|
Gossen Ruda
05-10-2013, 16:11
Nya kostråd har det kommit och där stod bl.a. att man skall undvika vitt mjöl. Hur då? Kan man färga det? Vilken färg är nyttigast? Vad anser det allsmäktiga Odla-forumet?
mormor mona
05-10-2013, 16:56
Varför ska man undvika vitt mjöl?
*Stintan*
05-10-2013, 17:09
CITAT (Gossen Ruda @ 05-10-2013, 17:11)  Nya kostråd har det kommit och där stod bl.a. att man skall undvika vitt mjöl. Hur då? Kan man färga det? Vilken färg är nyttigast? Vad anser det allsmäktiga Odla-forumet? Du kanske kan försöka med rödbetor men jag tror inte mjölet blir nyttigare
Gossen Ruda
05-10-2013, 17:16
Nä, men då är frågan vad färgen har för betydelse?
Jag antar att frågan är ironiskt ställd, men ändå: Vitt mjöl (finmalet, skalat vete) har högre kolhydratinnehåll samt en massa gluten. Kolhydraterna i sådant mjöl är s.k. "snabba" kolhydrater, och man vill eftersträva långsamma kolhydrater i en sundare kost. En enkel regel kan vara att tänka på att äta kolhydrater ung. som en diabetiker... Om man nu inte vill gå in för någon särskild annan diet.
Bra mjölsorter har således långsammare kolhydrater, och mindre gluten. Grovmalet råg, havre, fiberrika ting...
Är kanske med mjöl som med ris, ju vitare desto onyttigare. Ju mindre förädlad desto bättre ur näringssynpunkt. Har väl med skalet att göra tror jag. Fast idag besprutas ju allting så skalen kanske inte är så hälsosamt att äta varken i grönt, frukt eller säd. Sedan tycker jag att ett fullkornsbröd smakar mycket godare än en seg barkis.
Gossen Ruda
05-10-2013, 19:30
Förstår inte riktigt nu heller trots förklaring av EKLO. Frön av alla växter innehåller stärkelse men knappast socker så vad det är för skillnad mellan råg och vete fattar jag inte. Jag har googlat runt lite men blir inte klokare. Just stärkelse räknas som "långsam". Gluten består av proteiner så varför skulle det vara onyttigt? Visserligen innehåller fullkorn mer mineraler och fibrer men det borde inte vara någon skillnad mellan vete och råg? Kostråd som bara säger att man skall undvika vitt bröd säger inget om vad man skall äta istället eller av vilka skäl man skall undvika vitt mjöl. Det är lite flummigt, låter mer som att det som är gott skall undvikas. Matreligion? jag bör dessutom undvika för mycket fibrer pga min lättirriterade tjocktarm. Innan jag fick en vettig diagnos provade jag att äta mer fibrer pga råd från min läkare, sk bulkmedel. Jag blev sämre.
*Stintan*
05-10-2013, 19:33
Känns skönt i alla fall att dom kan ändra kostråden även om det tar en evinnerlig tid. För detta med vitt mjöl är ju faktiskt ingen nyhet.
Jubbe063
05-10-2013, 19:40
CITAT (Gossen Ruda @ 05-10-2013, 20:30)  Förstår inte riktigt nu heller trots förklaring av EKLO. Frön av alla växter innehåller stärkelse men knappast socker så vad det är för skillnad mellan råg och vete fattar jag inte. Jag har googlat runt lite men blir inte klokare. Just stärkelse räknas som "långsam". Gluten består av proteiner så varför skulle det vara onyttigt? Visserligen innehåller fullkorn mer mineraler och fibrer men det borde inte vara någon skillnad mellan vete och råg? Kostråd som bara säger att man skall undvika vitt bröd säger inget om vad man skall äta istället eller av vilka skäl man skall undvika vitt mjöl. Det är lite flummigt, låter mer som att det som är gott skall undvikas. Matreligion? jag bör dessutom undvika för mycket fibrer pga min lättirriterade tjocktarm. Innan jag fick en vettig diagnos provade jag att äta mer fibrer pga råd från min läkare, sk bulkmedel. Jag blev sämre. Rent innehållsmäsdigt är vitt mjöl sämre än obehandlat mjöl på grund av att den har sämre näringsvärde (färre vitamier, mineraler och fibrer) men i övrigt samma mängd stärkelse och gluten etc. Fram till 1995 fanns krav på att vitt mjöl skulle näringsberikas motsvarande grad som försvinner genom att mjölet skalats etc. Numer finns inte det kravet. Så slutsats är att alla mjölsorter är i grunden lika, skillnaden ligger i mängden aminosyror, mineraler, fibrer och vitaminer.
mamamaggan
05-10-2013, 19:41
Du har redan fått en del svar men jag tänkte ändå svara .
Vitt mjöl , som motsats till grovt fullkornsmjöl , är inte bra p g a att det ger ett stort påslag på blodsockret så även om man inte är diabetiker så har man kommit fram till att det inte är bra för någon att låta blodsockret åka jojo.
Det utsöndras mycket inslulin för att ta ner blodsockret igen och det i sin tur gör att man blir överviktig. Ju mer insulin din kropp är tvungen att utsöndra ju större risk alltså för övervikt och eventuellt också för att utveckla diabetes typ 2 ( åldersdiabetes ) .
Man ska eftersträva att hålla sitt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt för att må så bra som möjligt . Ett sätt kan ju vara att gå över till fullkornsmjöl eller , om man vill vara riktigt radikal , sluta helt och hållet med mjöl av säd.
Man kan t ex använda mandelmjöl , fiberhusk , pofiber , kokosmjöl m fl i sin matlagning vilket då också gör att man har lättare för att gå ner i vikt.
Man har ju länge propagerat för att man ska undvika socker men vitt mjöl m fl saker är minst lika " farligt " .
Mer elller mindre alla bör nog hålla koll på sitt kohydratintag och framför allt på hur det påverkar kroppen .
kerstin z5-6
05-10-2013, 19:51
CITAT (mamamaggan @ 05-10-2013, 20:41)  Du har redan fått en del svar men jag tänkte ändå svara . Vitt mjöl , som motsats till grovt fullkornsmjöl , är inte bra p g a att det ger ett stort påslag på blodsockret så även om man inte är diabetiker så har man kommit fram till att det inte är bra för någon att låta blodsockret åka jojo.
Det utsöndras mycket inslulin för att ta ner blodsockret igen och det i sin tur gör att man blir överviktig. Ju mer insulin din kropp är tvungen att utsöndra ju större risk alltså för övervikt och eventuellt också för att utveckla diabetes typ 2 ( åldersdiabetes ) .
Man ska eftersträva att hålla sitt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt för att må så bra som möjligt . Ett sätt kan ju vara att gå över till fullkornsmjöl eller , om man vill vara riktigt radikal , sluta helt och hållet med mjöl av säd.
Man kan t ex använda mandelmjöl , fiberhusk , pofiber , kokosmjöl m fl i sin matlagning vilket då också gör att man har lättare för att gå ner i vikt. Man har ju länge propagerat för att man ska undvika socker men vitt mjöl m fl saker är minst lika " farligt " .
Mer elller mindre alla bör nog hålla koll på sitt kohydratintag och framför allt på hur det påverkar kroppen . Precis ! 0ch särskilt viktigt är detta om man redan är diabetiker eller har anlag för det.
Säger som min man brukar säga ! det har nog fött fler än det slagit ihjäl  Att bara äta vitt bröd kanske inte är det bästa om man inte äter en himmla massa knäckebröd också .Grovt bröd innerhåller ju mer fibrer vilket är bra för mage och tarm plus att det grova brödet innerhåller ett ämne som gör att risken för blodproppar minskar fick jag veta på min hälsoundersökning .
mormor mona
05-10-2013, 20:38
CITAT (mormor mona @ 05-10-2013, 17:56)  Varför ska man undvika vitt mjöl? [size="7"][/size]
Gossen Ruda
05-10-2013, 20:39
Är då inte stärkelse "långsamma" kolhydrater? Det finns inget socker i sädeskorn av någon sort så varför skulle sockervärdet åka jojo pga bröd bakat på vitt mjöl? Att man skulle bli tjock av att äta bröd är rent nys. Jag äter mycket bröd och har ändå lyckats gå NER i vikt. Det är inte vad man äter som har betydelse utan hur mycket man äter. Att vitt mjöl innehåller mindre näring är väl bara bra, det är knappast näringsbrist som vi i väst drabbas av.
