Fjortispower
02-10-2013, 20:48
Hur länge håller ett öppnat 13% vin egentligen? Alltså, försvinner alkoholhalten med tiden? När jag googlar får jag fram att alkoholhalten sjunker snabbt, efter bara några dagar är det betydligt lägre alkoholhalt än det var i början, men hittar inga pålitliga källor. Någon som vet hur det ligger till?
Jag vet bara av egen erfarenhet men tror inte alls att det sjunker så värst. En flaska som öppnats ska ju helst hällas över i en mindre flaska så det inte är en massa luft. Men det är för smakens skull.Bag in boxarna håller ju länge. Varför undrar du?
RibesRubusVitis
02-10-2013, 23:22
Alkoholhalten sjunker inte så våldsamt, men smaken försämras ändå på bara några timmar. 13 procent är för lite för att verka konserverande så några bråkdelar omvandlas alltid till vinäger eller ättika, och det kan räcka för att göra vinet odrickbart. Och förutom etylalkohol bidrar även andra alkoholer till vinets arom. Ett finare årgångsvin kan smaka intetsägande när det öppnats men mogna och blomma upp efter ett par minuters luftning i glaset. Redan vid måltidens slut kan den eventuella återstoden i flaskan bli direkt onjutbar igen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.