Lottiss
Måste bara dela med mig av en helt ljuvlig rabarberkaka vi gjorde i helgen... :-)

Rabarberkaka

50 g smör/margarin
1 ägg + 3 st äggulor
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
500 g rabarber
0,5 dl strösocker

Marängtäcke
3 äggvitor
1,5 dl strösocker

175 g ugn.
Smält matfettet och låt svalna något. Vispa 1 ägg och 3 äggulor pösigt med 2 dl socker. Blanda mjöl och bakpulver noga. Vänd ned det i äggvispet växelvis med det smälta matfettet. Smörj och bröa formen, häll i smeten. Skölj och skala ev. rabarbern. Skär i bitar cirka 1 cm breda. Fördela rabarberbitarna över kaksmeten. Tryck ned dem lätt i smeten, strö över socker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 30 min.

Gör marängtäcket. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en seg och glansig marängsmet, ta ut kakan ur ugnen, bred på marängen lite toppigt. Grädda kakan ytterligare 20 min el tills marängen fått färg. Låt kakan svalna i formen, servera den ljummen.
Alba
Åh så gott det låter. Den måste jag testa då det blir dags för rabarber.
zissi
Oj så gott det låter! Jag har gjort något liknande i en stor långpanna förut och gillat den så mycket, men den här ska jag testa när rabarbern kommer igång...förhoppningsvis om några veckor.

Använder du 1,5 eller 2-litersform?
Lottiss
Vi använde en form på 2 liter :-) Den är jättegod!
zissi
Kakan var helt ljuvlig Lottiss wub.gif ! Tack för receptet kompiskram.gif ! Felet är ju bara att man äter på tok för mycket av den biggrin.gif .

Min blev lite åt löshållet i mitten så kanske får grädda den några minuter längre innan jag tar på marängen. Men smaken var det absolut inget fel på. Kanske att man skulle kunna dra en aningen på sockret också...eller annars nöja sig med en bit (i stället för tre blush.gif ).
[attachment=76686:rabarber...uni_2013.jpg]
zissi
Jag gjorde din goda kaka idag med Lottiss wub.gif . Har blivit sommarens favorit här tummenupp.gif .

(I dag minskade jag på sockret med 1,2 dl allt som allt i hela kakan (0,5+0,2+0,5 dl). Blev lite mindre söt och lika god enligt oss. Men smaken är ju så olika. Ett litet tips bara om nån vill ha ett mindre sött bakverk. Jag ökade smöret till 75 g då. Minskade också rabarbern till lite dryga 400 g)
zissi
Lottiss: Jag är så tacksam att du delade med dig av ditt recept till oss här på Odla thanks.gif

I dag gjorde jag den igen och hade med till min kusin som fyllde år. Det var flera där som tyckte kakan var mycket god och ville ha receptet. Så nu sprids det för fullt här i bygden.
Lottiss
Hihi, vad roligt att det är fler som tycker om den! Den är riktigt god om jag får säga det själv yes.gif Min f d svärmor försåg mig med lite olika rabarberrecept, den här och en rabarberkaka som är mer åt sockerkakshållet som serveras med vispad grädde eller glass, och en rabarbermarmelad, som också är jättegoda :-)

Ska prova nästa gång att minska på sockret som du gjorde, är inte heller jätteförtjust när det blir för sött. En trevlig bieffekt kan ju bli en eller två bitar till på tallriken då giggle.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon