Sheenas
Hej!

Har i vår gräsmatta en stor mängd varierande arter ogräs.. Matta som under många är varit helt ovårdad, ingen sm brytt sig om stackaren. Men usch, få hybris bara av att tänka på att dra upp allt.

Har försökt googla lite och kommit fram till att det nog mest handlar om maskros, röllika, svalört, bunört och skelört.

Nån som har tips på hur man kan komma tillrätta med detta? Är det gödning för gräset som gäller, vilken sort i så fall? Eller hur ska man göra, har varken tid eller pengar till att göra en helt ny gräsmatta.
Eva i Skåne
Stroller Combi brukar rekommenderas mot ogräs i gräsmattor.

Jag har själv ingen erfarenhet eftersom jag inte bryr mig om ogräset utan klipper av allt.
oliv
Jag klipper min grönmatta (mycket annat än gräs som växer), och då ser det fint och vårdat ut. Det går att springa på den, så jag är nöjd.
smuleborg
Vi "tog över" (köpte) en igenvuxen torparträdgård (fastighet) för typ tio år sedan. Mattan var inte viktig sa vi, men -

Vi har legat på alla fyra och "dragit" maskrosor. Maskrosbeståndet är idag obefintligt.

Vi har klippt mattan regelbundet (medel). Och låtit gräsklippet gå tillbaka till mattan.

Vi har gödslat med Algomin ett par gånger per säsong.

Vårt stora, i mattan, ogräsbekymmer är idag en slingrande släkting till Praktlysing (minns inte namnet, förträngt), en aggressiv marktäckare med ilsket gula blommor. Det verkar finnas miljoner frön i jorden. Och vi har varit dumma nog att fylla ut här och där med överbliven befintlig jord (efter typ rabatt-upp-grävning). Vi slapp att få in mördarsniglar i alla fall...
Gossen Ruda
Det enklaste är som Eva skriver Stroller combi. Annars man man prova med mängder av gödning, ta det billigaste, och täta låga klippningar. Det tar en del och resten får handrensas. Smuleborgs ogräs är troligen penningört.
smuleborg
Nä det är det inte. En marktäckare, ett rutnät av revor, blomman liknar praktlysing, ilsket gul. Vidrig.

Dessa torparväxter, i alla fall de som idag finns kvar efter kanske decennium av "fritt leverne". Nästan alltid ilsket gula. Eller toppklockans intensivt blå. Vad sägs om digitalis i chockrosa? Jag har halkat ur ämnet, förlåt.
Gossen Ruda
Det blev lite fel, penningblad skulle det vara. smile.gif
smuleborg
Googlar, ja visst är det penningblad den heter. Ser också att ogräset säljs som "trädgårdsväxt"; en varningsskylt vore på sin plats. Vi kryper på alla fyra och drar så gott vi kan; den tål klippning; den tål torka; den tål allt.

Snart är det fotbolls-em smile.gif .
zaaritha
Jaha--o varför är s.k "torparväxter" vidriga?
Kan ni inte uppskatta dem: gör en golfbana i stället!
vespaman
Jag har nog allt i min matta, eftersom jag själv inte tyckte det var så viktigt att sköta den, och föregående husägare tyckte nog samma sak.. smile.gif

För två år sedan insåg jag till sist att något måste göras. Jag brukar koncentrera mig på en art per säsong (tar övrigt &så, men ger mig 17 på en art.

Först slängde jag stroller kombi, sedan i mitten av säsongen hönsgödsel. Jag tycker personligen inte att stroller är speciellt bra på mitt ogräs, det vikgiga här är att göda gräset.

Maskrosorna var första säsongen, och enklast - köp en fiskars maskrosbortagare, och kör på. Låt den stå framme, så man tar dom en efter en. Tror att den skrämmer maskrosfröna &så, så dom väljer granntomten istället. Det blir hål i jorden, men det kan man skita i, bara att återfylla med toppdress e.l. vid ett snare tillfälle. Stampa bara igen hålet.

Andra året gav jag mig på brunört, som &så var enkel - blöt ner jorden ordentligt, eller passa på när det regnat några dagar (var ju inga problem förra året), ta tag i dom och ryck upp dom.

Andra året började jag även med penningblad - min ärkefiende, den ser så trist ut, speciellt om det är torrperioder. När den är grön så ser den helt ok ut, men problemet är att den är så aggressiv och svårutrotad, man får nästan aldrig upp rötterna.

I år så har jag fortsatt med penningblad, och är nog hyggligt färdig med den, dvs jag måste leta för att hitta den, och rycka den. Den kommer tillbaka såklart, men jag skall trötta ut den tills den ger upp. Den finns förstås kvar på många ställen på tomten, men så länge den inte ger sig in i gräsmattan låter jag den vara - i rabatter osv är den enkel att ta bort när man ändå rensar.

Har börjat med Veronican nu istället. Den känns enklare, eftersom den variant jag har är rätt kraftig, och oftast får man med sig rötterna om man drar försiktig/lirkar upp den i cirkelrörelser. Det känns redan som att det är kört för Veronikan i det långa loppet.

Har även börjat med slutron som är enkla att rycka, men snabba på att föröka sig längs med rabatter osv.

Längs med gränsen mot grannen växer det hyggligt med kirskål, så det blir nog nåsta år. Har även kvar ett två ogräs som jag inte vet vad det är, det ena har bara ofta bara något enstaka halvrunt/hjärtformat blad, det andra är ett mörkgrönt mysigt fluff som påminner om gräs på avstånd.

Just nu känns det rätt ok, och jag vet redan nu att nästa år kommer att kräva mindre ryckande.

Sedan när det gäller veronika och penningblad, så brukar jag bara sätta upp ett mål tex göra en halvmeter bred "gång" mot ett träd, eller någon buske. När man kommit dit, kan man göra en ny gång, och sedan tar man successivt det mellan dom två osv. Dvs man bör ha lite koll på var man "är", annars blir det liksom tröstlöst och ineffektivt.
Har man väl rensat ett område så är det bara att ta en lov då och då och göra sig av med uppstickarna.

Min matta behöver inte vara perfekt, jag vill bara komma det stadium där jag har makten, och inte dom paktande ogräsen. smile.gif

Jag har precis planterat några syrener, Beauty of Moscow, och jag läste här att dom liksom rosor inte mår bra av stroller kombi, så det är ytterligare en anledning till att köra hönsgödsel istället.

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon