Plockade av min svartvinbärsbuske igår. Fick ihop nästan 3,5 liter. Dags för den bästa sylten, Hirams. Har inte gjort den på många år men igår var det dags.Den är så lös! Ja, receptet är konstigt men det brukar bli bra (en liter vatten till 2 liter bär). Men nu börjar jag bli lite nojig. Hur länge skall jag ha is i magen innan jag kokar om? Kan man tex vänta ett par veckor?Hade i lite extra pektin vilket inte står i receptet.
Om bären är på väg att bli övermogna blir sylten lös. Mer pektin behövs ju då, men allt det där vet du säkert. Dessvärre har jag inget vettigare råd.
Jag tycker det är för mycket vatten i Hirams recpt, jag brukar bara ta 3 dl istället för 1 l. Enligt min erfarenhet händer inte mycket efter några dagar, tycker du den är för lös får du nog koka om och tillsätta pektin, tyvärr.
Jag kokade om sylten men var nog lite för snål med pektinet så sylten är rätt lös, dock inte som förut. Den går att använda och smaken, jag den är superb.
Håller med dig Josohl, det är för mycket vatten. Vill minnas från 80-talet när jag läste receptet i Svenska Dagbladet (tryckt tidning på den tiden) att det inte var så mycket.
Kan det vara så illa att någon skrev fel mått, en liter istället för en deciliter, och att folk inte har kollat utan bara lagt in receptet lite här och där på nätet? För det står faktiskt en liter på alla ställen jag kollat. Undrar om Hirams kokbok finns på biblioteket. Det är många år sen hon gick ur tiden.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.