök med! När jag satte ned pelargonerna i garaget i höstas så var det även en liten mus som tyckte att det var perfekt med mat serverad inomhus! Så när jag kom ned i garaget så var det fullt med avgnagda blad och grenar, bl a Lotusland-bladen...
Schmack!!! sa det i fällan!
Sedan så slarvade jag nog med vattningen, de fick för lite helt enkelt.
Fjortispower
12-04-2013, 19:58
I år, eller från förra året, har jag favoriserat några få pelargoner och dessa har jag verkligen varit kär i typ. Övervintringen i rumstemperatur med fönsterljus har gått bra, och nu växer de. Dock övervintrades ännu fler pelargoner av morsan nere i friggeboden och där har de flesta också överlevt.
Jag tog in några pelargoner som jag hade haft ute på balkongen under sommaren, väl medveten om att de troligen skulle avlida inomhus under vintern. Ett tag såg det ut som att de skulle klara livhanken, men i december var det dags att ta farväl till den sista stolta soldaten. Jag bor i lägenhet så det där med att ge ett svalt och mörkt utrymme åt växter är ju inte lätt, men jag var å andra sidan inte intresserad av att ha pelargoner inomhus eftersom jag tycker att det är mer av en utomhusblomma så jag var inte så ledsen. Jag försökte, det gick inte.
Hade mina pelargoner i en mörk sval källare. Bara en av 5 överlevde.
Hej
om man vill övervintra växter, man kan inte lämna dem i övervintra platser några månader utan kontroll, för att de ibland har torka jord länge, men de behöver lite vatten med lite värma och de behöver ljus om de har blad, annars stackars växter ska dö,
H.Bassam
I mitt fall var jag tvungen att lämna mina utan kontroll tyvärr, för jag var utomlands i tre månader. Mina allra viktigaste krukväxter lämnade jag över till grannen för skötsel, men pelargonerna prioriterade jag inte den här gången. Bra att en pelargon ändå överlevde!
CITAT (Bassam @ 13-04-2013, 01:34)  Hej
om man vill övervintra växter, man kan inte lämna dem i övervintra platser några månader utan kontroll, för att de ibland har torka jord länge, men de behöver lite vatten med lite värma och de behöver ljus om de har blad, annars stackars växter ska dö,
H.Bassam Jo, fast det där vet man ju... Men även om man gör som man ska så är det alltid ett litet vågspel med allt!
Hej
jordbruk vetenskap precis som alla annan vetenskap, men den är tuffaste eftersom den undervisade jord, luft och liv, så finns det finns inga gröna händer, men de som får goda resultat ska följas vetenskapliga och praktiska saker samtidigt under skötsel och det är lättare tillgång till tillräckligt informationen idag med spridning av Internet .
H.Bassam
Bassam, att ha gröna fingrar tror jag verkligen finns! Det är de som intuitivt vet vad växter vill ha och hur de ska skötas, som knappt gör något men ändå får krukväxten att frodas. Andra har kunskapen och vet hur det ska skötas men kan i alla fall inte få växterna att frodas på samma sätt som för den med gröna fingrar. Detta kan appliceras inom alla områden! Samma sak som att följa ett recept som en mästerkock har skrivit - det smakar inte alls likadant!
Men det var inte detta tråden handlade om, det handlade om hur det har gått med övervintringen av pelargonerna i år så vi återgår till det...
Hej
Pelargon kan övervintra i sval grader ( +10 till +15 ) med ej direkt ljus, men kan ge vatten vid behöv.
Obs
förut har jag inte gröna finger, men nu jag har gröna finger, vad som händer, jag blir mera kompis med växter genom att försöker ge dem miljö som behöver på alla tider, nu ser jag på alla växter nästan varje dag.
H.Bassam
Anki på Öland
14-04-2013, 21:34
Planterade idag om ett 20-tal som stått i sovrummet och köket. Peppar, peppar, ingen död.... Sen har jag runt 30 som står i "hundrummet" som jag ska ge mig på när ryggen värkt klart, dom ser också ut att leva, dom flesta i alla fall
Här har det gått åt SKOGEN!  Eller ja, själva övervintringen gick bra, men "övervårningen" gick det sämre med. Hade fem sorter köpta som sticklingar förra sommaren och en större vi fick i inflyttningspresent förrförra året. Har pelargonerna på glasverandan, ljust, svalt men frostfritt under vintern. Allt såg fint ut. Började vattna lite mer på vårkanten när det blev varmare, och en var till och med snabb med att blomma. Sedan blev det soliga varma dagar och kalla nätter, någon (troligen mindreårig) person som stängt av värmefläkten på verandan, och så en dag var alla pelargonerna bara som ihjälfrusna grågula disktrasor!  Utom lilla Appleblossom, den lever, konstigt nog. Sen med att beskära var jag också, annars hade jag ju haft sticklingar inne. En sort gav jag bort sticklingar av förra året, och har fått tillbaka av, resten får jag väl beställa nya av för jag gillade allihop. Krukorna står kvar, ifall något rotskott skulle komma upp. Hur länge ska man vänta innan man ger upp?
Woodii, om du kollar roten så ser du om det finns möjlighet till liv och jag tror att då borde det väl synas inom några veckor från omplantering och ett bättre leverne.
Jag klantade mig också med en sak! Hade satt alla mina Dr Westerlund i de stora blomlådorna på den oisolerade altan och där står de kvar... Men jag hoppas att mamma har kvar den stickling hon fick av mig så jag kan få en bit tillbaka. Jag hade ju s å vansinnigt många sticklingar av den så jag visste inte vad jag skulle göra med alla så då hamnade de i stora lådan. Suck.
ingaröbo
15-04-2013, 17:55
Många har klarat livhanken men ganska många har också dött, det gör inte så mycket för jag hade alldeles för många. Har inte gjort någon inventering ännu men en av mina favoriter klarade i alla fall vintern bra, Sweet Jess heter den. Och så Dr Westerlund förstås, dom lever allihopa, kul med det för några är äldre och stora.
CITAT (Peztis @ 15-04-2013, 18:42)  Woodii, om du kollar roten så ser du om det finns möjlighet till liv och jag tror att då borde det väl synas inom några veckor från omplantering och ett bättre leverne.
Jag klantade mig också med en sak! Hade satt alla mina Dr Westerlund i de stora blomlådorna på den oisolerade altan och där står de kvar... Men jag hoppas att mamma har kvar den stickling hon fick av mig så jag kan få en bit tillbaka. Jag hade ju s å vansinnigt många sticklingar av den så jag visste inte vad jag skulle göra med alla så då hamnade de i stora lådan. Suck. Okej, får göra det. Om jag törs. Jaja, inte hela världen hur som helst, man kan ju alltid köpa nya.:-) Så irriterande bara när jag tänkte att nu är det vår, det här gick ju finemang, och trodde faran var över. Ja visst är det bra när man gett bort sticklingar, så man har lite back-up! Hoppas du kan få tillbaka!
Hej
Jag är inte alls bra på att övervintra krukväxter, Pelargon, Clivia och Våreld/Höstglöd klarar jag. Fuchsiorna fick jag slänga...Fick ifjolsomras en Pelargon, Mårbacka, med röda blommor. Den klippte jag ner, planterade om och vattnade. Nu har den fått sina första blomknoppar.
Hälsn Tepa
Tycker min övervintring och utflyttning till växthuset har lyckats bra så här ser det ut nu. Hoppas de kommer att växa lite till i år pel växthus 2013-04-21 red.jpg pel växthus 2013-04-21 red.jpg
CITAT (Peztis @ 25-04-2013, 18:49)  Du är allt duktig, jaj! Tackar men det är nybörjartur Kanske ärvde "gröna fingrar" och alltid varit med trädgård frånsett ett år med enbart balkong. Svårast i vinter var hur mycket skal man vattna och hur blött är det i krukorna? En sådan hjälper mycket, svårt att "känna" hur fuktigt det är en bit ner i krukorna.
Jag hade enbart 6 plantor att övervintra alla stod i temp +10°C i ett söder fönster med stark extrabelysning.
Jag vattnade när jag tyckte krukan vägde så lite som den gör när det är nästan snustorrt i jorden och plockade bort alla blomknoppar som kom. Alla överlevde, men det var inga svåra sorter å andra sidan.
Förra året det lite varmare och bubbelplasten borttagen. Planterat i 18L krukor 2012-04-26 samma växter och några nykomlingar i år, men fortfarande bubbelplast och värmefläkt. 2013-04-26 red.jpg 2013-04-26 red2.jpg
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|