Att hitta på vad man ska äta kan gå fort eller vara hopplöst! Det gäller för mig både till vardagsmaten, helgmiddagen eller när man ska bjuda på lite festligheter.
Man står där i kylskåpet och skakar på huvudet eller funderar i affären - vad kan jag göra med detta?
Så inspirera mig och varandra med tankar, idéer och recept -
vad kan man göra med yoghurt?
Jag ramlade igår över något recept på yoghurtglass som jag ändrade lite på efter vad jag hade hemma. Så här kommer det:
Jordgubbs- och hallonglass
1 l mild yoghurt
250 g jordgubbar
150 g hallon
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk citronsaft
Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt ca 2 dl vätska rinna av. Mixa bären, passera om du önskar få bort alla små frön (det gjorde jag). Mixa ihop allt och häll i en 2-l glassbunke och sätt på lock/täck med plast. Ställ i frysen i minst 6 h, rör om då och då.
Tag fram en stund innan det ska serveras, glassen blir rätt hård när den frusit ihop.
Vaniljglass
1/2 l turkisk yoghurt (funkar säkert bra med de andra sorterna också)
1 dl florsocker
2 tsk vaniljpulver
Rör ihop, häll i en plastbytta (yoghurtburken kanske är tom?) och sätt på lock/täck med plast. Ställ i frysen i minst 6 h, rör om då och då.
Tag fram en stund innan det ska serveras, glassen blir rätt hård när den frusit ihop.
Åsa, mälardalen zon 2
06-07-2013, 11:58
Av yoghurt kan man ju även göra färskost ifall man värmer upp den till ca +50C och sedan låter den rinna av i ett kaffefilter sedan är det bara att smaksätta.
Går ju även göra tzatziki ifall man låter yoghurten rinna av i ett kaffefilter så den blir lite tjockare.
Man kan även göra smoothies
amerikanska pannkakor (med bakpulver i),
går även göra ugnspannkaka på svenskt vis men med mer vetemjöl i och sedan skivar man banan över hela alltet och gräddar i ugn, låt pannkakan svalna något pudra med florsocker och ät med vaniljglass.
Går även ha som degvätska i brödbak (obs den ska inte värmas).
Ja, jag brukar också göra någon tzatsiki-variant med framför allt Mild Yoghurt som jag låter rinna av. Sedan har jag i olivolja, vinäger eller citronjuice, salt, it.salladskrydda, vitlök samt ibland riven gurka som jag först har låtit ligga en stund med salt så att man kan krama ur vätska.
Vill man kan man ju även klippa ned basilika, gräslök, persilja, timjan... allt eller endast någon av det.
En god och enkel efterrätt är att skeda upp rysk eller turkisk/grekisk yoghurt i en liten skål, ringla flytande honung över och strö på hackade (gärna rostade) valnötter. Mums!
Nu i melontider kan jag rekommendera att skära ned några bitar honungsmelon också!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.