Ja det verkar som vitt matbröd är "livsfarligt" men bullar kan man äta och fira som i går på "Kanelbullens dag" !Man borde kanske ha en "fullkornets dag "också  Och hur ska det gå nu när det blir Semledags ?
kerstin z5-6
05-10-2013, 20:44
Nja det stämmer inte riktigt och dieten på ljust franskbröd till mellanmål för diabetiker som vi hade förr är totalt fel. Ger blodsocker dippar och är inte bra alls. Att äta socker har inget att göra med hur blodsockret processas i kroppen, kolhydrater i sig är inte bra, i för stora mängder.
Gossen Ruda
05-10-2013, 21:00
Du får gärna förklara vad som är fel, jag är väldigt nyfiken.  Skippa dieten för diabetiker, jag har inte diabetes. Kroppen behöver socker eller kolhydrater, hela vår metabolism är upplagd på glukos. Att man inte skall överdosera är helt rätt, men var går gränsen?
kerstin z5-6
05-10-2013, 21:46
Kroppen behöver inget socker alls -varifrån känner jag igen den här diskussionen ?
Socker är helt onödigt. kroppen gör om kolhydrater till det "socker"= Glukos som hjärnan behöver.
Dra ner på de snabba kolhydraterna (socker, vitt mjöl mf.) till förmån för de långsamma kolhydraterna (bönor, linser, fullkorn mf). Inta mer fibrer. Minska på det mättade fettet till förmån för enkelomättat fett (olivolja) samt mer Omega-3 (fet fisk, fiskleverolja, rapsolja, linfröolja) ur de fleromättade fetterna. Se över intaget av D-vitamin och E-vitamin.
Minska energiintaget och främst kolhydratintaget totalt om det är för stort. Fysisk träning kan göra stora förbättringar vid diabetes typ 2. 150 gram är max och 1 skiva fullkornsbröd är 50 gram
Jubbe063
05-10-2013, 21:57
CITAT (Gossen Ruda @ 05-10-2013, 21:39)  Är då inte stärkelse "långsamma" kolhydrater? Det finns inget socker i sädeskorn av någon sort så varför skulle sockervärdet åka jojo pga bröd bakat på vitt mjöl? Att man skulle bli tjock av att äta bröd är rent nys. Jag äter mycket bröd och har ändå lyckats gå NER i vikt. Det är inte vad man äter som har betydelse utan hur mycket man äter. Att vitt mjöl innehåller mindre näring är väl bara bra, det är knappast näringsbrist som vi i väst drabbas av. Alla kolhydrater bryts ner till socker, en del snabbare andra långsammare, kolhydrater i vitt mjöl bryts ner snabbare än kolhydrater i kli exempelvis.
mamamaggan
05-10-2013, 22:20
CITAT (Motti @ 05-10-2013, 21:43)  Ja det verkar som vitt matbröd är "livsfarligt" men bullar kan man äta och fira som i går på "Kanelbullens dag" !Man borde kanske ha en "fullkornets dag "också  Och hur ska det gå nu när det blir Semledags ? Och vem har sagt att man ska äta kanelbullar ? Eller semlor för den delen ?
mamamaggan
05-10-2013, 22:31
CITAT (Gossen Ruda @ 05-10-2013, 21:39)  Är då inte stärkelse "långsamma" kolhydrater? Det finns inget socker i sädeskorn av någon sort så varför skulle sockervärdet åka jojo pga bröd bakat på vitt mjöl? Att man skulle bli tjock av att äta bröd är rent nys. Jag äter mycket bröd och har ändå lyckats gå NER i vikt. Det är inte vad man äter som har betydelse utan hur mycket man äter. Att vitt mjöl innehåller mindre näring är väl bara bra, det är knappast näringsbrist som vi i väst drabbas av. Men Ruda , att du lyckats gå ner även om du ätit bröd är väl inget relevant bevis för att bröd är bra som bantningsdiet ? ! Det krävs nog mer än så för att det ska bli en sanning av det. Dessutom vet vi ju inte vad du åt för övrig mat . Det skulle vara intressant om man tog prov på ditt blodsocker före och efter att du äter bröd bakat på vitt mjöl. Då skulle man nog se att du får högt blodsocker och att när det går ner , p g a av hög insulinutsöndring , så vill du ha mer bröd osv osv. Vad exakt är det du vill med detta ? Bevisa att forskare och läkare som gjort stora undersökningar av detta har fel därför att du lyckats gå ner fast du äter mycket bröd bakat på vitt mjöl ? Eller bevisa att kohydrater inte omvandlas till socker i kroppen ? Eller att kolhydrater = socker inte gör någon fet ? Eller att eftersom du inte ( ännu i varje fall ) har åldersdiabetes så behöver du inte hålla koll hur mycket kolhydrater = socker du stoppar i dig ? Är det så du menar ? Du tror inte du kan råka ut för åldersdiabetes när du låter ditt blodsocker åka jojo ? Hur många med åldersdiabetes tror du trodde som du ända tills de satt där med skägget i brevlådan ? Eller har du bara tråkigt den här lördagskvällen ?
kerstin z5-6
05-10-2013, 23:06
CITAT (Jubbe063 @ 05-10-2013, 22:57)  Alla kolhydrater bryts ner till socker, en del snabbare andra långsammare, kolhydrater i vitt mjöl bryts ner snabbare än kolhydrater i kli exempelvis. Vilket ger ett snabbare fluktuerande blodsocker -exakt. Inte bra för någon alla minst diabetiker, men alla överhuvudtaget. fakta man kan strunta i om man är utan problem men kanske inte hur länge som helst.
Jag tror man kan äta precis vilket bröd man vill med måtta om man då inte är överkänslig för tex vete eller gluten då .Tycker man kan äta allt med måtta ,själv älskar jag att äta franskbröd med Tonfisk och Hamburgerdressing i dubbelmacka  men grovt bröd med salami och en klick Majo är inte fel heller .Bara det är med måtta !
mamamaggan
06-10-2013, 00:39
Att vitt mjöl inte är bra för någon har inget med måtta att göra.
Det är fakta att vitt mjöl , även om man bara tar en tesked av det , ger ett högt blodsocker och högt blodsocker är lika illa för alla.
Ät som du vill men påstå inte att vitt mjöl inte är onyttigt . Det är din kropp och ditt liv men vill du inte sköta din kropp så ..........................
Egentligen är det lätt. Fråga dig själv. Vad vill jag äta och dricka? Ät inte det! Drick inte det! För det är onyttigt! Ät och drick vad ogillar! Fortsätt med det! För det är nyttigt!
Gossen Ruda
06-10-2013, 07:24
Det är fakta jag är ute efter. Vitt mjöl ger högt blodsocker säger ni, vilket inte rågmjöl ger. På vilket sätt skiljer sig stärkelsen i vete mot den i råg? Sädeskorn och därmed mjölet innehåller inget socker utan stärkelse som bryts ner till socker i kroppen. Edit. Det finns andra "sanningar" som jag tvekar över. Salt höjer blodtrycket, det "vet" alla. Jag testade i fredags kväll. Först tog jag trycket, 125/80. Sen poppade jag en skål popcorn och saltade som vanligt, ca en tesked. Sen plockade jag fram en DVD med AKB48 och halvlåg i sängen och njöt av den och åt popcorn. Efter en timme stängde jag av, städade upp och tog blodtrycket, 125/80.  Det finns två möjligheter, Antingen är jag inte känslig för salt, det är faktiskt så att saltrådet gäller bara för en del som är känsliga, eller så beror det på att jag äter blodtrycksmedicin i detta fall tog jag en betablockerare ett par timmar innan. Nu vet jag iaf att jag kan strunta i varningarna om saltets skadeverkningar på blodtrycket. Frågan om vitt mjöl återstår.
mamamaggan
06-10-2013, 17:23
Enkelt Ruda !
Jag har redan skrivit hur du ska göra.
Se till att kolla blodsockret , ät bröd gjort på vitt mjöl , kolla blodsockret igen.
Låt någon som kan göra det , t ex en distrikts-/dabetessköterska , så får du veta .
Sedan kan du dra slutsatser för hela mänskligheten utifrån hur just du reagerar.
Det är så va att du har tråkigt och driver med oss ?!
Gossen Ruda
06-10-2013, 19:54
Jag har funderat på det. Jag fick låna en blodsockermätare av min förra läkare och vad jag kommer ihåg så fladdrade visserligen blodsockret men det var inom gränserna. Får kolla på Vårdcentralen.
*Stintan*
06-10-2013, 20:32
CITAT (Gossen Ruda @ 06-10-2013, 20:54)  Jag har funderat på det. Jag fick låna en blodsockermätare av min förra läkare och vad jag kommer ihåg så fladdrade visserligen blodsockret men det var inom gränserna. Får kolla på Vårdcentralen. Så du menar att ett hemgjort test med saltade popcorn en gång skulle vara säkert och något att lita på. Oj jag missade stoppskylten men inget hände så då kan jag strunta i att stanna vid stoppskyltar hädanefter. Du som redan äter blodtrycksmedicin borde verkligen vara försiktig med saltet. Vitt mjöl är det mest raffinerade mjölet. Ju mer raffinerat desto mindre fibrer och mikronutrienter och snabbare nedbrytning.
kerstin z5-6
06-10-2013, 21:04
CITAT (Gossen Ruda @ 06-10-2013, 08:24)  Det är fakta jag är ute efter. Vitt mjöl ger högt blodsocker säger ni, vilket inte rågmjöl ger. På vilket sätt skiljer sig stärkelsen i vete mot den i råg? Sädeskorn och därmed mjölet innehåller inget socker utan stärkelse som bryts ner till socker i kroppen. Edit. Det finns andra "sanningar" som jag tvekar över. Salt höjer blodtrycket, det "vet" alla. Jag testade i fredags kväll. Först tog jag trycket, 125/80. Sen poppade jag en skål popcorn och saltade som vanligt, ca en tesked. Sen plockade jag fram en DVD med AKB48 och halvlåg i sängen och njöt av den och åt popcorn. Efter en timme stängde jag av, städade upp och tog blodtrycket, 125/80.  Det finns två möjligheter, Antingen är jag inte känslig för salt, det är faktiskt så att saltrådet gäller bara för en del som är känsliga, eller så beror det på att jag äter blodtrycksmedicin i detta fall tog jag en betablockerare ett par timmar innan. Nu vet jag iaf att jag kan strunta i varningarna om saltets skadeverkningar på blodtrycket. Frågan om vitt mjöl återstår.  Skillnaden är tiden! Stärkelse är polysackarider som i kroppen bryts ner till socker, med allt borttaget som fröskida mm , med processat vitt mjöl räcker det med att ta brödbiten i mun så börjar nedbrytningen där med saliven. Nedbruten stärkelse blir snabbt socker, med ett grövre bröd både i mun och längre ner , tar det längre tid vilket innan det är nerbrutet till socker vilket ger jämnare blodsocker över tid. Fett tar allra längst tid så en skiva ost med smör på tar längst tid. Att mäta blodtryck över en timme ger inga signifikanta svar , dygn helst vecka ska mätas .
mamamaggan
06-10-2013, 21:21
CITAT (Gossen Ruda @ 06-10-2013, 20:54)  Jag har funderat på det. Jag fick låna en blodsockermätare av min förra läkare och vad jag kommer ihåg så fladdrade visserligen blodsockret men det var inom gränserna. Får kolla på Vårdcentralen. För att det ska ge något så får du göra samma sak med annat bröd , som inte är bakat på vitt mjöl , och även med andra livsmedel. Då kan du jämföra hur mycket sockret stiger av vitt mjöl och av annat.
malcolm
06-10-2013, 22:13
Jag drabbades av min första stroke 2005 och då upptäcktes det också att jag hade diabetes typ II, fick en massa förhållningsorder om vad jag fick äta/dricka och detta följde jag slaviskt till att börja med men numera gör jaq lite som jag vill. Den enda gången som blodsockerhalten verkligen rusat mot höjden var en gång när jag köpt och ätit en pastasallad från Konsum, en av de godaste sallad jag någonsin ätit fö. men som sagt, blodsockret gick upp till rekordnivå. Just nu är mitt blodsockervärde bättre än på länge fast jag är ingen astek vad det gäller sockret, äter och dricker i stort sett vad jag vill men rekommenderar ingen att göra som jag.
hattstugan
07-10-2013, 07:56
Tråden har rensats på icke relevanta inlägg! /Moderator
Gossen Ruda
07-10-2013, 08:38
Bra att det städas.  Beträffande blodsockret så är det naturligt att det stiger när man ätit, oavsett vad man ätit. Vilka höjder det stiger till är IMO ganska egalt så länge kroppen klarar av att ta hand om det. Kroppen producerar insulin för att få vävnaderna att ta upp överskottet, det är självreglerande. Jag kollade med innehållsförteckningen och en våg och kom fram till att en normal brödmåltid för mig ger 450 kcal. Det räcker i 3-4 timmar. Baserat på min normala aktivitetsnivå är det i underkant, det är tack vare margarin och pålägg som jag inte långsamt svälter ihjäl. Vitt bröd=fetma ger jag inte mycket för. Beträffande salt och högt blodtryck så har jag sagt det tidigare, det är bara sant i vissa fall. 35% far runt i skallen, däremot kommer jag inte ihåg om det var 35 % som var känsliga för salt eller som var okänsliga. Mitt experiment visade iaf att jag inte är känslig för salt eftersom blodtryckshöjningen kommer direkt. Kostråd är en allmän rekommendation, sen får man anpassa dessa efter den egna kroppen.
*Stintan*
07-10-2013, 09:59
CITAT (Gossen Ruda @ 07-10-2013, 09:38)  Bra att det städas. Beträffande blodsockret så är det naturligt att det stiger när man ätit, oavsett vad man ätit. Vilka höjder det stiger till är IMO ganska egalt så länge kroppen klarar av att ta hand om det. Kroppen producerar insulin för att få vävnaderna att ta upp överskottet, det är självreglerande. Jag kollade med innehållsförteckningen och en våg och kom fram till att en normal brödmåltid för mig ger 450 kcal. Det räcker i 3-4 timmar. Baserat på min normala aktivitetsnivå är det i underkant, det är tack vare margarin och pålägg som jag inte långsamt svälter ihjäl. Vitt bröd=fetma ger jag inte mycket för. Beträffande salt och högt blodtryck så har jag sagt det tidigare, det är bara sant i vissa fall. 35% far runt i skallen, däremot kommer jag inte ihåg om det var 35 % som var känsliga för salt eller som var okänsliga. Mitt experiment visade iaf att jag inte är känslig för salt eftersom blodtryckshöjningen kommer direkt. Kostråd är en allmän rekommendation, sen får man anpassa dessa efter den egna kroppen. Jag undrar varför du startar en tråd och efterlyser fakta när du ändå inte tror på dessa utan tillbakavisar allt? Du tror alltså mer på dina egna förenklade halvsanningar och små "experiment" än vetenskaplig fakta.
Fakta:
Snabba kolhydrater med högt GI (socker, vitt mjöl, pasta, ris mm.mm) ökar risken för diabetes och andra "välfärdssjukdomar". Långsamma kolhydrater med lågt GI (fullkorn mm.mm) minskar samma risk.
Källa:
Googla.
Gossen Ruda
07-10-2013, 12:06
CITAT (*Stintan* @ 07-10-2013, 10:59)  Jag undrar varför du startar en tråd och efterlyser fakta när du ändå inte tror på dessa utan tillbakavisar allt? Du tror alltså mer på dina egna förenklade halvsanningar och små "experiment" än vetenskaplig fakta.  Vad gäller mitt experiment så är det ett enkelt sätt att undersöka om man är saltkänslig, kanske det enda sättet. Det är på liknande sätt man undersöker laktosintolerans. Vad gäller svaren på vittmjölfrågan läser jag och funderar. En del tidiga svar var lite ofullständiga så jag var tvungen att ifrågasätta lite.
*Stintan*
07-10-2013, 12:57
CITAT (Gossen Ruda @ 07-10-2013, 13:06)  Vad gäller mitt experiment så är det ett enkelt sätt att undersöka om man är saltkänslig, kanske det enda sättet. Det är på liknande sätt man undersöker laktosintolerans. Vad gäller svaren på vittmjölfrågan läser jag och funderar. En del tidiga svar var lite ofullständiga så jag var tvungen att ifrågasätta lite.  Ett enda egenpåhittat experiment med saltade popcorn kan aldrig vara en tillförlitlig undersökning om man är saltkänslig. Lika lite som att mäta blodsockerhalten vid ett enda tillfälle före och efter intag av en franskbrödskiva. Lactosintolerans undersöker man väl knappast om man inte har några symptom. Har man det så undersöker man ju om det blir bättre genom att ta bort kost som innehåller lactos inte genom att tillföra mer. Likadant med gluten.
Gossen Ruda
07-10-2013, 15:30
CITAT (*Stintan* @ 07-10-2013, 13:57)  Ett enda egenpåhittat experiment med saltade popcorn kan aldrig vara en tillförlitlig undersökning om man är saltkänslig. Lika lite som att mäta blodsockerhalten vid ett enda tillfälle före och efter intag av en franskbrödskiva. Lactosintolerans undersöker man väl knappast om man inte har några symptom. Har man det så undersöker man ju om det blir bättre genom att ta bort kost som innehåller lactos inte genom att tillföra mer. Likadant med gluten. Hur skulle man annars kolla saltkänsligheten? Jag har inte sagt hur jag skulle kunna kolla blodsockret. Beträffande laktosen. Om man misstänker detta, symptomen kan vara diffusa, gör man så här. Personen får fasta. Man mäter blodsockret. Sen får personen äta laktos och man kollar sockret. Går blodsockret upp klarar personen av att bryta ner och ta upp laktos. Är sockervärdet stabilt tyder det på att rätt enzym saknas i tarmsystemet. Det är den lättaste vägen att kolla. Gluten vet ej.
hattstugan
07-10-2013, 20:09
Har tagit bort inlägg! /Moderator
Gossen Ruda
08-10-2013, 11:14
*Stintan*
08-10-2013, 11:49
CITAT (Gossen Ruda @ 08-10-2013, 12:14)  Tja att en del säger si och andra säger så är kanske inte så konstigt då om saltkänsligheten är genetiskt betingad. Antar att du inte hade ätit blodtrycksmedicin när du gjorde salttestet.
mormor mona
08-10-2013, 11:57
Bra källa från Gossen Ruda för en gångs skull.
Gossen Ruda
08-10-2013, 12:00
CITAT (*Stintan* @ 08-10-2013, 12:49)  Tja att en del säger si och andra säger så är kanske inte så konstigt då om saltkänsligheten är genetiskt betingad. Antar att du inte hade ätit blodtrycksmedicin när du gjorde salttestet. Som jag skrev så HADE jag ätit betablockerare så jag vet inte om jag är saltokänslig eller om betablockeraren stoppar höjningen. Det sista är det viktigaste, att inte trycket höjs.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|