Denna populära matjestårta brukar jag göra till midsommar, garnera med gräslöksblommor för ett somrigt utseende.

Smält smöret och mixa kavringen i en matberedare eller mixer. Blanda det smälta smöret med kavringsmixet och tryck ut smeten i en rund form, ca 24 centimeter i diameter.
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter. Blanda den hackade matjessillen, spadet, gräddfilen, crème fraichen och löken i en bunke. Krama ur gelatinbladen, smält dem i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör i lite av matjes- och gräddfilsblandningen, häll sedan tillbaka allt i bunken och rör om ordentligt.
Fördela blandningen i formen. Ställ i kylen, det tar minst 4 timmar för tårtan att stelna.
14 bitar
100 g smör
200 g kavring
4 gelatinblad
250 g matjesfiléer, finhackade
0,75 dl spad från matjessillen
3 dl gräddfil
3 dl crème fraiche
1 rödlök, skalad, finhackad
Garnering:
0,5 liten rödlök, skalad, finhackad
0,5 dl gräslök, hackad
blommor av gräslök
Glad midsommar!