Alba
Jag skulle vilja ha lite tips på tillbehör till grillat. Det kan vara såser, röror (säger man så confused.gif ) ja allt som är gott till grillat.
gunsta
Jag brukar göra till lamm (kotlett, racks eller färsbiff) en variant på tzatsiki. Jag tar morötter i stället och river dom grovt och sedan 'mjukar' dom i en stekpanna m skivad vitlök. När det är mjukt, kallt och klart blandar jag det med yoghurt eller vad man nu använder - smakar av och kanske pressar den skivade vitlöken i såsen + ev mynta. Eller det som passar ens smak. Jag har gjort den i många år och den är mycket god tycker jag/vi.
Rosrup
Har jag bara ett paket Turkyoughurt och lite färska/torkade kryddor samt nån kryddsås på flaska så brukar jag få ihop nåt passande som regel.
Behöver inte va så märkvärdigt alls tycker jag.
Pesto på burk ihop med youghurt tex kan duga alldeles utmärkt.
Eller torkad chili och nån skvätt lime.
Vitlök och svartpeppar fungerar med bra.
Torkad dragon för lite bearnaisestuk.
Samma grillolja som du använt till köttet (om någon men det förutsätter det här) och youghurt för en enhetlig smak.

Sen måste jag passa på att flagga för grillad färsk annanas, hur gott som helst.
Huggorm
Vi brukar ofta ha potatissallad till, alltså hemmagjord
susanneedgren
Brukar blanda köpt mango chutney (t.ex. Bengal hot) med crème fraiche, lite kryddor och det funkar till allt... :-)
Kryddan03
Den här är riktigt god till grillat. Om man gillar oliver, vill säga. smile.gif

Olivcrème

Ingredienser:
2 äggulor
1 hackad vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 dl kesella
1 dl urkärnade och hackade gröna eller svarta oliver (beroende på vilka man gillar eller har lust för)
1 msk hackad färsk basilika
salt och peppar

Gör så här:
Mixa äggulor och vitlök i en skål.
Häll i olja i en tunn stråle.
Tillsätt kesella, oliver och basilika och rör ihop.
Smaksätt med salt och svartpeppar.
EKLO
Jag tycker det brukar bli gott att blanda yoghurt eller creme fraiche med ajvar relish (paprikaröra på burk, finns stark eller svag, jag tar den svaga) och lite rökt chilipulver.
Mollis
Jag brukar göra en ganska het salsa på tomater, lök och jalapenos som jag kryddar med bl a balsamvinäger och vitlök men man tar de kryddor man gillar förstås. Den ska koka ihop ganska länge så att den blir rätt tjock.
niggle
Jag älskar Dijonaise. Dvs blandning av majonnäs och dijonsenap.
Lite fett kanske, men ljuvligt gott.
Susanna
Kokta jordärtskockor som man mosat och kryddat upp med smör och lite salt, kanongott.
Alba
Ett stort tack till er alla för fina tips.
Ibland fastnar man i gamla vanor och blir så trött på det man gör och då behövs det lite förnyelse i tankegången.
josohl
Har två tips vi gör väldigt ofta:

Chimichurri (grön paprika-chiliröra från Brasilien)
Mixa bitar av grön paprika med lite grön chili och lite-halvmycket slätbladig persilja. Smaka av med salt. Ev kan man ha i lite vitlök om man gillar det och lite pressad lime.
Färdigt!
Blir väldigt gott och grönt och lite starkt. Grymt till grillat kött.

Baba ghanoush (grillad aubergineröra)
Dela en eller två auberginer på längden. Lägg på grillen med skalet neråt. Låt dem ligga på länge och bli riktigt mjuka och grillade, skalet får gärna bli lite svart.
Ta av från grillen och gröp ur med sked, skrapa gärna längs skalet så lite välgrillat/halvbränt kommer med. Mixa med citronsaft och olivolja och smaka av med salt och ev lite vitlök om du är vitlöksfan. Servera gärna ljum, fantastisk till såväl kött som fisk som grönsaker, Halloumi, på bröd - you name it!
Alba
Vilka fina tips. Jag gillar att prova nya saker. . Det här ser riktigt gott ut.
thanks.gif för tipsen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon