Full version: Vaniljsås?
Gossen Ruda
Nu stundar äppletider, mitt Aroma på landet ger mängder av frukt. Dags att damma av receptet på Smulpaj med kaneldoftande äpplefyllning. Med vaniljsås. Två problem finnes. Dels är det så gott att jag kan föräta mig på det, dels så bränner alltid vaniljsåsen mer eller mindre vid vid tillagningen. Hur kan man undvika det? Jag funderar på att använda ett vattenbad men tjocknar såsen då? Eller finns det något annat knep? Jag har gasspis.
gunsta
Använd ex Blå Bands kallrörda vaniljsås - det var längesedan jag slutade att koka vaniljsås.
Klint
Jag kör med Ekströms färdig i en liten tetra åh,den är görgo!
kerstin z5-6
Gör alltid min egen , tycker allt annat smakar tvål .. sjud, inte koka kan ju vara svårt med gas spis men bör gå, riktig vaniljstång är en förutsättning med smile.gif fast inte för att den bränner fast mindre för det.
Vattenbad behövs inte. Testa med att sjuda mjölk så vet du var du ska hålla lågan .
Gossen Ruda
Jag är mycket för att göra min mat själv från grunden, fast jag använder vanillinsocker. Jag tror att boven i dramat är gaslågorna som blir som hot spots. Plus kanske en olämplig kastrull.
aloa
Jaa, en tjockbottnad kastrull är bra, tycker det funkar betydligt bättre. Fuskar också med vaniljsocker, oftast för att jag inte har vaniljstång hemma....
theseraphim
Tjockbottnad kastrull och svagare värme! Du får låta gotte-tarmen vänta en kvart till men annars hot det att göra i vattenbad också men som sagt den ska inte koka utan sjuda plus rör hela tiden. Till sist...vaniljstång! Annars kommer jag personligen hem och begraver ditt vaniljsocker!
kerstin z5-6
och det tar INTE lång tid alls att göra , kylning tar tid men inte att göra såsen.
Gossen Ruda
CITAT (theseraphim @ 14-10-2013, 20:57) *
Tjockbottnad kastrull och svagare värme! Du får låta gotte-tarmen vänta en kvart till men annars hot det att göra i vattenbad också men som sagt den ska inte koka utan sjuda plus rör hela tiden. Till sist...vaniljstång! Annars kommer jag personligen hem och begraver ditt vaniljsocker!

Beklagar, det står 1-2 msk vanillinsocker i mitt recept för enkel vaniljsås. Det är den fina vaniljsåsen som innehåller vaniljstång. biggrin.gif
kerstin z5-6
Och har du jämfört smaken ? Det är mycket stor skillnad.
theseraphim
CITAT (kerstin z5-6 @ 14-10-2013, 21:50) *
Och har du jämfört smaken ? Det är mycket stor skillnad.

Inget klår vaniljstångens fylliga, lena, krämiga blommiga, jästa vaniljsmak:)
Gossen Ruda
Jag har aldrig smakat stångvanilj. Får se om det går att köpa i mina affärer.
theseraphim
CITAT (Gossen Ruda @ 14-10-2013, 22:08) *
Jag har aldrig smakat stångvanilj. Får se om det går att köpa i mina affärer.

Brukar ju finnas i kryddhyllan eller bakavdelningen i de mesta större mataffärer tex Willys osv, santa maria har dem i vanliga kryddburkar sen tror jag Dr oetker har dem i ett provrör. Det är underbart gott att ha i när man kokar jordgubbssylt.
Kryddan03
CITAT (Gossen Ruda @ 14-10-2013, 22:08) *
Jag har aldrig smakat stångvanilj. Får se om det går att köpa i mina affärer.

Nä, vet du vad Ruda! Om det skall vara riktigt ordentligt odlar man vaniljen själv, vet du väl? wink.gif

[attachment=79032:Vanilla_...nzen_278.jpg]
Vanilla planifolia
kerstin z5-6
Den finns i alla vanliga affärer i kryddhyllan. Ser ut som två smala lakrits stänger, i en glasburk, skär upp den , skrapa ur innanmätet , lägg skrapet i såsen och lägg i stängerna i din vaniljsås , plocka upp stängerna , när du är klar, normalt ser såsen svartprickig ut. Stängerna är orkideefrö.
Piccante
Klart man ska använda äkta vanilj och inte vanillin som är estrar man utvinner ur jäst gran. Men att köpa dyra fröskidor oftast i en eller tvåpack gör ju ofta att man inte har vanilj hemma när man blir sugen på att använda det.
Istället kan man köpa vaniljpulver. Det är vaniljfrön som är urskrapade ur fröskidorna och pulveriserade. Smakar underbart och har en härlig tung doft.


Köpte denna sorten på Hemköp kostar runt 30- 35 kr.
Gossen Ruda
Jag har åtminstone ÄTIT vaniljstångssmaksatta produkter, Triumfglass' Gammeldags gräddglass. Fast även den innehåller förutom vaniljstång även vaniljarom.
Gossen Ruda
Ny tjockbottnad kastrull inhandlad och provad med gott resultat, gott i dubbel bemärkelse. Fast jag använde vanillinsocker, måste göra slut på den nyinköpta burken. smile.gif Men jag fingrade på en påse vaniljstänger i affären.
Eva i Skåne
CITAT (Piccante @ 15-10-2013, 03:08) *
Klart man ska använda äkta vanilj och inte vanillin som är estrar man utvinner ur jäst gran. Men att köpa dyra fröskidor oftast i en eller tvåpack gör ju ofta att man inte har vanilj hemma när man blir sugen på att använda det.
Istället kan man köpa vaniljpulver. Det är vaniljfrön som är urskrapade ur fröskidorna och pulveriserade. Smakar underbart och har en härlig tung doft.


Köpte denna sorten på Hemköp kostar runt 30- 35 kr.



Jag såg denna paket just idag. Då vet jag att den är värd att köpa så det får bli inför julbaket.

Jag tycker det är skillnad på olika vaniljsocker. Den gula fyrkantiga lilla paketen från Dannsukker innehåller även äkta vanilj och är lite svartprickig. Jag tycker detta vaniljsocker smakar bättre än många billiga.

CITAT (Gossen Ruda @ 17-10-2013, 13:19) *
Ny tjockbottnad kastrull inhandlad och provad med gott resultat, gott i dubbel bemärkelse. Fast jag använde vanillinsocker, måste göra slut på den nyinköpta burken. smile.gif Men jag fingrade på en påse vaniljstänger i affären.



Bra att det funkade med nya kastrullen tummenupp.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon